HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Brazilský DJ zrekonstruoval bungalov na rezidenci. Má šest koupelen a strom uprostřed domu

Přestavba rezidence v tradičním stylu jim trvala přes dva roky. Čekání se ale vyplatilo. Z původní stavby vznikla moderní vila s netradičním výrazem. Hudební producent a DJ, kterému dům patří, se tak může pyšnit příjemným bydlením s puncem originality i nadčasovosti. Pojďte s námi na návštěvu do MV House.


Zrekonstruovaný bungalov
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Budova se nachází v klasické čtvrti Sao Paulo, kde zástavbu tvoří zejména tradiční rozhlehlé bungalovy. Majitel oslovil architektonický ateliér Studio Guilherme Torres a společně se pustili do náročné rekonstrukce, která s sebou nesla i výrazné stavební zásahy. Konečný výsledek však překvapivě respektoval původní architektonické řešení.

Z minulosti skokem do současnosti

Architekti se rozhodli některé prvky původní stavby zachovat. Dům měl výměru 850 metrů čtverečních a tato velkorysá plocha zůstala nedotčena jak rozměrově, tak dispozičně. Také celkový tvar budovy se sedlovou střechou o minimálním sklonu byl zachován. Jinak se však architekti pustili do zásadní přeměny celého bydlení. Jak shrnuje sám architekt Torres: „Nejvýznamnější změnou v projektu byla změna stylu z neoklasického a tradičního na ten soudobý.“

Konstrukční úpravy

Rekonstrukci provázely i přes zachování dispozice výrazné stavební zásahy. Byla nutná oprava střechy, přičemž část z ní byla nahrazena střechou zelenou. Hlavním motivem pro použití zelené střechy nad obývacím pokojem byla otázka tepelného komfortu. Kromě oprav konstrukce střechy bylo nutné zesílit i další nosné prvky budovy. Některé zdi byly nahrazeny nosnými rámy. Díky tomu vznikly propojené prostory, které se otvírají pomocí velkých posuvných oken i do exteriéru.

Šest koupelen a strom uprostřed stavby

Vnitřní dispozice domu je velmi členitá. Dům je pomyslně rozdělen do několika zón s vlastním zázemím v podobě ložnic, koupelen, šaten a pracoven. Dohromady se v budově nachází pět ložnic a šest koupelen. Centrum vily tvoří hlavní místnost, která všechny části propojuje a zároveň otvírá do exteriéru. Velký obývací pokoj s jídelnou je pomocí setu posuvných hliníkových oken o rozměru 2,8 x 2,8 metru možné otevřít a přímo odtud vstoupit na rozlehlou terasu s bazénem. Další terasa se nachází v samém středu stavby, kde vznikl zajímavý kout pro odpočinek pod stromem.

Jednotné, ale výrazné materiály

Architekti se rozhodli interiér i exteriér stavby sjednotit také volbou použitých materiálů. Na vnitřních stěnách, podhledech, fasádě i podlahách jsou použity tenké dřevěné palubky z jihoamerické dřeviny cumaru, jejíž dřevo se řadí mezi nejodolnější na světě. Vedle tohoto výrazně zbarveného dřeva je dalším akcentem černá barva použitá jak na velkých plochách, tak na detailech. Celým domem se táhne černá břidlicová podlaha a některé zdi nesou dekor černých cihel. Černou můžeme hledat i na vnějším stínění oken a většině nábytku. Vše doplňuje pouze bílá barva, betonová stěrka a pár solitérů v ostře červené.

Interiér v černé

Prostornému obývacímu dominuje obrovská kožená sedací souprava s výrazným prošíváním a jídelní stůl s židlemi, vše v kralující černé. Pozornost v obývacím pokoji poutá asymetrická stěna, která ukrývá na první pohled nenápadný krb. Důležitou roli v této hlavní místnosti hraje geometrie. Architekti si dali práci a vytvořili zajímavou souhru různých linií na koberci a obkladech.

Kuchyně je od obývacího pokoje oddělená, ale z otevřené chodby je možné do kuchyně nahlédnout a posedět z barového stolku, který je s kuchyní propojen otvorem ve zdi. Prostorné místnosti poskytly dostatek místa pro umělecké předměty. V domě tak můžeme najít několik velkých obrazů a třeba i černou sochu prasete. Jednoduše barevné interiéry také bylo možné vkusně doplnit různými nábytkovými solitéry. V ložnici například na první pohled upoutá organicky tvarovaná pruhovaná lenoška.

Luxusní zahrada s výhledem

Zahradu domu z velké části tvoří obrovská terasa provedená ve dvou úrovních. Na podlahovou plochu interiéru přímo navazuje terasa s velkým bazénem. Na boku se pak nachází druhá vyvýšená terasa se zapuštěnou vířivkou, která svým umístěním poskytuje návštěvním částečné soukromí. Ve zbytku zahrady byly zachovány původní vzrostlé jehličnany a živé ploty, které vytvářejí příjemné útočiště uprostřed brazilské megalopole.

Náročná rekonstrukce mixující současnou a tradiční brazilskou architekturu se majitelům vyplatila. Vznikla zde neobyčejná stavba mající dle slov architekta rock’n’rollovou atmosféru perfektně vyhovující povaze obyvatel. 

Autor:

Interiérová architektka a redaktorka Dřevostavitele

Vydáno dne:


Photocredit: MCA ESTUDIO

3 -1

Hodnocení: 4.8/5 (20 hodnocení)

Podělte se s námi o Váš názor:

Související články:

Zvažte prosím deaktivaci AdBlocku pro tento web.

Přístup k obsahu tohoto portálu je zdarma. Naším zdrojem příjmu je totiž bannerová reklama.

Používáním systému AdBlock nás připravujete o finanční zdroje, bez kterých nebudeme schopni portál nadále provozovat.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonu ruky na červené značce a zvolte 'Nespouštět na stránkách na této doméně'. Děkujeme!

PŘEČETL JSEM A CHCI PŘEJÍT NA PORTÁL