HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

V Česku je 860 tisíc neobydlených bytů. Stát má s nimi velké plány

Na jedné straně stojí statisíce neobydlených bytů a na straně druhé se mluví o bytové krizi. Tato paradoxní situace se v poslední době ještě vyostřuje, jelikož počet trvale neobydlených bytů se neustále zvyšuje. Jedná se přitom často o zrekonstruované jednotky, které jsou okamžitě připravené k nastěhování. Stát se rozhodl vzít tuto situaci do vlastních rukou. Jak se chystá s byty naložit?


Podle posledního sčítání domů a bytů se v České republice nachází celkem 860 tisíc neobydlených bytů
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Matěj Baťha (Wikipedia CC 3.0)

Počet neobydlených bytů v ČR se blíží k milionu

Podle posledního sčítání domů a bytů z roku 2021 se v České republice nachází celkem 860 tisíc neobydlených bytů. Tento počet se za posledních 30 let zdvojnásobil. Mezi neobydlené byty jsou však počítány i ty jednotky, kde není nikdo nahlášen k trvalému pobytu. Podle expertního odhadu ministerstva pro místní rozvoj je skutečně dlouhodobě neobydlených bytů asi 577 tisíc.

Ministerstvo plánuje rekonstrukci neobydlených domů

Cca 70 % z neobydlených bytů se nachází v rodinných domech. V bytových domech je jich momentálně okolo 200 tisíc. Od roku 2011 se v Česku zvýšil počet dlouhodobě neobydlených bytů v bytových domech zhruba o 40 %. Mezi důvody patří především nevyhovující technický stav těchto nemovitostí. Ministerstvo pro místní rozvoj proto zajistilo z evropských zdrojů přes 8 miliard korun, které plánuje využít i na rekonstrukce.

Na podíl neobydlených bytů v obcích na celkovém počtu neobydlených bytů v Česku se můžete podívat zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dům s nafukovací dispozicí od 2kk až do 5kk překvapil prostorem i cenou

Pouze nová výstavba krizi s bydlením nevyřeší

Ministerstvo pro místní rozvoj uvádí, že počet dlouhodobě neobydlených bytů v bytových domech se v podstatě vyrovnal nové výstavbě za posledních deset let. To výrazně prohlubuje krizi bydlení, jelikož těch 200 tisíc bytových jednotek pak na trhu jednoduše chybí. Je tak zřejmé, že pouze nová výstavba dostupnost bydlení nezvýší.

Na druhou stranu 21 % dlouhodobě neobývaných bytů se nachází v bytových domech, které vznikly nebo prošly rekonstrukcí po roce 2001. Podle analýzy se zčásti může jednat o takzvané investiční byty používané pro jiné účely než bydlení, například zůstávají dlouhodobě prázdné nebo se mohou nabízet pro krátkodobé ubytování. Lepší přehled v tomto přinese novela zákona č. 159/1999 Sb., o některých podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu. Ubytovatelé přes digitální platformy budou mít podle ní od roku 2026 povinnost online registrovat své ubytovací jednotky i hosty.

Pronajímat byty se často nevyplatí

Nastává situace, kdy se investorům zjevně vyplatí část bytů vůbec nenabízet k nájmu. V návrhu zákona o podpoře v bydlení je proto i systém garancí a asistence pro ohrožené domácnosti. Když se do něj majitelé dobrovolně zapojí, výrazně se jim sníží riziko spojené s pronajímáním. Jedná se o systém, který například na Ostravsku, v Plzni nebo Brně už dobře funguje. Ministerstvo chce tímto dostat na trh každý rok až dva tisíce bytů. Na 20 obcí s největším počtem neobydlených bytů se můžete podívat v galerii.

Obce mají ve svém vlastnictví téměř 13 tisíc dlouhodobě neobydlených bytů v bytových domech. Asi 9 500 z nich neprošlo od roku 1990 rekonstrukcí, a to hlavně ve velkých městech. Ty menší jsou na tom výrazně lépe – téměř polovina bytů postavených nebo opravených po roce 1990 se nachází v obcích s méně než pěti tisíci obyvateli.

Vydáno dne:
01.02.2024

Photocredit: Matěj Baťha (Wikipedia CC 3.0)

4

Správce paneláku v severních Čechách vyřešil úsporu pro 22 bytů

Panelák v severních Čechách disponuje systémem, který šetří energie všem 22 bytů. Jak tento systém funguje, nám ukázal jeho správce... Číst více →



Byty levnější nebudou. Přinese největší český bytový dům ze dřeva změnu?

V Praze budou stát nové moderní byty z CLT panelů. Interiéry vypadají přímo luxusně. Jaký dopad bude mít tato výstavba na životní prostředí?.. Číst více →



Přestavba staré bytovky svépomocí přišla jen na 13 tis/m2

Rodina Krskových se pustila do rekonstrukce bytu 3+1 svépomocí. Výsledek předčí vaše očekávání... Číst více →



Pravidla pro rekonstrukci bytu jsou nejasná, některé případy jsou velmi sporné

Rekonstrukce bytu je řízena pravidly, která se vyplatí znát. Je potřeba zohlednit vlastnictví bytu, rozsah práce i sousedy... Číst více →



Správce paneláku vyřešil úsporu desítek tisíc pro 22 bytů. Návratnost systému je méně než šest let

Správce paneláku v severních Čechách se nebojí jít proti proudu. Na čističku šedé vody navázal rekuperací tepla, která paneláku ušetří téměř 27 tisíc ročně... Číst více →