HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Aku vrtačka není aku šroubovák. Jaký je mezi nimi rozdíl a co si pohlídat při výběru

Aku šroubovák nebo aku vrtačka patří mezi univerzální pomocníky každého kutila. Pokud ještě nemáte svoje nářadí a váháte, jestli zvolit vrtačku nebo šroubovák, přečtěte si, jaký je mezi nimi rozdíl a k čemu který typ slouží. Pomůžeme vám také zorientovat se v různých typech akumulátorů.


aku vrtačka
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Simon Karl (Pixabay)

Aku šroubovák vybírejte podle toho, jak často a co plánujete šroubovat

Při výběru aku šroubováku záleží, do jakého materiálu budete nejčastěji šroubovat. Bude to dřevo, dřevotříska, zeď, beton či jiné materiály? Podle odpovědi určíte, jestli je pro vás výhodnější aku vrtačka nebo šroubovák. Kvalitní aku nářadí si můžete prohlédnout v naší fotogalerii. Dělí se na tyto typy:

Co uvedené tři kategorie šroubováků spojuje? Především možnost šroubovat prakticky kdekoli, bez ohledu na dostupnost elektrické sítě.

Fotogalerie:

i Foto: Simon Karl (Pixabay), JuttaKuehl (Pixabay), Michael Schwarzenberger (Pixabay)

V čem se naopak aku vrtačka od šroubováku liší?

Rozdíl mezi jednotlivými typy pak spočívá ve schopnosti vrtat do různých materiálů. Pojďme si hlavní rozdíly popsat podrobněji.

Aku šroubovák

Aku šroubovák je určený pouze pro utahování a povolování šroubů. Hodí se pro drobné práce na nábytku nebo i s elektronikou. Například pro nábytek z Ikea je aku šroubovák ideální. Nízká hmotnost z něj dělá praktického pomocníka, kterého můžete mít při sobě. Aku šroubovák nemá možnost vrtání, což neznamená, že s ním vrtat vůbec nelze, ale může se stát, že při vrtání přeskočí hlava.

Aku vrtačka

Aku vrtačka neboli aku vrtací šroubovák umožňuje širší možnosti a univerzálnější použití. Můžete pomocí ní jak šroubovat, tak vrtat, a to díky vyměnitelnému rychloupínacímu sklíčidlu, které umožňuje snadnou výměnu šroubovacích a vrtacích nástrojů. Aku vrtačka se hodí pro vrtání do měkčího materiálu, jako je dřevo nebo měkké zdivo.

Aku příklepová vrtačka

Ještě větší záběr mají vrtací příklepové šroubováky neboli příklepové vrtačky, které jsou vhodné pro vrtání do tvrdých materiálů, jako je beton nebo tvrdší typ zdiva. Výhodou je, že příklep se dá vypnout, a rázem máte klasickou vrtačku.

Mohlo by vás zajímat: Aku vrtačka nebo aku šroubovák? Tipy pro jejich výběr

Jaké baterie pro aku vrtačku existují?

Výhodou akumulátorových šroubováků je to, že nemusí být zapojené do elektřiny. Součástí je nabíjecí baterie, která udrží aku šroubovák v chodu po několik minut až hodin. O tom, jak dlouho baterie vydrží na jedno nabití, rozhoduje její kapacita udávaná v ampérhodinách (Ah). Minimum je 1,5 Ah, lepší jsou ale baterie s kapacitou 2–3 Ah. Budete-li aku šroubovák nebo vrtačku používat častěji, vyplatí se pořídit si model se dvěma akumulátory. Zatímco se jeden nabíjí, pracujete s druhým. Z jakých akumulátorů můžete volit?

  • NiCd – baterie vydrží hodně nabíjecích a vybíjecích cyklů.
  • NiMH – baterie nabízejí příznivější poměr mezi výkonem a hmotností, jsou lehčí.
  • Li-ion – moderní a oblíbený typ, u baterií nedochází k samovybíjení, nabíjení částečně vybitého akumulátoru nepůsobí kapacitní ztráty, jsou lehké. Nejvíce se doporučí právě tyto modely.

Podstatný je i čas nabíjení. Pokud vás dráždí představa, že budete muset dlouho čekat na nabití akumulátoru, kupte si aku šroubovák s rychlonabíječkou, která to zvládne za půl hodiny. Li-ion baterie je nabitá cca za hodinu, u ostatních počítejte 2–3 hodiny.

Podívejte se na názorné video se základním ovládáním vrtačky: 

Aku vrtačka potřebuje výkonnost

Obecně lze říci že čím větší výkon požadujete, tím vyšší napětí potřebujete. Na trhu jsou modely s různým napětím. Začínají na 3,6 V, ty výkonnější dosáhnou klidně i dvojnásobku. Malé napětí vám vystačí jenom na drobné šroubování, pokud ale chcete vrtat větší otvory, sahejte po aku vrtačkách se středním napětím. Například nástroje 10,8 V jsou už na velmi dobré úrovni a 14,4 V pak bez problémů zvládnou i náročnější kutilské práce.  

Třírychlostní aku vrtačka/šroubovák je nejuniverzálnější

Existují jedno, dvou či dokonce třírychlostní šroubováky. Ptáte se, k čemu vám tenhle údaj bude? Díky němu si můžete nastavit správné otáčky pro různé činnosti, například šroubování či vrtání do měkkého či tvrdého materiálu – nejuniverzálnější jsou třírychlostní nástroje, ovšem jako běžnému kutilovi vám většinou stačí dvourychlostní (kolem 500 a 1 000 až 1 500 otáček za minutu). Možnost nastavit si maximální kroutící moment (maximální síla, kterou aku vrtačka vyvíjí při práci) pro zastavení nástroje snižuje rizika poškození šroubovaného materiálu – levnější šroubováky ho zpravidla nemají, vyplatí se ale sáhnout po modelu s touto výbavou.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Ceny aku vrtaček a šroubováků

Alfou a omegou výběru je samozřejmě i cena. Platí, že akumulátor tvoří cca polovinu ceny. Nejdražší jsou šroubováky s Li-ion baterií. Ty nejjednodušší aku vrtačky seženete už od 500 Kč.

Za profesionální aku šroubováky, které jsou i programovatelné, ale můžete vydat i 18–50 000 Kč. Pro domácí kutily jsou vyhovující nástroje kolem 2 000 Kč, které splňují potřebné parametry.

Vydáno dne:
01.06.2022

Photocredit: Simon Karl (Pixabay)

3

Stavba venkovní terasy: 6 kroků jak na to

Jak správně postupovat při stavbě venkovní terasy?.. Číst více →



Péče o živý plot: Jak na stříhání, řez a další údržbu

Péče o živý plot není náročná, pokud víte, jak na to. Poradíme vám... Číst více →



Aku vrtačka nebo aku šroubovák? Tipy pro jejich výběr

Péče o dům i byt přináší i různé opravy. Vaší kamarádkou v akci se proto stane aku vrtačka. Máte pocit, že se v aku vrtačkách nevyznáte? Nevíte, jakou vybrat? Poradíme vám... Číst více →



Pásová bruska: Výborný pomocník při broušení větších ploch

Brousíte na chatě či chalupě prkna nebo dřevěné desky? Určitě se vám bude hodit pásová bruska na dřevo. Jestliže pásovou brusku zvažujete, tak zde zjistíte jestli pro vás bude dobrým pomocníkem... Číst více →



Úhlová bruska: Jak a podle čeho ji vybrat

Úhlová bruska lidově zvaná flexa je univerzální pomocník pro kutila i profesionála. Podle čeho úhlovou brusku vybírat se dozvíte zde... Číst více →



Příklepová vrtačka: Vše o vrtačkách s příklepem a jak je vybrat

Příklepová vrtačka by neměla chybět v domácnosti žádného pořádného muže! Přečtěte si zajímavosti ze světa vrtaček s příklepem a aku příklepových vrtaček. Jak vypadala první vrtačka, a která příklepová vrtačka nejlépe provrtá beton?.. Číst více →



Na český trh se dostaly vruty dvojí kvality. Lidé si neuvědomují míru rizika

Výběr toho správného vrutu dokáže ušetřit spoustu práce a času. I přesto řešíme spojovací materiál často až na poslední chvíli... Číst více →



Odpovědi na komentáře k článku: Na český trh se dostaly vruty dvojí kvality

Rozhodli jsme se zareagovat na komentáře k našemu článku o dvojí kvalitě vrutů. Jak je to s ní doopravdy a může o tom psát i žena?.. Číst více →