HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Ceny stavebních materiálů v roce 2024. Data ukazují, zda se vyplatí začít stavět

Zdražování a inflace se nevyhnula ani stavebnictví. To si prošlo nemalou krizí, kdy o rekonstrukce starých ani stavby nových domů nebyl valný zájem. Po třech chudých letech však začínají všichni vyhlížet lepší časy. Dočkají se jich už letos nebo doufají marně a jejich čekání se ještě více protáhne?


Jaký je vývoj stavebních materiálů v roce 2024?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Kateřina P. (se souhlasem)

Krize dolehla i na stavebnictví

V posledních třech letech zažilo stavebnictví poměrně velký pád. Přestalo se stavět především kvůli vysokým hypotékám a zdraženým materiálům, jejichž ceny byly často astronomické. Stavební materiály představují v průměru asi polovinu celkové ceny stavby. Není se tak čemu divit, že jakmile začaly materiály zdražovat i o desítky procent během měsíce, odrazilo se to v celém stavebním průmyslu.

Nárůst cen stavebních materiálů o 41 %

Pokud bychom se bavili v konkrétních číslech, stavební materiály se za poslední tři roky zdražily o 41 %. Jejich cena se zastavila zhruba na jaře roku 2022.

Z grafu vyplývá, že během prudkého zdražování nejvýrazněji vystřelily ceny výrobků z oceli a tepelných izolací. Nejméně vyletěla cena výrobků z betonu. To se však odrazilo na loňském vývoji cen. Některé materiály v roce 2023 zlevňovaly, jednalo se však především o ty, jejichž cena předtím extrémně vzrostla, tedy výrobky z oceli a tepelné izolace. Naproti tomu u betonu došlo ke zdražení.

Loni poklesl zájem především o cihly a materiály pro hrubou stavbu. Letos se proto předpokládá pokles zájmu o materiály, které na to navazují.

Na aktuální ceny polystyrenové tepelné izolace se můžete podívat zde. Srovnat si je s cenami minerální vaty můžete například tady.

První čtvrtletí roku 2024 bylo stabilní

Leden 2024 znamenal tradičně výraznější pohyby cen stavebních materiálů. Nejvíce zdražily ztracené betonové bednění (+8,5 %), překlady a stropní keramické prvky (+5 %) a kari sítě (+8,6 %). Jejich aktuální ceny na českém trhu si můžete porovnat například zdeNa vývoj cen stavebních materiálů během ledna se můžete podívat v galerii.

Únor nepřinesl žádné výraznější změny. Pouze ztracené betonové bednění zaznamenalo oproti lednu zlevnění (–7,6 %). Jak se změnily ceny materiálů během února, se můžete podívat v galerii.

Březen opět přinesl pouze lehčí výkyvy, žádný z nich však nepřekročil hranici 5 %.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Jaké ceny stavebních materiálů přinese rok 2024?

Očekává se, že ceny se nijak výrazně nepohnou ani v letošním roce. Pokud by přece jen došlo ke zlevňování stavebních materiálů, bude velmi nepatrné. Nicméně pravděpodobnější je, že ceny budou spíše stagnovat. Ke zdražení by však docházet nemělo.

Změnu situace by mohl přinést pokles úrokových sazeb, tedy levnější hypotéky. Pokud bude výhodnější brát si hypotéku, lidé opět začnou rychle stavět. Podle odborníků je klíčové, aby se sazba dostala na 4 %. K tomu s největší pravděpodobností také dojde, nicméně to nebude dřív než na konci roku.

Vydáno dne:
18.04.2024

Photocredit: Kateřina P. (se souhlasem)

1

Neznalost nebo úmysl? Firmy šidí na materiálu kvůli úspoře pár korun

Na materiálu jste zrovna nešetřili, přesto pod střechu zatéká a v domě se tvoří plíseň. Na klíčovou funkci střechy většina lidí záměrně „zapomíná“... Číst více →



Manželé na Plzeňsku se podělili o svůj příběh se stavbou rodinného domu v době největšího zdražování stavebních materiálů

Marek s Lucií do toho šli po hlavě. Poté, co narazili na zlatý důl pozemků, hledali spolehlivou stavební firmu, která by jim postavila rodinný dům. Navštívili jsme je u Plzně a popovídali si o tom, na jakém zásadním kroku se nedokázali shodnout se svými sousedy nebo proč zavrhli tepelné čerpadlo. Navíc jsme získali i referenci z první ruky na stavební společnost Taurushaus... Číst více →



Dřevěný přístřešek postavený svépomocí vyjde levněji. Srovnali jsme ceny materiálů – březen 2024

Kolik ušetříte na zahradním přístřešku, budete-li si ho stavět svépomocí? Dost na to, abyste za tyto peníze koupili iPhony celé rodině, nové spotřebiče, ojeté auto nebo jeli na krásnou dovolenou... Číst více →



KVH hranoly a sibiřský modřín nahradil Lumír levnějším materiálem. „Vypadají stejně a ušetřil jsem statisíce,“ říká

Pan Lumír s partnerkou Taťánou stavěli v době největšího zdražování materiálů, které pamatujeme. I přesto však na výstavbě ušetřili 30 % z celkové částky. Prozradili, jaké materiály nahradili levnějšími variantami... Číst více →