HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Ideální čas na pořízení nemovitosti právě nastal. V dohledné době se zřejmě nebude opakovat

Pořízení nemovitosti je pro většinu lidí událost, ke které se odhodlají jen jednou za život. Rozhodování je proto velmi složitý proces a trefit se do správného okamžiku, kdy jsou podmínky pro pořízení nemovitosti ideální i s výhledem do následujících let, je velmi složité. Jak se ale zdá, taková doba právě nastala. Překvapivě se sešlo několik faktorů současně a všechny hrají do karet právě kupujícím.


Ideální čas na pořízení nemovitosti právě nastal
i Foto: 100 dřevostaveb (se souhlasem)

Pád cen končí a jedeme zase nahoru

Jak už to tak vypadá, cenový propad nemovitostí vyvolaný krizí související s nejistotou v posledních 2 letech je u konce a vývoj cen nemovitostí nabral opačný trend. Rostoucí. V tuto chvíli tedy přestává dávat smysl vyčkávat na snížení tržních cen, jelikož jak se zdá, takové očekávání je opravdu v nedohlednu. Jak říkají veškeré poučky, nakupovat by se mělo ve chvíli, kdy jsou ceny na svém minimu. A to minimum je právě ve chvíli, kdy se obrací trend, tedy nyní.

Na hypotéky se opět dá dosáhnout

Opačný trend můžeme sledovat u hypoték, jejichž úroková míra velmi rychle zareagovala na změnu úrokové míry vyhlašovanou ČNB. Nejde ani tak o samotnou výši úrokové míry, která je nyní nabízena jako předpoklad, že bude i nadále klesat. Ano, znamená to, že například za rok bude ještě níže, to ale již budou zase výš ceny nemovitostí, a tak se výhoda vyruší nebo naopak k výhodě už ani nedojde. Podstatou úvah nad hypotékami je jejich vývoj v dlouhodobém hledisku. Jejich další růst v dohledné době očekávat nelze a jejich využití pokud možno s krátkodobou fixací se ukazuje jako rozumné rozhodnutí. Krátká fixace právě proto, abychom mohli v dohledné budoucnosti přejít na výhodnější hypotéku a současně již nyní využít nákup nemovitosti na svém cenovém minimu.

Úroková sazba letos spadne na 4 %. Zjistili jsme aktuální ceny bydlení v Praze a Brně

Krize nás naučila nastudovat si význam slova inflace

Slovo, se kterým jsme se v posledních letech setkávali dnes a denně. Politici její vývoj sváděli jeden na druhého. Pravdou je, že inflaci, tedy ukazatel definující růst cen, se povedlo zkrotit do obvyklých mezí. Díky její stabilizaci lze předpokládat i pozitivní dopad na celkovou ekonomiku v Česku, což je základním předpokladem pro investiční rozhodování, které učiníme nyní. Ruku na srdce, málokdo má odvahu investovat ve chvíli, kdy vyhlídky na zítřek jsou pochmurné.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Realiťáci dostali za uši a naučili se skromnosti

Je dobré brát také v potaz fakt, že propad realitního trhu v posledních letech tak trochu vyškolil i realitní kanceláře, které se v předchozím období absurdního blahobytu (kdy takřka nebylo co prodávat) často uchylovaly k arogantnímu jednání. Nyní lze tedy využít situace, kdy trh teprve ožívá a lze předpokládat, že realitní agent, se kterým budete jednat, bude za váš zájem vděčný a bude ochotný vám vyjít vstříc. V každém obchodním případu jsou dvě strany a jedna z nich takzvaně tahá za delší konec provázku. V tomto případě jste to ještě stále vy, jako kupující. Za rok nebo dva tomu tak už ale nemusí být.

Stavební firmy mají kapacity a jsou k vašim službám

Podobnou situaci lze sledovat také u stavebních firem, jež naddimenzovaly svou výrobu právě v době blahobytu a při propadu v posledních dvou letech se snížil počet zakázek, které musely odbavit. Nacpané výrobní kapacity firem, kdy se čekání na realizaci rodinného domu odkládalo o dlouhé měsíce až roky, jsou tedy nyní minulostí. Při troše štěstí můžeme narazit na stavební firmu, která je schopna začít s realizací naší stavby de facto ihned. Časová výhoda získaná tím, že bydlíme okamžitě, se také počítá, a to i finančně.

Špatně načasovaný „bizár“ jménem dotovaná hypotéka

Přestože se trh ve všech směrech probouzí, představitelé některých bank a velkých stavebních firem si toho ještě nestačili zcela povšimnout. Přišli proto (s křížkem po funuse) s poměrně bizarním nápadem začít dotovat hypotéky. Ve světle současných okolností nutno dodat, že tento nápad vyvolal nejen negativní odezvu ze strany vlády, ale i jistou míru trapnosti vůči veřejnosti, která by tyto dotace platila ze svých kapes.

Návrh dotovat Čechům hypotéky vyvolal silné emoce

Abychom pro úplnost doplnili, plán na dotování hypoték by v základu přinesl dva klíčové aspekty. Tím prvním by bylo, že ten kdo si může dovolit pořídit nemovitost by dostával příspěvek na její pořízení od toho, kdo si ji pořídit nemůže. Druhým aspektem by pak bylo vyvolání ještě silnějšího zájmu o nemovitosti, což by přirozeně vedlo k dalšímu růstu jejich cen a snížení jejich dostupnosti pro kupující. Jak koneckonců ukazuje zkušenost ze zemí, které tento nápad zkoušely. Jediný, kdo na dotacích na hypotéky ve výsledku vydělá, jsou jejich navrhovatelé. Lze proto v každém případě vládě poděkovat, že na tyto návrhy nepřistoupila.

Vydáno dne:
28.04.2024

Photocredit: 100 dřevostaveb (se souhlasem)

1

1 kWh tepla za 1,77 Kč. Způsob vytápění, který je levnější než tepelné čerpadlo a pohodlnější než klasické dřevo

Levnější než tepelné čerpadlo nebo plyn a komfortnější než dřevo. Takové je topení peletami, které stále patří mezi nejefektivnější způsoby vytápění... Číst více →



Našel cestu, jak bydlet levně. Vzal si hypotéku s měsíční splátkou 15 600 Kč a za 9 let ji měl splacenou

Mladík již odmítal nadále platit vysoký nájem. Zároveň se však chtěl vyhnout nepříjemnému závazku v podobě vysoké hypotéky, ke kterému by byl nucený se upsat. Přišel tedy na způsob, kterému dnes tleská celý svět... Číst více →



Spoluvlastnický podíl na cestách lze darovat obci. Přináší to řadu výhod

Možná jste při pohledu do katastru nemovitostí zjistili, že společně se svou nemovitostí a souvisejícím pozemkem jste také majitelem podílu na některých společných prostorech okolo vašich nemovitostí... Číst více →