HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jak vybrat ideální slunečník pro vaši zahradu či terasu?

Jaro pomalu ťuká na dveře a s ním i příjemné teplé dny plné slunce. Většina z nás už sní o tom, jak si po práci sedne na terasu se sklenkou vína a bude relaxovat. K maximální pohodě potřebuje správný zahradní nábytek a také slunečník. Shrnuli jsme pro vás ta nejdůležitější kritéria, s nimiž by měl být jeho výběr hračkou.


Bez pořádného slunečníku se na zahradě neobejdete
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Slunečník na vaši zahradu či terasu určitě není pouhou módní záležitostí. Je naopak naprostou nutností, pokud si chcete svoji relaxaci naplno užít. Ochrání vás nejen před prudkým horkým sluncem, správně vybraný slunečník dokáže odolat i větru a dešti. Jak ale takový ideální slunečník vybrat? Máme pro vás jednoduchý návod v šesti bodech. Nahlédněte i pro inspiraci do naší fotogalerie.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, styluxliving1, Dez Snider, Jennifer Sneyd

1. Vyberte vhodný typ nosné konstrukce slunečníku

Většina z nás zná klasickou konstrukci se středovou tyčí. Je to nejjednodušší a zároveň nejrozšířenější varianta. Nosná tyč je rovná a umístěná do středu slunečníku. Díky tomu je konstrukce stabilní. Výhodou je i nižší pořizovací cena. V posledních letech ale roste popularita výkyvných slunečníků. Ty mají boční tyč, která vám nikde nepřekáží, protože je umístěna mimo plochu stínidla. Střecha slunečníku se dá naklápět do různých stran, a to jak horizontálně, tak vertikálně. Dokáže díky tomu zachytit slunce ze všech stran a i to, které je nízko nad zemí. Slunečník můžete zároveň otáčet kolem vlastní osy, nemusíte s ním tedy nijak hýbat, pokud se slunce přesune. Boční konstrukce je bezesporu flexibilnější, ale vyžaduje více prostoru a je také cenově náročnější. 

Mohlo by vás zajímat: Zahradní pergola svépomocí: montážní návod a projekt pergoly ke stažení

2. Nepodceňte ani materiál nosné konstrukce

Vybírat můžete mezi kovovou a dřevěnou konstrukcí. Co se týče kvality, jsou oba materiály na stejné úrovni, pokud vyberete kvalitní dřevo, jako je dub nebo teak. Nejrozšířenější je ale konstrukce kovová, vyrobená z oceli či hliníku. Hliník je lehčí, velmi odolný, ale také dražší. Při výběru materiálu příliš nešetřete, kvalita materiálů se velmi liší a nekvalitní vám nemusí dlouho vydržet. Zreznou nebo se po chvíli špatně zavírají či otevírají. Při výběru si dobře vyzkoušejte funkci konstrukce. Musí se jednoduše a lehce skládat a rozkládat. Pokud musíte deset minut se slunečníkem bojovat, abyste ho rozložili, není to ten pravý.

3. I stojan slunečníku hraje důležitou roli

Pokud nechcete, aby vám slunečník uletěl ze zahrady při každém poryvu větru, je dobré pořídit vhodný stojan. Vybírat můžete z mnoha typů – betonových, plněných pískem či vodou, zatížených dlaždicemi. Obecně platí, že čím větší slunečník, tím těžší stojan musí být. Nepodceňte hmotnost a pevnost stojanu, aby vám slunečník nespadnul na hlavu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

4. Zvolte vhodnou velikost a tvar střechy slunečníku

Samozřejmě obecně platí, že čím větší slunečník budete mít, tím více stínu vám poskytne a bude lépe odolávat větru a dešti. Je ale dobré si změřit plochu, na které bude slunečník stát. Musí se s ním dobře manipulovat. Na balkon bude stačit malý, ke stolu s osmi židlemi pořídíme minimálně třímetrový. Tvar střechy je spíše otázkou vkusu. Klasický má kruhový nebo čtvercový tvar, dnes jsou ale stále populárnější mnohoúhelníky. Kruhový se hodí třeba na pláž, na balkon volte spíše čtverec či obdélník.

5. Potah musí být nejen hezký, ale i kvalitní

Při výběru potahu se zajímejte nejen o barvu a vzor, ale také o vlastnosti materiálu, ze kterého je vyroben. Ty nejlevnější totiž zdaleka nemají všechny vlastnosti, které by správný slunečník na zahradu měl mít. Především je to UV filtr a odolnost proti vodě. Určitě nechcete, aby na vás po pár minutách crčela ze střechy slunečníku voda. Pokud si vyberete vaši oblíbenou barvu, nezapomeňte na stupeň stálobarevnosti. Čím vyšší, tím déle bude slunečník vypadat jako nový a nevybledne. Stejně tak volte co nejvyšší gramáž látky. Čím je slunečník robustnější, tím déle dokáže odolávat vlivům počasí. Na to myslete i při volbě barvy. Měla by co nejvíce ladit s okolím, ale světlejší látky jsou méně náchylné na blednutí.

Mohlo by vás zajímat: Jak pečovat o trávník? 14 rad pro každé roční období

6. Kvalitní slunečník bude dlouho a dobře sloužit

Vysoká cena nemusí vždy znamenat vysokou kvalitu, u slunečníků ale obecně platí, že levné většinou moc dlouho nevydrží. Pokud nechcete mít po roce zrezivělou a vrzající konstrukci či vybledlý potah stínidla, je lepší si připlatit. Slunečník se dá pořídit za pár stovek korun, ale i za desetitisíce. Záleží jen na vás, kolik jste ochotni investovat. Kvalitní slunečník, který dokáže splnit všechna výše popsaná kritéria, vám vydrží opravdu dlouho a nebudete muset každé dva tři roky kupovat nový.

Tip na závěr: Oblíbenou alternativou posledních let se stala sluneční plachta, která se upevňuje na pevné sloupky nebo kotvy umístěné přímo na fasádě domu. Plachta mívá trojúhelníkový nebo obdélníkový tvar.

Mohlo by vás zajímat: Vypočítejte si obsah trojúhelníku nebo obsah obdélníku a zjistěte přenou výměru vaší sluneční plachty.

Vydáno dne:
16.03.2019

Photocredit: Shutterstock

5

Zastřešení terasy u domu: inspirace i praktické rady

Jaké si vybrat zastřešení vaší terasy? Pokud hledáte inspiraci a varianty, jste na správném místě... Číst více →



Dřevěné terasy a jejich životnost

Dřevěné terasy jsou jasnou variantou pro ty, kteří nechtějí dlažbu nebo beton... Číst více →



Stavba venkovní terasy: 6 kroků jak na to

Jak správně postupovat při stavbě venkovní terasy?.. Číst více →



Venkovní dlažba na terasu: Jak vybrat tu správnou

Co musí splňovat venkovní dlažba na terasu? Podle jakých kritérií se rozhodovat?.. Číst více →



Dětské pískoviště: 5 kritérií, jak vybrat to nejlepší

Pískoviště ke šťastnému dětství patří. Svým dětem ho můžete pořídit na zahradu, malý dvorek i na terasu. Tady je 5 kritérií, jak dětské pískoviště vybrat... Číst více →



Metropol Parasol: Dominanta španělského města

Chystáte se navštívit Španělsko a jste milovníci dřevěných konstrukci? Pak rozhodně nevynechejte město Sevilla! Metropol Parasol je unikátní dřevěná konstrukce, která se stala kulturním a společenským centrem dění ve městě... Číst více →



Terasy z celého světa: Neuvěříte, kde všude můžete odpočívat na čerstvém vzduchu

Terasy jsou místem spojujícím interiér a exteriér stavby. Jsou také pomyslným pokojem navíc a dotváří charakter budovy. Právě proto jsou oblíbeným prvkem mnoha architektů. Pojďte se podívat, jaké zajímavé terasy můžete ve světě najít... Číst více →



Čím letos okořenit zahradu? Vsaďte na kino nebo bludiště!

Každá zahrada potřebuje čas od času vylepšit. Pokud chcete strávit léto na zahradě a vykouzlit z ní místo, odkud se vám nebude na podzim chtít odejít, přečtěte si naše tipy, jak na to... Číst více →



Dřevěný květináč – jaké má výhody oproti plastu?

Dřevěné květináče umí být opravdu kouzelné. Jsou krásné a navíc i ekologické. Podívejte se s námi dnes na to, jaké výhody mají dřevěné květináče oproti plastovým... Číst více →



Kamínková podlaha na terasu: jaké má výhody a nevýhody?

Kamínková podlaha je typ podlahy využívané jak v interiéru, tak v exteriéru. Podívejte se s námi na její největší výhody i nevýhody... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů