HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Bezúdržbový dům, který vydrží všechny rozmary počasí

Budoucí majitelé domu v Amagansettu, malém městečku ve Spojených státech, dali newyorským architektům Maziaru Behroozovi a Bruci Engelovi z MB Architecture opravdu těžký úkol. Požadovali po nich navrhnout dům, který by byl v podstatě bezúdržbový a zároveň měl opravdu dlouhou životnost. A to jak zevnitř, tak zvenku. Pojďte se s námi nyní podívat, jestli si architekti dokázali s touto výzvou poradit.


moderní dům s dřevěnou fasádou
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Matthew Carbone

Pouze extrémně odolné materiály

Vytvoření domu, který by nemuseli pravidelně udržovat a přesto by se tím nesnížila jeho životnost, byl základní požadavek investorů. Proto architekti podřídili tvar domu a výběr všech materiálů tomuto požadavku. Navrhli tvary a materiály, které jsou velmi odolné, vyhýbají se jemným detailům a nevyžadují neustálou údržbu. Prohlédněte si vše přehledně v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Matthew Carbone

Všechny venkovní materiály, od cypřišového dřeva přes zinkovou střechu až po betonové stěny, byly vybírány tak, aby dokázaly dlouhodobě odolávat rozmarům počasí a zároveň s časem získávaly přirozenou patinu. Dveře i okna jsou hodně utěsněná, takže dokážou ochránit interiér před vlivy oceánského počasí.

Dům v uličkách

Dům se totiž nachází v docházkové vzdálenosti oceánu. V létě je zde teplo a pláže jsou plné koupajících se obyvatel. Ale v zimě je oblast bičována mrazivými pobřežními větry a bouří známou jako Nor'easters.

Dům nese název House on the lanes (Dům v uličkách), který pochází právě od jeho polohy. Uličky jsou malé průchozí ulice kolmé na hlavní ulici a vedou přímo k oceánu, na pláže. Dříve byla tato oblast zastavěná především chatami, ale v poslední době si nově příchozí obyvatelé vystavěli v uličkách spoustu architektonicky nesourodých rodinných sídel a zničili tak původní ráz oblasti.

Cypřišové dřevo v exteriéru i interiéru

Architekti se rozhodli vrátit k tradičnímu vzhledu výstavby v uličkách. Aby dům vypadal opravdu rustikálně, je celý obložený cypřišovým dřevem. A to nejen zvenku, ale i zevnitř. Cypřišové dřevo je velmi husté, tvrdé, lehké a odolné proti poškrábání. Už v historii bylo pro své kvality velmi ceněno, a proto bylo využíváno především na vzácnější či důležitější  záležitosti. Podle pověsti z něj byla dokonce vystavěna Noemova archa.

Na rozdíl od nových přírůstků v uličkách je nový dům obrácen do ulice užší stranou. Díky tomu dům nepůsobí na parcele, jakoby ji dusil. Navíc je takto obrácen širší stranou k jihu a přímému slunci a udržuje si příjemnou vzdálenost od sousedních staveb. Nebyl tak problém doplnit tento prostor venkovními sprchami a bazénem s lehátky.

Strana do ulice je zjemněna zelenou výsadbou – stromy, keři a trávníkem. Jak budou stromy a keře růst, budou postupně vytvářet zelenou stěnu, která obyvatelům domu poskytne dostatek soukromí a oddělí je od ulice.

Slunný interiér dvoupatrového domu

Rezidence je dvoupatrová a na první pohled z ulice vypadá jako dvě stodoly. Menší „stodola“ je vlastně garáž, větší už potom přímo obytná část. Přízemí je určeno společenské části domu a je v něm obývací pokoj, jídelna i pokoj pro hosty. Obývací pokoj má ve stěně zabudované ocelové police, do kterých si majitel uložil svoji sbírku vzácných gramodesek.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Druhé patro má až na svém úplném konci ložnici rodičů. Je oddělena od dětských pokojů verandou ve druhém patře. Na verandu se vstupuje skleněnými posuvnými dveřmi, které spolu s oknem na druhé straně dovolují přirozenému světlu vstoupit do domu a dostat se přes schodiště, úzké uličky a otvory až do srdce domu. Každý pokoj má svoji vlastní koupelnu, stejně jako pokoj pro hosty v prvním patře.

Zaujal vás tento zajímavý projekt? Přečtěte si i další články o neobvyklých projektech z celého světa.

Vydáno dne:
27.06.2018

Photocredit: Matthew Carbone

10

Pavel Nechanický: Američané obdivovali rychlost a preciznost

Přečtěte si rozhovor s hlavním inženýrem úspěsné dřevostavby Air House.. Číst více →



Fakulta architektury ve městě Umea se má čím pochlubit

Fakultu architektury ve švédském městě Umea navhli architekti z Henning Larsen Architects. Na první pohled budova zvenku zaujme zajímavým umístěním oken v modřínové fasádě... Číst více →



Zajímavé dřevostavby z celého světa, které si zaslouží vaši pozornost

Fotogalerie plná moderních dřevostaveb z různých míst na světě. Nechejte s inspirovat a ohromit domy nečekaných tvarů... Číst více →



Řešíte v dřevostavbě schodiště? Máme pro vás inspiraci

Inspirujte se realizacemi schodišť, která jsou víc než vstup do druhého patra.. Číst více →



Video: Miniaturní dům o rozloze 1 m2

Tenhle dům není nic pro klaustrofobiky. Pojďte se podívat, jak vypadá nejmenší dům na světě!.. Číst více →



Jak vypadá chata pro aktivní rodinu? Jako čtyři chaty v jedné.

Chata pro velmi aktivní rodinu? To jsou rovnou čtyři chaty v jedné. Čtyři různé styly, čtyři různé stavební techniky a materiály... Číst více →



Dřevo v hlavní roli: záchrana památkově chráněné stavby

Jak smysluplně zmodernizovat historickou stavbu? Správný recept nám dnes prozradí norští architekti. Budeme potřebovat dřevo a cit... Číst více →



Chata, kterou si majitelé postavili sami ze dřeva z vlastních lesů

Norský pár si splnil svůj životní sen – postavil si skromnou chatu vlastníma rukama a pouze ze dřeva z vlastního lesa... Číst více →



Staré stodoly mají stále čím překvapit

Některé stodoly jsou stále používány ke svému původnímu účelu, v jiných byste zase klidně bydleli a z dalších vás možná zamrazí... Prohlédněte si staré stodoly zblízka... Číst více →