HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Životnost dřevostaveb je srovnatelná se zděnými domy, potvrdila německá studie

Lipská univerzita publikovala v roce 2002 studii, která srovnává dřevěné a cihlové domy z pohledu jejich životnosti. Ze závěrů německých vědců vyplývá, že moderní dřevěné domy se z hlediska životnosti nijak neliší od zděných domů. Rozhodující roli hraje samozřejmě kvalita dřevostavby.


Životnost dřevostaveb
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jan Planička (se souhlasem)

Vědecky ověřená životnost dřevostaveb

Ze studie vyplývá, že moderní montované dřevostavby, které jsou precizně vyrobené a postavené, mají životnost minimálně 100 let. Ve dřevostavbě můžete strávit celý svůj život a ještě ji přenechat svým dětem a vnoučatům.

Fotogalerie:

i Foto: Jan Planička (se souhlasem), RDR

V posledních desetiletích se kvalita dřevostaveb výrazně zvýšila

Vědecký tým Lipské univerzity také studoval vývoj dřevěných panelů a dřevěných rámových konstrukcí od 60. let 20. století a porovnával je s jinými stavebními metodami. Odborníci zjistili, že rozhodující konstrukční kritéria se v posledních desetiletích výrazně zvýšila. Technická životnost kvalitně postavené a udržované dřevostavby může dosáhnout dokonce několika set let. Technickou životností se v tomto případě rozumí celé období od výstavby budovy až po její demolici.

Trend dřevostaveb u nás i na západě

Moderní dřevostavby jsou podle německých vědců novostavby budoucnosti. Se závěry této studie dlouhodobě pracuje celý dřevostavitelský sektor v Německu. Na západ od nás popularita dřevostaveb roste dlouhodobě a tento trend pozorujeme i u nás v Česku. Dřevo má jedinečné vlastnosti a díky tomu je to stavení materiál budoucnosti. 

Mohlo by vás zajímat: Nové statistiky mluví jasně: Češi staví více dřevostaveb

„Tvrzení, že dřevostavby mají nízkou životnost, jsem vždy považoval za jeden z největších mýtů, které u nás kolují. Pokud je dřevostavba postavena kvalitně, její životnost je plně srovnatelná s domy z cihel či betonu. Důkazem jsou příklady ze zahraničí, kde mají dřevostavby delší historii než u nás a lze to na nich lépe demonstrovat,“ komentuje Jiří Buchal, generální ředitel RD Rýmařov.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Dřevostavby pro udržitelnou budoucnost

Podle údajů ČSÚ se v roce 2002 dřevostavby podílely na celkové produkci rodinných domů pouhým jedním procentem. V roce 2020 už byl podíl dřevostaveb 16procentní. Dřevo je jediný stavební materiál, který je obnovitelný a navíc má pozitivní dopad na emise CO2. Jeho maximální využití ve stavebnictví proto prosazují vlády většiny zemí včetně nové vlády České republiky, která si podporu dřeva zvolila jako součást strategie udržitelné výstavby.

Vydáno dne:
09.03.2022

Photocredit: Jan Planička (se souhlasem)

2

Nový rodinný dům 5+1 počítá v návrhu s maximálním využitím úložného prostoru

Na úložný prostor se snadno zapomene. Výsledkem je potom technická místnost zaplněná nepořádkem až po strop a garáž, do které se auto rozhodně nevejde. Skoncujte s tím jednou pro vždy... Číst více →



Vsadili na jistotu, postavili si nejoblíbenější bungalov v Česku. Nahlédli jsme dovnitř

Manželé našli typový dům, který odpovídal jejich požadavkům. Vymysleli si i skvělé řešení, jak rodinný bungalov dotáhnout k dokonalosti. I když však splnili veškeré regulativy obce, museli se s těmito změnami rozloučit... Číst více →