HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nechali zahradní nábytek na dešti i slunci. Katka, Marie, Libor a Lucka ukázali, jak vypadá po letech

Když si kupujete zahradní nábytek, na fotkách i v hobbymarketu vypadá úžasně. Nás však zajímalo, jak takový zahradí set vypadá po několika letech provozu. U Katky jsme mohli vidět hliníkový nábytek používaný dva roky, Marie nás pohostila pod svým přístřeškem s dřevěným zahradním nábytkem, Libor nám zase ukázal svůj set z umělého ratanu a Lucka nám nabídla poslední kávu dne na kovovém jídelním stole na své terase. Díky tomuto malému průzkumu jsme zjistili, jaký nábytek by pro vás mohl být nejlepší volbou a kterému materiálu se raději vyhnout.


Zahradní nábytek
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Veronika P. (se souhlasem)

Náročný výběr zahradního nábytku

Jedni vám řeknou, že jsou nadmíru spokojení se svou dřevěnou zahradní sestavou, ale zapomenou se zmínit o údržbě, kterou vyžaduje. Druzí si zase vychvalují hliníkový nábytek, ale o ceně raději pomlčí. Kde tedy hledat pravdu? Kromě oblíbeného dřeva a „nesmrtelného“ hliníku existuje ještě zahradní nábytek z ratanu nebo plastu. A pravděpodobně na internetu nenajdete odpověď na otázku: Který materiál je nejlepší. Než abychom vám dnes vypisovali výhody a nevýhody jednotlivých variant, pojďte se s námi podívat do zahrad tří rodin. Správnou volbu pak učiníte sami.

Katka využívá hliníkový nábytek téměř každý letní den

Jakmile začne sezóna a venku se teploty příjemně zvednou, všechny návštěvy hostí Katka ve svém krásném zahradním přístřešku. S manželem se nedávno rozhodli pro koupi nového zahradního nábytku z hliníku. Po deseti letech tak vyměnili dřevěnou sestavu za novou. Slovy paní Katky byl starý nábytek už velmi opotřebovaný. Na nový nábytek neprší, nesvítí slunce a díky obezdění není namáhaný ani žádnými povětrnostními podmínkami. Podívejte se na aktuální ceny hliníkového zahradního nábytku zde. Moderní sestavy lze sehnat i do 20 000 Kč.

Cena – Hliníkový nábytek je obvykle středně cenově dostupný, je lehčí a méně náchylný ke rzi než jiné kovy.

50%

Životnost – Hliník je velmi odolný proti korozi a může vydržet velmi dlouho, i když je lehčí a může být méně stabilní v silném větru.

80%

Náročnost údržby – Velmi nízká potřeba údržby; obvykle stačí občasné čištění.

30%

Marie na dřevo nedá dopustit. Přírodní materiál na zahradu patří, říká

Marie, stejně jako Katka, využívá svůj zahradní přístřešek v letním období ve velké míře. Na rozdíl od ní má však hned vedle nábytku umístěný zděný gril. Sestava bývá také z části vystavena UV záření ze západní strany, přičemž majitelé sestavu ani jednou během deseti let neošetřovali ochranným nátěrem. Dále nám paní Marie také řekla, že mají hned vedle posezení zapuštěný bazén. Vždy, když přijedou vnoučata, sedají si na dřevěný nábytek celá mokrá a v letních dnech tam sedávají dlouho i s mokrými ručníky. Srovnejte si aktuální ceny kvalitního dřevěného nábytku na českém trhu zde.

Cena – Cena dřevěného nábytku se může výrazně projevit v závislosti na typu dřeva. Tvrdé dřevo jako teak nebo eukalyptus bývá dražší, ale i odolnější.

70%

Životnost – Dobře udržované tvrdé dřevo může vydržet desítky let. Měkké dřevo je méně odolné a má kratší životnost.

30%

Náročnost údržby – Vyžaduje pravidelné ošetření olejem nebo lakem k ochraně povrchu.

80%

Mohlo by vás zajímat: Jak správně ošetřovat dřevěný nábytek či jeho dřevěné části? Podívejte se na detailní postup v tomto videu:

Zahradní nábytek z masivu: Fotogalerie, tipy a praktické rady

Libor vytáhl po zimě ratanový nábytek opět do provozu

Řeč je samozřejmě o umělém ratanu. Na trhu existuje i nábytek z přírodního ratanu, který je ohebnější a nezapařuje se tolik jako umělý kus.

Minulé léto měl Libor s přítelkyní umístěný nábytek na balkoně městského bytu celý rok (v zimě byl přikrytý plachtou). Na balkon neprší a ani nesněží, zato sluníčko tam pražilo poměrně často. Libor si vychvaloval snadnou manipulaci (zahradní set je poměrně lehký), ale zdůrazňoval i prohýbání malého stolku. Podle jeho slov je ratanový nábytek vhodný jen na přechodnou dobu. Na zahradu rodinného domu by investoval do pevnějších produktů (kov, dřevo). Aktuální ceny nábytku z umělého ratanu si můžete prohlédnout zde.

Cena – Umělý ratan je cenově dostupnější než pravý ratan, ale cena se může lišit v závislosti na designu a konstrukci.

30%

Životnost – Dobře udržovaný umělý ratan může vydržet mnoho let, ale je náchylný k poškození UV zářením a extrémními teplotami.

50%

Náročnost údržby – Nízká potřeba údržby; stačí pravidelně čistit a ponechávat mimo přímé slunce, aby bylo zamezeno přílišnému blednutí.

20%

Zahradní nábytek z umělého ratanu: Dejte si pozor na nejlevnější kousky

Lucka vsadila na kombinaci materiálů

Paní Lucie zvolila na svoji městskou terasu dřevěný stůl s kovovými nohami a kovovými židlemi. Svůj zahradní set má umístěný pod jednoduchým přístřeškem orientovaným do dvora. Velmi opotřebenou (pouze dvakrát broušenou a ošetřenou) dřevěnou desku stolu si s manželem pořídili patnáct let před pořízením fotografií v galerii a stejně tak i kovové židle. Ty jsou však na rozdíl od stolu ve velmi dobrém stavu. Podívejte se, jak se aktuálně pohybují ceny kovového zahradního nábytku zde.

Cena – Kovový nábytek je často cenově dostupnější. Zde se jedná o hliník v kombinaci se dřevem. Pokud by však šlo o některý z prémiových kovů, jako je nerezová ocel, cena by byla vyšší.

30%

Životnost – Kovový nábytek může být velmi odolný, pokud je udržován proti korozi a také pravidelně ošetřován. Jeho dřevěná část je na péči trochu náročnější, ale i tu lze udržet v dobrém stavu po mnoho let. 

60%

Náročnost údržby – Provádějte pravidelné kontroly a případné úpravy proti korozi stejně jako ošetření dřeva speciálním olejem či lakem, a to zejména v drsnějších klimatických podmínkách.

40%

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Plastový nábytek patří taky do party

Majitele plastového nábytku jsme nenašli, každopádně to určitě neznamená, že by plastový zahradní nábytek nebyl oblíbenou volbou u mnoha domácností. Plastový nábytek je především snadno omyvatelný a dostupný v široké škále barev a stylů, což je pravděpodobně jeho největší výhodou. Na druhé straně může plast postupem času ztrácet barvu a křehnout, což snižuje jeho estetickou hodnotu a životnost. Porovnejte si ceny moderního plastového nábytku na českém trhu zde.

Cena – Plastový nábytek je obvykle nejlevnější možností na trhu. Je dostupný v širokém cenovém rozpětí, ale většinou stojí méně než nábytek z ostatních materiálů.

20%

Životnost  – Životnost plastového nábytku bývá omezená, zvláště pokud je vystaven slunečnímu záření a extrémním teplotám, které mohou způsobit, že plast stárne, bledne nebo praská.

20%

Náročnost údržby – Plastový nábytek vyžaduje minimální údržbu. Obvykle stačí jen občasné otření nebo omytí vodou. Je odolný vůči skvrnám a není u něj třeba zvláštní ošetření proti povětrnostním vlivům.

30%

A co teď?

Jaký zahradní nábytek pro vás bude nejlepší volbou? Pokud bychom zvážili všechny výše uvedená kritéria, bude to nejspíš hliník (z hlediska odolnosti a údržby). A naopak nejhorší volbou (celkově) může být pro většinu domácností měkké dřevo kvůli nižší životnosti a vysoké náročnosti na údržbu. Při výběru myslete samozřejmě i na další faktory a položte si následující otázky:

  • Bude stát zahradní set pod přístřeškem?
  • Bude na zahradní nábytek svítit slunce?
  • Budu mít čas se o nábytek starat (z hlediska údržby)?
  • Za jak dlouho si budu pravděpodobně kupovat nový (z hlediska ceny)?

Vydáno dne:
14.05.2024

Photocredit: Veronika P. (se souhlasem)

2

Polstry na zahradní nábytek: Rady, tipy inspirace
Vybíráte polstry na zahradní nábytek? V tomto článku najdete důležité informace podle čeho polstry vybírat, jaké jsou materiály a jak je udržovat.

Lazury na dřevo: Jak je vybrat a používat?
Chráníme dřevo před sluncem. V článku vám napovíme, jak na to.

Zahradní nábytek z masivu: Fotogalerie, tipy a praktické rady
Hledáte inspiraci pro pořízení zahradního nábytku a praktické rady o tom jak o zahradní nábytek z masivu pečovat? Vše naleznete zde.

Zahradní nábytek z umělého ratanu: Dejte si pozor na nejlevnější kousky
Zvažujete pořídit zahradní nábytek z umělého ratanu? Přečtěte si o tom jaké má výhody a nevýhody a proč si dát pozor na nejlevnější nabídky.

Zahradní nábytek: Fotogalerie, ceny a současné trendy
Jak vypadá moderní zahradní nábytek a kolik stojí? Dozvíte se v článku.

Jak vybrat ideální slunečník pro vaši zahradu či terasu?
Vybíráte slunečník na zahradu a nevíte, který je pro vás ten nejvhodnější? Nezoufejte, v našem článku vám poradíme, jak vybrat ten ideální pro vás.

O šeříku se říká, že je na migrénu účinnější než Ibalgin. Zjistili jsme, jak je to doopravdy
Málokdo si o šeříku zjistí před zasazením potřebné informace. Kromě svého půvabného vzhledu láká mnoho domácností i svými ozdravnými účinky. Ty však byly prokázány pouze u mála provedených studií.

Ceny party stanů šly dolů právě včas. Déšť ani silný vítr vás letos neodradí od stylové party na zahradě
Lidé letos vytahují své party stany více, než kdy dříve. Příčinou je především nevyzpytatelné počasí, kdy nikdo z nás nechce být nepříjemně překvapený náhlou dešťovou smrští.

Smotat dlouhou hadici tak, aby se nezasukovala, lze jednoduchou metodou. Málokdo ji však zná
Možná si teď říkáte, že smotat obyčejnou zahradní hadici je přece úkol, který zvládne každé malé dítě. A nebo ne? Už si vybavujete, jak se hadice brání tomu, aby vytvořila úhledný kruh a nekroutila se do tvaru osmičky?

Zahradu a venkovní posezení můžete mít i když bydlíte v bytě. Inspirujte se těmi nejzajímavějšími balkony v naší galerii
To, že bydlíte v bytě, ještě neznamená, že se musíte vzdát snu mít zahrádku nebo venkovní posezení. I v omezených podmínkách si totiž můžete vytvořit svou vlastní oázu klidu. Stačí jen vědět, jak na to.