HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zákaz kotlů přiměl lidi k oživení plynových přípojek. Úsporu si pochvalují

Čas se krátí a mnoho lidí propadá lehké panice ohledně náhrady starého kotle na tuhá paliva. Mnoho kotlů totiž již velmi brzy bude muset být nahrazeno za modernější topný systém. Jinak se budou jejich majitelé vystavovat riziku nemalé pokuty. Způsobů, jak se k situaci postavit, je více. Mnoho lidí se však začíná vracet k plynu. Typicky se jedná o domácnosti, které mají buď plyn zaveden a nevyužívaly jej nebo mají možnost se připojit, ale dosud ji nevyužily.


Zákaz kotlů
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Plynové kotle přece chtějí zakázat

Reálný stav kolem zákazu plynových kotlů je takový, že podle v tuto chvíli platné legislativy EU by mělo dojít k plnému zákazu používání plynových kotlů k vytápění rodinných domů až v roce 2050. Jedná se tedy o horizont čtvrt století od dnešního dne. To je doba, za kterou se toho jistě hodně stane, a je to také doba, po které lze očekávat, že životnost plynového kotle, který si pořídíme dnes, se bude tak jako tak chýlit ke konci. Pro porovnání si jako příklad můžeme uvést automobil a položit si otázku, jak dlouho vlastníme jeden model. A to se v takovém případě jedná o investici o řád i dva řády vyšší. Koneckonců, jaké jsou nyní ceny moderních plynových kotlů na českém trhu, se můžete podívat zde.

Závislost na plynu a jeho rostoucí cena

Další aspekt, na který je dobré se nyní podívat, je historický vývoj ceny plynu. Jak se totiž ukazuje, mimo abnormální a velmi krátkodobý výkyv, ke kterému došlo krizí vzniklou v únoru 2022, je cena plynu za posledních 20 let v podstatě neměnná. Ukazuje to i graf vývoje plynu, jak můžete vidět v naší galerii.

Vezmeme-li v potaz inflaci, která za danou dobu ovlivňovala ceny, lze na rovinu říct, že cena plynu za posledních dvacet let neustále klesá. Této problematice jsme se podrobněji věnovali v článku níže:

Elektřina je dnes levnější než před 15 lety. Stačí umět počítat

Riziko, že někdy v budoucnu dojde k dramatické změně ceny plynu, je tedy velmi malé. Navíc díky v tuto chvíli probíhající diverzifikaci zdrojů již nejsme závislí na jednom východním dodavateli, jako tomu bylo doposud. Nyní odebíráme plyn z více zdrojů a pokud by některý z nich vypověděl či nás (jak se tomu stalo počátkem roku 2022) začal prostřednictvím plynu vydírat, lze nadále odebírat od jiných dodavatelů. K opakování krize, která přinesla krátkodobé skokové zdražení, proto nedojde.

Topení plynem je však velmi levné

Pořízení samotného plynového kotle je ve srovnání s jinými topnými systémy velice levnou záležitostí. Jak lze vidět v cenovém přehledu nejprodávanějších plynových kotlů, který naleznete zde. Prvotní investice je proto skutečně velmi nízká a velmi rychle se vrátí právě díky úspoře za energie, které tímto řešením docílíme. Nahlédneme-li do faktury za plyn, zjistíme, že cena za 1 kWh plynu se pohybuje někde kolem 1,5 Kč. Jedná se tedy ve srovnání s elektřinou o několikanásobně nižší cenu. To se na vyúčtování energií projeví velmi znatelně, zejména u starších a hůře zateplených domů.

Lidé ve velkém přechází na plyn

Mnoho lidí proto v současné době řeší přechod z původního kotle právě na kotel plynový. Nejčastěji se jedná o domácnosti, které již mají plyn přiveden, pouze jej nevyužívaly. Dále pak domácnosti, které mají možnost se k plynu připojit, ale tuto možnost doteď také nevyužily. Jedná se o poměrně velké množství lidí, zájem o plynové kotle proto znatelně vzrostl. S ohledem na výše uvedené se v případech, kdy domácnost má možnost připojení na plyn využít, jedná o jednoznačně nejvýhodnější formu vytápění.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
12.06.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

0

Mám plynový kotel – jak mohu snížit výdaje za vytápění?
Vysoké ceny plynu nemusí nutně zamávat rodinným rozpočtem. Odborníci navrhli ověřené postupy, jak snížit výdaje za topení plynem.

Zákaz plynových kotlů se nechystá. Šířené informace nejsou pravdivé
Poslední dobou se můžeme dočíst o tom, co vše se nám chystají úředníci z Bruselu zakázat.

Tepelné čerpadlo vs. plynový kotel – hádka prodejců zamotala hlavy zákazníkům
Prodejci tepelných čerpadel a plynových kotlů jsou známí tím, že si sem tam vjedou do vlasů. Jaké jsou nejčastější argumenty obou stran? A zakládají se na pravdě?

Zákaz kotlů se týká přes 150 tisíc českých domácností. Pořízení náhrady se nevyhnou
Nedá se nic dělat. Vybrané kotle budou od září zakázány a na další odklad se již nikdo nemůže spoléhat. Pro více než 150 tisíc domácností tak nastává otázka: Co teď?

KVÍZ: Které kotle zakážou a jaké dřevo má největší výhřevnost? Otestujte své znalosti ohledně topení dřevem
Topení dřevem není žádnou novinkou. I přesto jsou kolem něj otázky, ve kterých nemají jasno ani ti, kteří topí dřevem desítky let. Jak jste na tom se svými znalostmi vy?

Plynová karma je málem stála život. Dcera zařídila, aby se to znovu neopakovalo
Noc, která se na první pohled zdála jako každá jiná, mohla pro manžele skončit tragédií. Dcera Petra neztrácela čas a udělala opatření, aby se situace nemohla opakovat.

Výměna kotle za tepelné čerpadlo může majitele finančně zruinovat. A to i s dotací
Panika ohledně zákazu kotlů některých emisních tříd, ke kterému má dojít od září tohoto roku, vede lidi často ke zmateným a chybným krokům, které již někteří z nich začínají plně pociťovat.

Na zákaz některých kotlů od 1. září lze vyzrát překvapivě snadno
Každý, kdo má doma starý kotel spadající do nízkých emisních tříd, tedy takový, který lidově řečeno hodně kouří, bude nucen tento starý kotel od 1. září tohoto roku nahradit jiným topným systémem modernějšího formátu.

1 kWh vyjde na 1,3 Kč. Kolem tradičního způsobu vytápění panuje řada obav, většina je zbytečná
Vychází levně a jeho popularita je opět na vzestupu. Na druhou stranu budí tento způsob vytápění obavy ohledně bezpečnosti i různých zákazů. Pojďme se na jednotlivé teze a argumenty odpůrců podívat podrobněji v naší analýze.

1,3 Kč za 1 kWh, snížení daně pro vybrané a nejkrásnější domy Česka – to jsou zářezy z minulého týdne
Jasně, výstižně, krátce a bez obalu – opět pro vás máme ty nejzajímavější aktuality z uplynulého týdne. Připravte si něco dobrého a jdeme na to.