HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Druhá půlka února je pro výsev ideální. Některé druhy zeleniny je nutné předpěstovat už teď

Nepodléhejte klamavému sluníčku za oknem. Únor je druhým měsícem zelinářských prázdnin, takže necháme práci na venkovních záhonech ještě chvíli být. Teď se zaměřte na výsev a předpěstování zeleniny, abyste na jaře byli připravení. A nezapomeňte si stáhnout náš seznam únorových činností, který vám práci zpříjemní, a především usnadní.


Zeleninová zahrada v únoru
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Dr. Chinchu C (Wikipedia CC 4.0)

První zeleninu můžete zasít třeba v pařeništi

U pařeniště je klíčová teplota – měla by se pohybovat okolo 20 °C. Zahřát ho můžete třeba tím, že na něj položíte průsvitnou folii nebo netkanou textilii (aktuální cena zde). Důležité je také použít velké množství (ideálně chlévského) hnoje, máte-li ho k dispozici. Dbejte na to, aby vrstva hnoje pod zeminou dosahovala minimálně 30 cm (po sešlapání). A pak už hurá k setí zeleniny. Do pařeniště máte možnost vysít hned několik druhů. Třeba:

  • karotku,
  • salát,
  • rané košťáloviny (zelí, kapusta, květák, kedlubna),
  • ředkvičku.

Pokud se vám podaří vysít například ředkvičku, můžete se v druhé polovině března těšit na šťavnatou, lahodnou a trošku štiplavou odměnu. Ředkvičky totiž využívají zimní vláhu, a rostou dokonce rychleji než plevel.

První zeleninu můžete zasít už v únoru. Co do pařeniště patří a co ne?

Máte na zahradě skleník? Využijte ho

Do skleníku za příznivých klimatických podmínek vysejte koncem měsíce stejnou zeleninu jako do pařeniště. Mikroklimatu navíc pomůžete tím, že překryjete výsev netkanou textilií. Nebudete-li využívat skleník hned zjara, ošetřete půdu dusíkatým vápnem. V opačném případě si půdu pečlivě připravte.

Na kolik přijde nový skleník? Aktuální nabídku a ceny si můžete prohlédnout zde.

1. Vložte do půdy granule – perlit (aktuální cena zde).
2. Doplňte kompost, případně přidejte průmyslová hnojiva (aktuální cena zde).
3. Půdu zalijte.
4. Zakryjte ji folií.
5. Nechte ji zakrytou cca 2–3 týdny.
6. Po odkrytí půdu dostatečně vyvětrejte.

Výsev do vytápěných prostor nechte na konec měsíce

Než bude venku větší teplo, můžete si zatím v truhlících předpěstovat sazenice jako třeba:

  • salát,
  • papriku,
  • lilek,
  • celer,
  • rané košťáloviny (zelí, kapusta, květák, kedlubna).

Při přípravě substrátu pro výsev je důležité zvolit lehkou směs, která neobsahuje nadměrné množství živin. Během klíčení a vzcházení semen totiž přílišné živiny nejsou potřeba.

Existují dvě možnosti: buď můžete zakoupit substrát speciálně určený pro výsev, nebo si připravit vlastní směs (k čemuž budete potřebovat zahradní zeminu, písek, kompost, perlit a rašelinu).

TIP redakce: Pro urychlení vzcházení namáčejte semena jeden až dva dny před výsevem ve vodě.

Papriky – druhá polovina února je pro výsev optimální

Papriky i chilli papričky nevysévejte příliš brzy, druhá polovina února a začátek března jsou optimální. Chilli papričky vyžadují delší vegetační období než běžné papriky, a proto potřebují více času na předpěstování. Nicméně zásady výsevu sladkých paprik a chilli jsou stejné. Vyzkoušejte některá osiva a semínka chilli. Na jejich ceny se můžete podívat zde. Nebo se porozhlédněte po běžných sladkých paprikách např. tady.

1. Vysetá semínka by měla být pokryta tenkou vrstvou jemně prosátého substrátu (doporučujeme použít kvalitní výsevní substrát s pH 6–8 nebo hrubý perlit).

2. Po vysetí udržujte substrát mírně vlhký. Při zalévání buďte opatrní, ideálně zalévejte rostlinky 2–3x týdně. Pamatujte, že papriky nesnáší přemokření – substrát by měl mezi zaléváním občas proschnout.

3. Světlo je důležité až po vyrašení prvních pravých listů. Zaměřte se především na teplotu. Právě ta má na klíčení paprik největší vliv (ideálně 26–30 °C). Jakmile se objeví první děložní lístky, snižte teplotu na 20–22 °C během dne a na 14–16 °C v noci.

4. Když rostlinky začnou rozvíjet první pravé listy, přesaďte je. Papriky potřebují dostatek místa, květináče s průměrem 6–8 cm budou ideální.

Brambory – připravte si je 6 týdnů před výsadbou

Připravte si sadbu brambor do fáze slabého předkličování až klíčení (narašování). Umístěte semínka do otevřených bedýnek a ty následně umístěte na osvětlené místo s teplotou kolem 10 až 15 °C. Teplota napomůže růstu silných, rozvětvených a zelených klíčků.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Majoránka – zasejte ji nejpozději do půlky března

Od konce února až do půlky března můžete vysít majoránku. Její semena jsou velice drobná, v jednom gramu jich je kolem 5 000.

1. Vysejte semínka na povrch substrátu.
2. Jemně je zasypejte další vrstvou substrátu.
3. Dodejte jim vláhu rosením, abyste semínka nevyplavili.

Semenáčky majoránky jsou tenké a jemné. Jakmile se dostatečně zpevní, přesázejte je do větších truhlíků po 3–5 kusech, nikoliv jednotlivě. Tímto postupem získáte silné sazenice, které můžete vysadit do zahrady v druhé polovině května.

TIP redakce: Semínka majoránky lze také vysít přímo do sadbovačů, a to 5–7 kusů do jedné buňky. Přehled aktuálních cen naleznete zde.

Cibule – začněte hned a na jaře budou obří

Chcete mít doma obří cibule? Stačí doma zasadit odrůdu Globo a máte vystaráno (aktuální cena zde). Čím dříve začnete, tím dříve se dočkáte. Tyto odrůdy mají dlouhou vegetační dobu, a proto je dobré předpěstovat si u nich sadbu.

1. Sazečku vysaďe do truhlíku.
2. Jakmile vyraší, přepikýrujte je do sadbovačů.

Počáteční růst je sice slabší, postupně ale rostlinky zesílí. V druhé polovině dubna je můžete vysázet na vaši zahrádku do sponu 30 x 30 cm (rostliny potřebují hodně prostoru).

Saláty – rozlišujte odrůdy k rychlení, pro jarní a pro letní pěstování

Pečlivě čtěte informace na obalech s osivem. Například saláty určené k rychlému růstu mají menší hlávky a jsou přizpůsobeny nižší intenzitě světla zjara a během zimy. Odrůdy vhodné pro jaro jsou zase křehké. Naopak letní saláty se vyznačují vysokou odolností k vybíhání do květu a jsou schopny snášet nepříznivé letní teploty. Oblíbené jsou tzv. „celoroční“ saláty, které jsou vhodné pro pěstování na poli po celý rok.

Nakupte si oblíbené odrůdy salátů, které kombinují nejlepší vlastnosti jarních a letních odrůd. Náš tip je LentoCassini.

Čerstvý domácí salát lze pěstovat i v únoru. Bude levnější a stoprocentně BIO

Vydáno dne:
20.02.2024

Photocredit: Dr. Chinchu C (Wikipedia CC 4.0)

0

Bydlení podle Feng Shui: harmonická zahrada je živoucím místem, které respektuje okolní přírodu

Zařiďte si zahradu podle Feng Shui, a získáte tak svůj kousek přírody a neutuchající zdroj radosti a klidu. Inspirujte se v našem článku... Číst více →



Co je permakulturní zahrada a pro koho se hodí?

Permakulturní zahrada není o estetice, ale o výnosnosti, souznění s přírodou a šetření času. Byla by vhodná právě pro vás?.. Číst více →



Venkovní zahradní kuchyně – inspirace, rady a tipy nejen pro stavbu svépomocí

Dlouho uvažujete o stavbě venkovní kuchyně? Velký sen, který jste se rozhodli zrealizovat, nebo ještě stále váháte? Článek s inspirací jak začít, pokračovat a na co si dát třeba pozor... Číst více →



Seznam březnových úkolů pro vaši zahradu. 8 činností, na které nesmíte zapomenout

Nepodceňte přípravu vaší zahrady na nastávající rok. Začněte už na jaře těmito 8 jednoduchými činnostmi... Číst více →



Martin s maminkou a přáteli vytvořili zahradu snů. Bazén, gril, udírna, dílna, i posezení s WC

Pan Martin se již nemohl dále dívat na chátrající rodinnou zahradu. Rozhodl se, že vezme osud do svých rukou. A to doslova... Číst více →



Co dělat na zahradě v únoru? Nepromeškejte klíčové kroky, které vám zajistí bohatou letní úrodu

Nepodceňte přípravu své zahrady na nastávající sezónu. Začněte už v únoru těmito 11 jednoduchými činnostmi, které zvládne i úplný začátečník... Číst více →



Čerstvý domácí salát lze pěstovat i v únoru. Bude levnější a stoprocentně BIO

Protáčí se vám panenky při pohledu na cenu zeleniny? Vypěstujte si svůj vlastní salát. Přečtěte si, jaké druhy můžete zasít již v únoru... Číst více →



Špatný výběr dřeviny pro živý plot může způsobit velké problémy

Schová vás před zvědavými pohledy sousedů, skryje kompostér na kraji zahrady, a navíc krásně vypadá. Jakou dřevinu zvolit pro živý plot?.. Číst více →



Nejlepší odrůdy česneku pro výsadbu na jaře. Zajistí mimořádnou kvalitu a intenzivní chuť

Pokud jste před zimou nestihli do záhonů zasadit česnek, poradíme vám odrůdy, které můžete vysadit i na jaře. K tomu navíc přidáme i podrobný návod na jejich pěstování... Číst více →



Pořízením nepravidelného pozemku lze značně snížit cenu bydlení. Češi tuto možnost přesto stále opomíjí

Ceny stavebních pozemků už zkrátka s cenou dolů asi nepůjdou. Dopředu promyšlené rozvržení pozemku šetří peníze, zkracuje dobu výstavby a zohledňuje budoucí požadavky... Číst více →