HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Vnitřní obkladové palubky: Jaké požadavky musí splnit?

Každý z nás se chce ve svém bytě či domě cítit dobře, a proto pečlivě vybírá materiály, kterými si obloží interiéru. Jedním z nejlepších materiálů pro vnitřní obložení interiéru je dřevo. Je teplé, příjemné na dotek a navíc působí velmi příznivě na psychiku člověku.

V tomto článku se blíže podíváme na téma kvality vnitřních palubek a nároky, jaké jsou na ně kladeny. Zjistíte také, jaké palubky se hodí třeba do sauny.


obkladové palubky v obývacím pokoji
i Foto: Archiv redakce

Jaký rozměr palubek budete potřebovat?

Jakmile si promyslíte, kde a jaké obložení chcete pořídit, nastává optimální čas na výběr obkladových palubek. Jaké základní požadavky by měly vnitřní obkladové palubky splňovat? Od těch vnějších se liší především tloušťkou. Ta se u vnitřních palubek pohybuje v rozmezí: 12–16 mm.

Více informací o venkovních fasádních palubkách

Teplota a vlhkost vzduchu je v interiéru obvykle stabilní. Nedochází ke skokovým změnám těchto parametrů, a proto dřevo v interiéru nemusí splňovat tak náročná kritéria odolnosti. Vnitřní obkladové palubky nejsou vystaveny povětrnostním vlivům v podobě slunce, deště a mrazu, díky tomu nemusí být tak silné. Deformace, způsobené tím, že dřevo je hygroskopické a pracuje vlivem vlhkosti (sesychá, bobtná), jsou v interiéru naprosto minimální.

Bude Vás zajímat: Přirozená trvanlivost a odolnost dřeva

Vnitřní obkladové palubky se dodávají také v různých šířkách od 96 do 121 mm. Můžete si do svého domu tedy vybrat z různých šířek a vhodně je ve stěně kombinovat, čímž docílíte v interiéru zajímavých efektů. 

Obkladové palubky a jejich kvalita

První a nejdůležitější zásadou je, že obkladové palubky musí být dobře vysušené. Vlhkost profilů se musí pohybovat v intervalu 12±2 %.

Palubky se na českém trhu dodávají v kvalitativních třídách A, AB, BC a C. Nejčastěji jsou obvykle u dodavatelů dostupné třídy AB (40 % palubek třídy A a 60 % palubek třídy B) a B. Třída A, tedy nejvyšší kvalita, je u nás k dostání velmi málo.

Na kvalitu vnitřních palubek si dejte pozor, to co na fasádě bez problému prominete, se vám uprostřed obýváku líbit nebude. Kvalitu palubky jednoznačně určuje norma ČSN EN 14 915.

Více o tom, jak se palubky třídí podle jejich kvality.

Vnitřní obkladové palubky vyrábí v drtivé většině ze smrku, u kterého je zároveň výhodou nižší pořizovací cena. Používá se však i borovice a modřín. Nároky na nejvyšší kvalitu potom splňují zejména severský smrk, severská borovice a severský modřín.

Jaké palubky do sauny?

Pokud zvažujete využití palubek v nestandartních podmínkách, jako je třeba sauna, musíte počítat s dalšími specifiky

Pokud dáte do sauny klasické smrkové obkladové palubky, ty mohou obsahovat smolníky, takže se vám může stát, že při vysokých teplotách bude smůla ze dřeva vytékat. Proto se v případně smrku používá kvalita A+, kde by smolníky na palubkách neměly být přítomné.

Abyste eliminovali riziko tekoucí horké smůly, použijete do sauny obkladové palubky ze dřevin, které smůlu nemají. Do saun se často používají například palubky z osiky, olše nebo topolu.

Profily palubek do sauny

Než přistoupíte k nákupu obkladových palubek do sauny, rozmyslete si, jaký profil bude pro vaše účely nejvhodnější. Nejde totiž jenom o celkový vzhled, ale také o správnou funkci.

  • Profil Tatran se hodí na obložení stěn i stropu sauny. Vyznačuje se delším perem, což umožňuje dřevu pracovat při změnách teplot, ke kterým zde bude docházet. Lícová strana má sražené hrany stejně jako u klasického profilu, pero je ale více odsazeno. Spáry mezi prkny jsou proto širší.
  • Profil Sofline je podobný Tatranu včetně odsazení pera. Hrany jsou ovšem na lícové straně zaoblené, a to jak u drážky, tak i u pera.

Jaké máte s obkládáním interiéru palubkami vy? Podělte se o své zkušenosti s našimi čtenáři.

 Photocredit: SkiStar

Vydáno dne:
18.03.2015

2

Jak a podle čeho zvolit správné palubky

Sháníte dřevěné palubky do interiéru? Ty jsou jiné než palubky venkovní.. Číst více →



Návod jak se posuzuje kvalita palubky

Chystáte se nakupovat palubky? Nejdříve se seznamte s jejich třídami.. Číst více →



Fasádní palubky: Modřín, smrk nebo tropické dřevo?

Jaké dřevo je na fasádní palubky nejlepší? Jaké máte možnosti?.. Číst více →



Plastové palubky: Venkovní obklad, který není náročný na údržbu

Sháníte venkovní obklad, který nebude vyžadovat údržbu?.. Číst více →



Video: Netradiční sauna s výhledem na jezero

Tak tahle sauna se opravdu povedla, co říkáte? Pojďte se podívat, jak vypadá interiér tvarovaný CNC stroji!.. Číst více →



Jak na barvy v interiéru, aneb ultramarínovou nebo tyrkysovou?

Barvy definují náš interiér a významně ovlivňuj naši psychiku. Přinášíme vám rádce, jak správně pracovat s barvami v jednotlivých místnostech... Číst více →



Fasádní barva: 5 osvědčených tipů jak ji snadno vybrat

Nabízíme vám přehlídku domů, u kterých se výběr fasádních barev povedl. Čím se tedy při volbě fasádní barvy nejlépe řídit?.. Číst více →



Obklady z mozaiky v koupelně či kuchyni dělají zázraky. A to už několik století.

Jak si obložit koupelnu obklady z mozaiky, jaké materiály a jaký postup se při obkládání doporučuje – aneb vše o mozaikách... Číst více →



Obklady do koupelny: Jaké zvolit? Rady, tipy, inspirace

Jaké zvolit obklady do koupelny, abyste se v ní cítili příjemně po mnoho let? V dnešním článku vám poradíme. Koupelna je pro nás všechny totiž nedílnou součástí domácnosti a trávíme v ní mnoho času... Číst více →



Sauny – velké plus pro naše zdraví

Saunování je příjemnou záležitostí, která má pozitivní účinky na naše zdraví. Tak proč si těchto zážitků nedopřát co nejvíce a saunu si nepořídit i domů?.. Číst více →