HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Ivan Bartoš veřejně promluvil o nadcházejících změnách ve stavebnictví. Začnou platit od 1. 7.

„Vycházejme z toho, že cílem stavebního řízení je stavbu povolit, nikoli zakázat,“ zahájil na konferenci svou prezentaci ministr Ivan Bartoš a detailně představil konkrétní podobu přicházející digitalizace stavebního řízení. Digitalizace by se měla stát nástrojem pro zefektivnění stavebního řízení tak, aby bylo rychlejší, méně chybové a administrativně jednodušší pro žadatele i úředníky. Jak na Bartošovu prezentaci reagovali členové oborových organizací (SPS a ČKAIT), se dozvíte v následujících odstavcích.


Ivan Bartoš
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Veletrhy Brno (se souhlasem)

Restart českého stavebnictví

Zahajovací konference stavebního veletrhu s podtitulem Restart českého stavebnictví proběhla v sále Rotunda pavilonu A brněnského výstaviště. Součástí programu byla diskuze členů vlády a předních představitelů veřejného sektoru s odborníky z praxe o přípravě digitalizace v sektoru stavebnictví.

Brzda pro realizace stavebních projektů

Dosavadní verze stavebního zákona často vedla ke zbytečně dlouhým a složitým administrativním postupům, což brzdilo realizaci stavebních projektů. Nová verze by měla stavebním společnostem pomoci zrychlit získaní stavebního povolení a celkový průběh výstavby díky zjednodušeným a efektivním procesům.

Je pravděpodobné, že se zákon po uvedení do praxe bude ještě dále měnit a upravovat tak, aby lépe naplnil svůj účel a očekávané změny byly skutečně v praxi znatelné.

Nástup digitalizace stavebního řízení je v současné době horké téma a je spojené s velkým očekáváním ze strany stavebních společností. Velká část ředitelů stavebních podniků spojuje přicházející digitalizaci spíše s negativními myšlenkami o její funkčnosti. Tento nástroj je však logickým krokem v postupující době a je potřeba jej spustit stůj co stůj. Má za cíl procesy stavařům zlehčit, urychlit. Jestli se to opravdu stane, ukáže čas.

Nový stavební zákon děsí stavaře. Čekání na podpis v Bruselu může proces ještě více zkomplikovat

Ivan Bartoš se k tématu také vyjádřil

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj je přesvědčený, že „dlouhodobě slabou stránkou digitalizace v České republice je dezorganizace a technologická rozdrobenost na všech úrovních (stát, kraj, obec). Problém to je při jakékoliv změně a integraci informačních systémů. Každá velká změna s sebou vždy nese i určitou dávku skepse a počáteční obtíže. Děláme vše potřebné pro to, aby veřejná správa připravena byla. Bohužel není v možnostech žádného ministerstva zajistit, aby byl každý úředník v území připravený na změnu legislativy a přechod na digitální stavební řízení stoprocentně.

Obchodní ředitel stavební firmy Jiří Tesař k tématu říká: „Digitalizace je obecný trend a její využití ve stavebním řízení je spíše otázkou KDY než otázkou ANO či NE. Myslím, že vývoj bude stejný jako např. u stavění v systému BIM. Máme s ním už značné zkušenosti ze zahraničí, u nás zatím tak široké využití není. I to je ale spíš jen otázkou času.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Jaký ohlas měla Bartošova prezentace?

Zástupci samospráv měst a obcí prezentaci soustředěně sledovali a jejich reakce byly vesměs pozitivní. Členové oborových organizací jako SPS a ČKAIT byli příjemně překvapeni, jak je systém jednoduchý a efektivní, a považují ho za připravený. Na jeho zavedení do praxe si ale odborníci počkají do 1. 7., kdy vstoupí v platnost, a věří, že se jejich současné obavy po tomto datu rozptýlí úplně. Celkově lze říci, že odborná obec představený systém přijala s pozitivními reakcemi.

Vydáno dne:
07.05.2024

Photocredit: Veletrhy Brno (se souhlasem)

5

Katastrální mapy – nenahraditelný pomocník i moderní době
Katastrální mapy jsou důležitým článkem katastru nemovitostí. Tento článek vám přiblíží, jakou mohou mít podobu, a kde všude se dají využít.

Nový portál pro stavební povolení slibuje úsporu 30 tisíc
Ministerstvo věří, že online stavební povolení půjde vyřizovat již brzy. Odborníci upozorňují na rizika.

Nový stavební zákon děsí stavaře. Čekání na podpis v Bruselu může proces ještě více zkomplikovat
Zmatek, chybějící informace a mnoho nedostatků. Tak hodnotí stavaři nový stavební zákon, který nabyl účinnosti na začátku letošního roku.

Na stavební povolení se nemusí čekat roky. Hotovo může být i za pár dnů
Češi pokládají délku povolovacích procesů za otravnou a nepřiměřenou. Podle nového průzkumu však povolení stavby trvá mnohem kratší dobu, než si většina lidí myslí.

Ceny stavebních materiálů v roce 2024. Data ukazují, zda se vyplatí začít stavět
Po třech chudých letech ve stavebnictví začínají všichni vyhlížet lepší časy. Dočkají se jich už letos nebo doufají marně a jejich čekání se ještě více protáhne?

Stavebnictví se propadá do stále hlubší krize. Víme, kdy se znovu vzpamatuje
Trh stavebních prací se dál propadá. Ředitelům stavebních společností přesto optimismus nechybí a čekají růst trhu o 2,4 %.

Zavolali jsme ministru Bartošovi, aby nám objasnil věci, které znervózňují naše čtenáře
Všichni napjatě čekají, co přinese nový stavební zákon. S ním přijde také digitalizace. Dva strašáci současně. Komentátoři se předhání, co z toho způsobí větší apokalypsu.

Úřady nestíhají kvůli zákeřným žadatelům. Nemají se jak bránit
Jak už to tak v životě bývá, lidé jsou různí. Někteří se starají o sebe, jiní více o ty druhé. Někteří chtějí své blaho, jiní raději investují čas do poškozování druhých.

Na celou obec uvalili 15 exekucí a zablokovali jí účty. Reálný příběh z Česka
Ač se to může zdát na první pohled neuvěřitelné, do dluhové pasti se může dostat celá obec. Typickým příkladem tohoto problému je nejzadluženější česká obec. Připravili jsme pro vás exkluzivní rozhovor se starostkou obce Michalou Málkovou.

Všem vlastníkům nemovitostí hrozí pokuta 400 tisíc za chybějící dokumentaci. Řešení je přitom překvapivě snadné
Za pár chybějících lejster hrozí téměř půl milionová pokuta. Řada majitelů však neví, jak chybějící dokumentaci získat. Poradíme vám, jak tuto situaci snadno a levně vyřešit.