HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Sauny – velké plus pro naše zdraví

Je prokázané, že pravidelné saunování přináší velmi pozitivní účinky na lidský organismus. Samotná historie saunování sahá až do dob před 10 000 lety. V současné době jde o velmi oblíbený způsob odpočinku, v některých zemích dokonce i o společenskou událost. Víte ale o tom, že nemusíte navštěvovat jen veřejné sauny? V současnosti jsou totiž domácí sauny natolik přístupné, že si je můžeme pořídit i do svého domova.


Sauny
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Zerocool

Historie sauny a saunování je vskutku bohatá

Jak jsme již zmínili, historie saunování sahá až 10 000 let zpátky. Zprvu šlo například o vyhrabané jámy v zemi, které se přikrývaly zvířecí kůží. Uprostřed takové jámy pak byl otvor, do nějž se vkládaly horké kameny zajišťující teplo. Šlo o jakýsi saunový stan. Další typ saun byl již pozemní. Tyto sauny se skládaly z dřevěných stěn a dveří, strop byl tvořen z kamene stejně jako obklady v sauně. Do sauny se vstupovalo poté, co se kameny dostatečně nahřály.

Fotogalerie:

i Foto: Zerocool, jakub-suchy, LifeandTravel.com, Wordshore

První parní sauna

Co se týče saun podobným těm parním, ty vznikaly v době kolem pátého století. Šlo o stan, do něhož se nosily horké kameny, jež se polévaly vodou. V naší zemi jsou první dochované známky o saunování z doby desátého století. Zmínka o sauně se nacházela ve spisu jednoho židovského kupce. Byly to dřevěné boudy plné mechu. Sauny byly vybaveny kamny, která se polévala vodou. Sauny podobné těm dnešním se začaly vyrábět na počátku devatenáctého století.

Jak fungují současné finské sauny

Finská sauna je místem, kde si odpočine nejen naše tělo, ale také naše psychika. Teploty ve finské sauně se pohybují v rozmezí 60 až 100 °C. Doba jednoho pobytu v sauně je pak dlouhá deset až dvacet minut. Záleží zejména na tom, jak se sami cítíme. To, v jaké teplotě se budeme nacházet, závisí také na tom, jak vysoko se v sauně posadíme. Čím výš v sauně sedíme, tím vyšší je tam teplota. Samotné saunování probíhá v několika cyklech. Po každém odchodu ze sauny je třeba se ochladit a následně si odpočinout, poté můžeme do sauny zpět. Doporučuje se saunování ve třech cyklech za sebou.

Mhlo by vás zajímat: Infrasauna do bytu a jak se správně saunovat (6 kroků při výběru)

Sauna a zdraví

Víte o tom, že je saunování vhodné téměř pro všechny? Jestliže nemáte žádné zdravotní potíže, můžete se saunovat bez jakýchkoliv obav. Jestliže nějaké potíže přeci jen máte, raději se poraďte se svým lékařem. Do sauny mohou při zvýšené opatrnosti i děti. Každá návštěvy má smysl, avšak jen pravidelné návštěvy zajistí, že budou pozitivní účinky na vaše zdraví maximální. Za pravidelnou návštěvu sauny se považuje alespoň jedna návštěva sauny za týden.

Jak saunování probíhá?

Saunování se skládá ze tří fází. Jako první se prohřejeme v sauně, poté se ochladíme ve sprše nebo ochlazovacím bazénku a nakonec si odpočineme například na lehátku. Pokud saunu navštívíte, plavky si s sebou neberte. Nošení plavek v sauně zamezuje správné cirkulaci krve. Proto se saunujte nazí, případně v prostěradle. To byste měli mít pod sebou tak jako tak, z hygienických důvodů nikdy nesedejte na holé dřevo. Před vstupem do sauny byste se měli důkladně umýt a usušit. Poté můžete vstoupit do sauny. Snažte se zde dýchat více nosem než pusou.

A jak je to s počtem vstupů do sauny?

  • Jeden vstup: Dráždivý
  • Dva vstupy: Povzbuzující
  • Tři vstupy: Relaxační
  • Čtyři vstupy: Utlumující
  • Pět vstupů: Vyčerpávající
  • Šest vstupů: Velmi rizikové

Domácí saunu může mít kdokoliv 

Některým z nás návštěvy veřejných saun nijak nevadí. Najdou se však i ti, které veřejné saunování z rlzných důvodů příliš neláká. V tom případě můžete zvážit koupi domácí sauny, která bude vašemu zdraví přinášet stejně pozitivní účinky jako ta veřejná. Současná doba přeje komfortu, proto si můžete pořídit saunu i do svého bytu, domu či dřevostavby. Menší sauny ideální pro pobyt dvou osob pořídíte už kolem 16 000 Kč.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Venkovní, či vnitřní saunu?

Domácí saunu můžete mít jak na zahradě, tak i v bytě či domě, a to buď jako samostatnou místnost nebo i jako součást své koupelny. Fantazii se meze nekladou.

Mohlo by vás zajímat: Video: Energeticky soběstačná sauna

Saunová kamna

Velice důležitým prvkem sauny jsou sunová kamna. pokud vybíráte kamna do vaší domácí sauny, jistě zohledněte zdroj ohřevu, výkon odpovídající velikosti sauny, bezpečnost a obsluhování kamen. Nezapomínejte ani na správnou ventilaci vzduchu uvnitř sauny.

A s čím nám může saunování pomoci?

Návštěvy sauny mají velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Posiluje naši imunitu. Sauna nám může pomoci dokonce i s chronickými onemocněními, jako astma, alergie, chronické potíže s dýchacími cestami či lupénka. Při pobytu v sauně se nám začnou rozšiřovat cévy i kožní póry, což má za následek vyplavení škodlivých látek z těla ven, ale také lepší okysličení a zklidnění srdeční činnosti. Saunování má také pozitivní účinek při nespavosti, protože se z těla uvolňují endorfiny, které mají vliv na kvalitu našeho spánku. 

Saunování je velmi příjemnou záležitostí, která má pozitivní účinky na naše zdraví. Tak proč si těchto zážitků nedopřát co nejvíce a saunu si nepořídit i domů?

Vydáno dne:
14.06.2019

Photocredit: Zerocool

4

Vnitřní obkladové palubky: Jaké požadavky musí splnit?

Obkladové palubky jsou v interiéru velmi příjemným materiálem... Číst více →



Video: Energeticky soběstačná sauna

Přemýšlíte o stavbě vlastní sauny? Inspirovat se můžete třeba tady! Taky toužíte po klidném místu pro relaxaci a uvolnění? Postavte si saunu!.. Číst více →



Infrasauna do bytu a jak se správně saunovat (6 kroků při výběru)

Máte rádi saunování? Infrasauna má kompaktní rozměry, takže ji můžete mít i v bytě. Seznamte se s druhy topidel a vyberte tu správnou infrasaunu... Číst více →



Finská sauna ve Finsku. Tu prostě musíte navštívit!

Finská sauna prostě patří k finské kultuře. Tuto novou veřejnou saunu můžete navštívit v Helsinkách nebo v naší fotogalerii. Užijte si odpočinek a relaxaci... Číst více →



Kde si na podzim dobít baterky? Ideálně v sauně. Tahle byla postavena studenty.

Studentský projekt z Norska, který zaujme nápaditým provedením. Sauna uprostřed pustiny? Proč by ne... Číst více →



Finská sauna svépomocí – postavte si stavbu, kde zapomenete na všechny každodenní starosti

Přemýšleli jste o zhotovení domácí sauny? Po přečtení tohoto článku budete mít dostatek inspirace i návod ke zrealizování takové stavby. S chutí do toho!.. Číst více →



Sauny mají v ČR bohatou historii. Tehdy existovalo pravidlo, které by se nám zamlouvalo i dnes

Sauna má příznivé účinky na lidský organismus. Historie saunování u nás i ve světě je však možná starší, než si myslíte. Dočtěte se zajímavé informace a prohlédněte si bohatou fotogalerii... Číst více →



Plovoucí prosklená sauna je v Česku raritou. Víme přesně, kde ji najdete

Prohlédněte si saunu, na kterou jen tak nezapomenete. Kde se tato plovoucí říční sauna nachází?.. Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů