HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Stavebnictví se propadá do stále hlubší krize. Víme, kdy se znovu vzpamatuje

Trh stavebních prací se dál propadá. Ředitelům stavebních společností přesto optimismus nechybí a čekají růst trhu o 2,4 %. Za tímto poklesem stojí hlavně zhoršená dostupnost hypotečních úvěrů a přetrvávající omezení výstavby rezidenčního bydlení i kancelářských budov. Hypoteční úvěry by už ale brzy mohly být dostupnější. Naznačují to kroky České národní banky. Ta postupně snižuje úrokové sazby, od kterých se odvíjí také úrokové sazby hypotečních úvěrů. Kapacity stavebních firem jsou aktuálně vytížené na 82 %.


Stavební trh poroste
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Se souhlasem majitelů dřevostavby

Výsledky vyplývají z Kvartální analýzy českého stavebnictví

Dle rozhovorů s řediteli stavebních společností, které pravidelně realizujeme v rámci sběru dat do našich analýz a predikcí pro rok 2024 a 2025, jasně vyplývá pozitivní výhled v podobě oživení trhu a stavební produkce. Přispívá k tomu dodržení příslibu veřejných investorů v podobě investic do dopravní infrastruktury, kde nedošlo k žádným škrtům a nic nenaznačuje, že by se na tomto faktu mělo něco měnit,“ říká ředitel CEEC Research.

Po útlumu stavebnictví v loňském roce se letos očekává zlepšení. Vidíme to zejména ve slibném objemu práce, která se nejen nám daří dostat pod smlouvy. Pozemní stavitelství by mělo vyhlížet klesání úrokových sazeb, které by ke konci roku mohlo oživit prodeje. Kdo bude připraven, mohl by mít výhodu. V dopravních stavbách se daří udržet velmi zajímavá čísla a ta avizovaná na letošní rok by měla potvrdit roky poslední. Nesmíme zapomínat mimo rozběhlé investice také na opravné práce a údržbu. Zde vidíme příležitosti a progres,“ říká předseda dozorčí rady stavebního holdingu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Obchodní ředitel stavební společnosti v Česku dodává: „Očekávám velmi mírné zlepšení ruku v ruce s celým národním hospodářstvím. Rozhodně však nepůjde o nic oslnivého; ve svém posledním výhledu to ostatně nepředpokládá ani ČNB. Pokud budeme letos moci mluvit alespoň o náznacích restartu české ekonomiky, potažmo stavebnictví, bude to úspěch.

Stavební firmy počítají s vyšším vytížením svých kapacit

Kapacity stavebních společností jsou opět vysoce vytížené. To potvrzuje jejich očekávání z minulého roku, kdy předpokládaly budoucí vytíženi svých kapacit na 85 %. I přes očekávaný pokles trhu firmy počítají v následujícím kvartálu s ještě vyšším vytížením, a to 92 %, s ohledem na příznivější počasí a start stavební sezony.

Stavební zakázky na 9 měsíců dopředu

V současné chvíli mají stavební společnosti nasmlouvané zakázky v průměru na 9 měsíců dopředu. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku to je pro 38 % dotázaných stejně dlouhá doba. Pro 15 % se dokonce jedná o narůst této doby a pro necelou polovinu naopak o její pokles (47 %).

Vydáno dne:
12.05.2024

Photocredit: Se souhlasem majitelů dřevostavby

1

Češi nervózně čekají na snížení hypotečních úroků. Jak dlouho to potrvá?
Nepříznivé ekonomické vlivy znamenají, že české stavebnictví čeká těžký rok. Jaký pokles očekávají české stavební firmy v roce 2023?

Zavírání kamenolomů a pískoven v Česku pokračuje
Uzavírání kamenolomů a pískoven bez náhrad bude mít nepříznivý dopad na české stavebnictví, které nyní zažívá turbulence stavební výroby.

Korupce ve stavebnictví v Česku
Jaká je míra korupce ve stavebnictví v Česku? Na ústupu je mezi veřejnými zadavateli, zatímco zaznamenána byla v privátním sektoru.

Úředník řekl ne. Majitelům zbyly dluhy a neřešitelná situace
Postoj stavebního úřadu je klíčový pro většinu stavebních činností, ať už se jedná o stavby samotné nebo o rekonstrukce. Týká se tak nás všech a není radno jej brát na lehkou váhu, ačkoli se to tak v poslední době často mezi lidmi traduje.

Nový portál pro stavební povolení slibuje úsporu 30 tisíc
Ministerstvo věří, že online stavební povolení půjde vyřizovat již brzy. Odborníci upozorňují na rizika.

Systémy recyklovaného stavebnictví zachvátily Česko. Využívá je už 80 % firem
Stavební a demoliční odpady představují téměř polovinu všech odpadů produkovaných v České republice. Stavební společnosti jsou schopny recyklovat stále větší množství stavebního materiálu. Většině se podaří znovupoužít do stavebního procesu nejvýše 20 % odpadu.

Ceny stavebních materiálů v roce 2024. Data ukazují, zda se vyplatí začít stavět
Po třech chudých letech ve stavebnictví začínají všichni vyhlížet lepší časy. Dočkají se jich už letos nebo doufají marně a jejich čekání se ještě více protáhne?

Ivan Bartoš veřejně promluvil o nadcházejících změnách ve stavebnictví. Začnou platit od 1. 7.
„Vycházejme z toho, že cílem stavebního řízení je stavbu povolit, nikoli zakázat,“ zahájil na konferenci svou prezentaci ministr Ivan Bartoš a detailně představil konkrétní podobu přicházející digitalizace stavebního řízení.