HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Ceny bytů poletí vzhůru. S koupí se nevyplatí otálet, levnější už nebudou

Levnější a dostupnější hypotéky otevřely dveře novým příležitostem. Poptávky po bytech a rodinných domech začaly rapidně růst, a 61 % developerů tak hodlá navyšovat ceny těchto nemovitostí. Ti, kteří zvažovali koupi bytu k bydlení či jako investici, by měli přestat přemýšlet a začít jednat, dokud jsou ceny relativně nízko. Naopak dobrou zprávou je skutečnost, že by se objem nového bydlení měl zvýšit o 2,4 % (nejen v Praze).


Ceny bytů
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: ŠJů (Wikipedia CC 4.0), CEEC Research s.r.o. (se souhlasem)

Oživení trhu přichází dříve, než odborníci očekávali

Oproti minulým rokům se výrazně zvýšil trend poptávky po nemovitostech (bytech i rodinných domech), což potvrzuje i většina ředitelů předních developerských nemovitostí. Ti jsou si téměř 100% jistí, že se tak nevyhneme růstu cen těchto residenčních nemovitostí. Příčinou je nedostatek nabídky, která je dlouhodobá zejména díky zdlouhavým povolovacím procesům při výstavbě. Developerům nahrává i faktor snižujících se úrokových hypotečních sazeb, což je ale nezbytné pro rozpohybování ekonomiky stavebního průmyslu.

V Praze přibyde více nových bytů

V Praze panuje mírně optimističtější nálada co se týče nových staveb. Očekává se, že počet dostupných nemovitostí na trhu vzroste o 2,6 % oproti minulému roku. Tento nárůst je způsoben zejména vyšším objemem prodeje bytů v nedávné době. Přes stále rostoucí počet nových bytů na trhu je jich však stále nedostatek, zejména v metropoli, kde dlouhodobě poptávka převyšuje nabídku. Tento trend je také ovlivněn rychlejším růstem počtu obyvatel ve srovnání s tempem, ve kterém probíhá výstavba.

Všichni víme, co je příčinou problému

Všichni developeři se shodují na jednom a témže problému, a to jsou zdlouhavé a komplikované povolovací procesy a někteří i výstavbu vzhledem k situaci na trhu v loňském roce odkládali.

Poptávka po bytech vzrostla až o 60 %

Poptávka po nových bytech v Praze loni vzrostla o 30 %, u jednoho z největších českých rezidenčních developerů dokonce o 60 %. Další výrazný nárůst se očekává i letos díky levnějším a dostupnějším hypotékám a také snížení sazby DPH u nových bytů. Nabídka nových bytů je naopak dlouhodobě výrazně nedostatečná kvůli několika faktorům.

  • Nefunkční povolování,
  • přetrvávající vysoké ceny stavebních dodávek,
  • drahé komerční úvěry,
  • rychle rostoucí poptávka,
  • transformace některých projektů na nájemní bydlení.

Za cenu 1kk v Praze můžete mít vilu s bazénem v Itálii. Češi raději skupují nemovitosti v zahraničí

A zájem o bydlení ještě poroste

Dvouletý pokles zájmu o nemovitosti skončil a s příchodem nového roku se situace na trhu zlepšila – očekává se oživení trhu a růst prodejů. Zvýšená poptávka bude postupně sílit, hlavně díky nižším úrokovým sazbám a rostoucí ochotě lidí investovat do vlastního bydlení. Je pravděpodobné, že se v první polovině roku poptávka zvýší o 3,9 %. Zájem o bydlení se předpokládá i v druhé polovině roku, kde by měla poptávka dále narůstat o 6,4 %.

V Praze se v první polovině roku očekává nárůst zájmu o nemovitosti o 4,7 %. Tento rychlejší růst je způsoben především prestiží hlavního města. Důležitým faktorem je také stabilní trh práce a široké možnosti, které Praha poskytuje. V druhé polovině roku se předpokládá, že poptávka po nemovitostech ještě vzroste, a to o 5,2 %.

Nové bydlení podraží

Během roku dojde k dalšímu zvýšení cen rezidenčních nemovitostí. Podle nedávného průzkumu plánuje většina developerů zdražit – konkrétně 61 % z nich hodlá zvýšit ceny bytů v průměru o 4,6 %. Toto rozhodnutí reflektuje tržní poptávku. Příčinou je uvolnění úrokových sazeb, výrazný pokles inflace a obecné zlepšení situace na trhu.

Růst cen je dlouhodobým trendem, který odpovídá dlouhodobě neuspokojené poptávce po novém bydlení a vnímání nemovitostí jako jedné z nejbezpečnějších investic. Na grafu níže můžete vidět, že naproti tomu 37 % oslovených developerů má v plánu udržet ceny na stejné úrovni jako v předchozích letech, zatímco v loňském roce uvedlo, že ceny zvyšovat nebude, 63 % dotázaných.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Pro zachování kvalitní výstavby, investic do nových technologií ve stavebnictví a dalších inovací neočekávám, že by se ceny v roce 2024 snižovaly. Pokud chceme ve výstavbě podpořit kvalitu, efektivitu a zároveň vyšší nároky na technologické postupy a stavbu jako takovou, očekávám spíše vývoj cen pozvolna směrem nahoru. Věřím, že je potřeba se na situaci dívat komplexně. Větší investice v době výstavby do energeticky úsporných řešení přináší snížení pravidelných nákladů při užívání nemovitosti,“ říká Ján Šivec, výkonný ředitel brněnské stavební společnosti.

A Miroslav Zetek, člen představenstva pro řízení obchodu hypoteční banky dodává: „Podle našeho očekávání je cenový pokles u nemovitostí k bydlení už za námi a s příchodem jara lze očekávat návrat k růstu cen bytů podobně, jako to už nastalo u rodinných domů. Celkový vývoj na trhu nemovitostí ukazuje, že k rozhodnutí o koupi přichází nejvhodnější doba. A proto domácnostem, které si plánují pořídit vysněné bydlení, můžeme doporučit, aby rozhodování zbytečně neodkládaly.“

Vydáno dne:
22.04.2024

Photocredit: ŠJů (Wikipedia CC 4.0), CEEC Research s.r.o. (se souhlasem)

1

2+kk za cenu garsonky – moderní bungalov zaujme dispozicí i technologiemi
Úžasný bungalov 2+kk poskytne dostatek klidu pro menší rodinu, která touží po novém domě nebo letním sídle. Dispozice domu je malá, ale velmi šikovně vyřešená.

Bungalov 4+kk ideální pro rodinu se dvěma dětmi – 103 m2 za cenu městského bytu
Bungalov 4+kk je populární volbou rodin se dvěma dětmi. Chytrá dispozice dělí dům na soukromou a společnou část.

Byt 3+1 za 2 miliony Kč a celý rok léto. Češi skupují nemovitosti na Kanárech
Rostoucí ceny nemovitostí v Česku ruku v ruce se změnou myšlení lidí nastartovaly nový trend. Místo předraženého bytu v některém z českých měst si lidé raději pořizují za zlomek peněz kvalitnější nemovitost jinde v Evropě, ideálně pak u moře, kde je celý rok teplé počasí.

Byt 3+1 za 2 miliony Kč, český vědec, kterého obdivuje Bill Gates, a půlmilionová úspora – to jsou zářezy z minulého týdne
Stručně, jasně a bez obalu. Je tady opět neděle a my přinášíme ty nejzajímavější novinky a zářezy z minulého týdne.

Za cenu 1kk v Praze můžete mít vilu s bazénem v Itálii. Češi raději skupují nemovitosti v zahraničí
Pravděpodobně jste už zaznamenali klesající trend na poli úrokových sazeb, kdy se aktuálně pohybujeme okolo 5,19 %. Je tedy čas využít této příležitosti a koupit si nemovitost, nebo ještě vyčkávat?

Lidé podávají na stavební úřad špatné žádosti. Zbytečně pak čekají
V povědomí většiny lidí jsou úřady obecně zapsány jako něco, s čím je lepší vůbec nepřicházet do styku. Ať chceme nebo ne, někdy je to však bohužel nevyhnutelné.

Ideální čas na pořízení nemovitosti právě nastal. V dohledné době se zřejmě nebude opakovat
Pořízení nemovitosti je pro většinu lidí událost, ke které se odhodlají jen jednou za život. Pro některé ani to ne.

Pražské byty na prodej, nebezpečné plísně v koupelně a pravda o fotovoltaice – to jsou zářezy z minulého týdne
Pražské byty opět na prodej za rozumnou cenu, nebezpečné skryté plísně i ve vaší koupelně a pravda o fotovoltaice – to jsou zářezy z minulého týdne. Udělejte si dobrý čaj nebo kávu a jdeme na to.

Nemohl si dovolit bydlení v nájmu. Kvůli vysokým cenám se mladík (29) přestěhoval do kontejneru na odpad
Odjel na dlouhou dobu do zahraničí a když se vrátil, ceny bytových nájmů byly mnohonásobně vyšší. Nedokázal se s touto novou ekonomickou situací sžít, a tak se rozhodl protestovat.

Některé banky připravují své klienty o tisíce korun ročně. Využívají jejich neznalosti
Neznalost je jedním ze základních předpokladů chudoby. Tak to platilo odjakživa. Ukazuje se to i nyní, kdy mnoho lidí kvůli nepřehledné situaci na bankovním trhu zbytečně přichází o spoustu peněz, aniž by si to vůbec uvědomovali.