HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Moderní bungalov na tradiční farmě? Posuďte sami, jak se architektům povedl

V Suffolku na jihu Anglie vyrostl na místě staré stodoly moderní dřevěný rodinný dům. Investoři oslovili dánské studio Norm Architects a jeho architekti se rozhodli odklonit od tradičních tvarů obydlí na farmách s šikmými štíty. Oproti tomu zvolili moderní nerušivý design, který dokonale zapadne mezi okolní louky a políčka s kukuřicí. Pojďte se s námi podívat, jak se architektům podařilo vystavět na tradiční farmě moderní bungalov.


Moderní bungalov na tradiční farmě
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Norm Architects

Dokonalá poloha i rozměry

Rodinné sídlo Reydon Grove Farm se nachází na severovýchodní hranici farmy, kde je skryto díky vysokým stromům před východními větry. Bylo navrženo jako dlouhý a úzký bungalov s plochou střechou. Částečně proto, aby budova dostala rozměry odpovídající velikosti původní stodoly a mlékáren, které na pozemku stály a částečně také proto, aby dlouhá struktura domu dokonale oddělila od okolních luk zemědělsky obdělávanou půdu a vlastní soukromou zahradu. Prohlédněte si povedený dům v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Norm Architects

Krásné výhledy díky zvýšené platformě

Sám bungalov je 2,8 metru vysoký, ale stojí na mírně zvýšené pískovcové platformě, která měří v nejvyšší části 60 cm. Zvýšená platforma pomáhá vyzvednout dům nad lehce se svažující terén a dovoluje tak jeho obyvatelům výhled na zahrady a pole na horizontu.

Bungalov svou orientací na východ nabízí krásné výhledy na okolní louky a pouští do domu ranní paprsky slunce. Na západ zase vyhlíží na kukuřičná pole a zahradu a dodává svým obyvatelům dostatek odpoledního a večerního světla. Platforma zároveň vytváří přístup na verandu, jejíž schody korespondují s již existujícími přístupovými cestami. Široká výrazně přesahující střecha je navržena tak, aby stínila chodníky kolem domu a zároveň bungalov zůstal co nejvzdušnější a nejsvětlejší.

Jemný a diskrétní exteriér

Bungalov je postaven z dřevěných trámů s vertikálním opláštěním z místního modřínu. Modřínové obložení odpovídá vertikálnímu dřevěnému obložení stávajících budov na pozemku. Nový dům je tak v harmonické souhře se starými budovami.

Okenní rámy a lemování střechy jsou v tmavě antracitové barvě, díky níž je ocel tak jemná a diskrétní, jak je to jen možné a přenechává dominantní výraz dřevěnému charakteru domu. Dva komíny bungalovu jsou vyrobeny z ručně vyráběných cihel v různých odstínech šedé, aby odpovídaly různým odstínům dřevěných obložení a okenních rámů.

Velkorysé propojení společenských prostor

Uvnitř je 247 m2 plochy rozděleno do dvou základních sekcí, které jsou od sebe odděleny centrální halou. V první, více společenské  části je umístěn obývací pokoj, jídelna a otevřená kuchyň. Druhá část je soukromější a nachází se v ní ložnice a koupelny.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Vstoupíte-li do domu hlavní cestou ze zahrady, dostanete se přes hlavní dveře přímo do prostorné haly s  velkým krbem. Na jednu stranu je jeden velký otevřený prostor rozdělený do různých zón s různými funkcemi. Obývací pokoj a jídelna jsou rozděleny částečnou cihlovou stěnou s krbem, která opticky oba funkční prostory odděluje. Stejně tak je kuchyň oddělena od haly na míru udělaným vestavěným nábytkem.

Dlouhá galerie pro dostatek soukromí

V části zastíněné velkými stromy se nachází soukromá část domu s ložnicemi a koupelnami. Do jednotlivých pokojů se vstupuje z dlouhé galerie, která obyvatelům dává dostatek soukromí i zastínění od slunce. Pokoje jsou otevřené na východ a umožňují tak nerušený výhled na zelené louky.

„S centrální halou, dlouhou galerií a velkým společným prostorem jsou v domě dvě hlavní osy, které definují uspořádání domu a poskytují dlouhý a nepřerušovaný výhled z jednoho konce domu na druhý,“ vysvětlují architekti.

„Venkovní design fasády, střechy i oken je celý o otevřenosti, dovoluje přírodě stát se součástí interiéru a poskytuje spektakulární výhled do okolí,“ dodávají.

Zaujal vás náš článek a rádi byste si přečetli i o dalších zajímavých stavbách? Podívejte se do naší sekce Architektura.

Vydáno dne:
18.05.2018

Photocredit: Norm Architects

4

Dřevostavby do 2 milionů – menší bungalov na klíč

Pokud máte limit 2 miliony, nekupujte dřevostavbu za 1,99 milionu. Proč?.. Číst více →



Bungalov nebo dům na patro?

Podíváme se na výhody a nevýhody přízemních a vícepatrových domů... Číst více →



Brazilský DJ zrekonstruoval bungalov na rezidenci. Má šest koupelen a strom uprostřed domu

Tradiční bungalov v klasické zástavbě byl zrekonstruován od hlavy až k patě. Z nevýrazné bílé budovy vznikla luxusní rezidence s dřevěnými obklady a velkými černými plochami, která je propojená se zahradou. Navštivte s námi MV House... Číst více →



Na stáří si splnili sen a vyměnili panelák za dřevostavbu

Jak se žije v moderní dřevostavbě na jihu Čech? A co vedlo majitele k tomu, aby se rozhodli na „stará kolena“ stavět? To vše a mnohem více se dočtete v tomto článku... Číst více →



Když se moderní dům potká s tradiční farmou

Kanadský pár dokázal citlivě propojit staré s novým a postavil na své farmě dům, který je tradiční zvenku, ale velmi moderní uvnitř... Číst více →



Staré stodoly mají stále čím překvapit

Některé stodoly jsou stále používány ke svému původnímu účelu, v jiných byste zase klidně bydleli a z dalších vás možná zamrazí... Prohlédněte si staré stodoly zblízka... Číst více →



Atriový bungalov jako dokonalé propojení venkovního a vnitřního prostoru

Atriový bungalov je ideálním řešením pro ty, kteří milují otevřené domy, ale zároveň nemají rádi, když jim sousedé koukají do talíře. Prohlédněte si tento dům skrytý mezi borovicemi... Číst více →



Moderní bungalov připomíná svým uspořádáním starou tradiční farmu

Pokud máte také rádi bungalovy pro jejich praktičnost a jednoduchost, díky které krásně zapadnou do okolní krajiny, nenechte si ujít dnešní článek. Prohlédněte si tři bungalovy v jednom... Číst více →



Přízemní dům svým nezvyklým tvarem poskytuje obyvatelům soukromí

Přízemní domky jsou stále populárnější. A nemusí to být obyčejná obdélníková krabice. Co třeba dům do tvaru L, líbil by se vám?.. Číst více →



Dům s kulatými okny vyrostl na místě zdevastované farmy

Dům s kulatými okny a jemnými šindeli vyrostl na místě zdevastované farmy a v mnohém se původnímu obydlí podobá... Číst více →