HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Rozhovor s architektem: Moderní dřevostavby v Africe by mohly vyřešit problém se sociálním bydlením

Mladý jihoafrický architekt Fundokuhle Kubheka navrhl jedinečné modulární domy pro sociálně slabší rodiny z Jihoafrické republiky, které nejen reflektují potřeby rozličných rodin, ale také ctí principy udržitelné architektury. Návrh mu zajistil druhé místo v jihoafrické soutěž Timber Competition, v níž účastníci navrhovali udržitelný dřevěný dům pro místní rodiny. Stát se architektem pro něj bylo snem už od dětství. Přečtěte si celý rozhovor.


Moderní dřevostavba v Africe
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Fundokuhle Kubheka

Fundokuhle, odkud pocházíte, co jste studoval a čemu se věnujete dnes?

Vyrostl jsem v jihoafrickém Durbanu. Na vysoké škole jsem se dostal do Kapského města, kde jsem v roce 2019 dokončil studium architektury. V současnosti pracuji v architektonickém studiu, kde získávám další cenné zkušenosti na poli architektury.

Jak jste se dověděl o Timber Competition a co vás vedlo k účasti v soutěži?

Vždycky mě hodně zajímal udržitelný design používající inovativní stavební metody. O soutěži jsem se poprvé dozvěděl na nástěnce univerzity a příležitost naučit se něco nového a otestovat nové stavební technologie a vlastně celý obsah soutěže mě tak zaujaly, že jsem se hned rozhodl zúčastnit.

Čím je váš návrh výjimečný a co bylo jeho hlavním cílem?

Cílem mého návrhu bylo reflektovat potřeby sociálního bydlení a znevýhodněných komunit. Zaměřil jsem se na propojení a pozitivní vliv utvářený skrze design. Cílem projektu bylo navrhnout systém, který nebude monofunkční, ale dokáže se přizpůsobit rozličným scénářům. To se podařilo dosáhnout pomoci snadné montáže celého projektu, která je navíc v souladu s udržitelnými principy architektury.

Co pro vás byla největší výzva?

Největší výzvou pro mě bylo vytvořit systém bydlení reagující na potřeby Jihoafrické republiky. Jedná se o velmi rozmanitou zemi s různou demografií a velkým počtem rozdílných kultur. Bylo potřeba vytvořit návrh, který by reflektoval diverzitu a zároveň neupřednostňoval žádnou skupinu, což se ukázalo jako velká výzva. Bylo těžké uspokojit všechny tyto cíle.

Celý návrh modulárních domů a konceptu komunitního bydlení pro sociálně slabší rodiny si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

S čím jste na svém projektu nejvíce spokojený?

To, že poskytuje poměrně dynamický přístup k sociálnímu bydlení a snaží se přinést něco nového nejen vzhledem k místním problémům, ale také pro celou globální diskusi nad tímto tématem. Projekt nabízí nový přístup se všemi platnými architektonickými přístupy, ale zároveň zůstává věrný lidem, kteří v něm budou bydlet. Chtěl jsem vytvořit design pracující s jednoduchostí, který ale přesto nabízí i prvky složitosti. Design, který vyhovuje lidstvu, ale také životnímu prostředí.

Chtěl byste sám žít v domě, který jste navrhl?

Návrh opravdu zrcadlí můj filozofický přístup k architektuře. Souzní se mnou preferovanými minimalistickými a zjednodušujícími principy, zabírá omezený prostor a zároveň je schopen nabízet komplexní řešení se všemi potřebnými funkcemi. Zároveň ctí myšlenku udržitelnosti a využívá inovativní metody. To všechno jsou principy, jimiž se ve své práci snažím řídit.

Mohlo by vás zajímat: Když se splní sen: Studentka pro svoji obec navrhla zastávku, která se úspěšně zrealizovala

Je jihoafrická architektura podle vašeho názoru něčím specifická? Liší se v něčem zásadně od té evropské?

Jihoafrická architektura musí pracovat s velkým množství obav a balancovat mezi nimi. Architektura zde musí zachytit a pracovat s velkým růstem, zároveň se orientovat v opravdu velkých ekonomických nerovnostech a počítat s menšími zdroji. Architekt tak musí najít cestu, jak vybalancovat mezi všemi těmito výzvami nějakým jedinečným a originálním způsobem, což dává naší práci velký smysl. Oproti evropské má ta jihoafrická architektura mnohem méně svobody, ale to dává architektovi jasné poslání. Nemá odpovědnost pouze ke klientovi, ale také k celé komunitě.

Kdo vás inspiruje?

Inspirovalo mě spoustu různých faktorů i osobností. Svět dosáhl bezprecedentní otevřenosti a akceptuje nové koncepty a přesvědčení. Jako mladého architekta mě to povzbuzuje, abych byl aktivní a zapojil se. Z lokálních architektů jsou mi pak inspirací Luyanda Mpahlwa a Phill Mashabane. Stát se architektem bylo od mládí mým velkým snem.

Máte ve svém profesním či pracovním životě nějaké další sny?

Mým snem je vytvářet víc než jen architektonická díla, chci být také schopen věnovat se různým disciplínám projekční práce. Dále se také snažím učit od kultur mimo Jihoafrickou republiku a rozvíjet mou celkovou perspektivu v oblasti architektury.

Vydáno dne:
12.11.2019

Photocredit: Fundokuhle Kubheka

10

Dřevostavba bez architekta = dům na půl plynu

Jiný úhel pohledu na dilema typový projekt vs. dřevostavba od architekta.. Číst více →



10 neuvěřitelných japonských dřevostaveb

Navštivte s námi deset dech beroucích japonských dřevostaveb.. Číst více →



Dřevostavba s dechberoucím výhledem v podhůří Jeseníků

Chcete si postavit si dřevostavbu na odlehlém místě? Co vás může při výstavbě potkat se dozvíte přímo od lidí, kteří si takovou dřevostavbu nechali postavit... Číst více →



Světová architektura: Američtí studenti postavili mini domek srostlý s lesem

Studenti architektury na univerzitě v americké Nebrasce navrhli a postavili mini domek z prefabrikovaných CLT panelů. Tato stavba slouží jako výukový prostor a je umístěn uprostřed hlubokých oregonských lesů... Číst více →



Na stáří si splnili sen a vyměnili panelák za dřevostavbu – 360° video

Starší manželé Jitka a Tomáš se rozhodli se na „stará kolena“ postavit dřevostavbu. Co je k tomu vedlo? A jak jejich domek vypadá? Podívejte se v našem 360° videu... Číst více →



Rozhovor: Vítězka Timber Competition o unikátním návrhu dřevěného domova pro jihoafrickou rodinu

Nadějná jihoafrická architektka Carla Jooste vyhrála soutěž Timber Competition s unikátním návrhem dřevěného rodinného domu zasazeného do přírody. V rozhovoru návrh představila a přidala pár slov o tom, co ji inspiruje a baví... Číst více →



Když studenti mění svět: Dva kamarádi navrhli stavbu, která pomáhá rozvoji dřevostaveb

Rozhovor s autory vítězného návrhu polyfunkční dřevostavby o využití dřeva ve městě možná změní váš pohled na budoucnost našich měst... Číst více →