HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Co dělat na zahradě v únoru? Nepromeškejte klíčové kroky, které vám zajistí bohatou letní úrodu

Jaro začne pomalu klepat na dveře. Proto je nejvyšší čas nakouknout do zahrady. Připravili jsme pro vás seznam 11 činností, které byste neměli v únoru podcenit. Začnete-li hned, můžete se v létě těšit na krásnou a úrodnou zahradu, kterou vám budou závidět nejen vaši sousedi. Víme, které sazeničky nakoupit, jakou už nyní zasadit zeleninu i jak opět probudit váš skleník k životu. Kdo je připraven, nebude překvapen.


Co dělat na zahradě v únoru
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pixnio

Práci je potřeba uzpůsobit rozmarům počasí

Jaro je sice ještě daleko, ale na první probouzející se rostliny už je čas. Máme na mysli například sněženky, talovíny, rané jarní šafrány nebo hlaváčky amurské a čemeřice černé. Přečtěte si, co všechno můžete stihnout v letošním prodlouženém únoru. I toho jednoho dne navíc určitě využijte.

Připravte dřeviny na nové jaro

Při hustém sněžení setřeste sníh z větví jehličnanů a stálezelených dřevin. Naopak při výrazném oteplení a ostrém sluníčku zastiňte citlivější rostliny zakrývací netkanou textilií, ideálně s UV stabilizací (pokud ji nemáte, zjistěte si aktuální cenu zde).

Nezaspěte na vavřínech a přesaďte květiny. Ideálně zasaďte i nové

Na které letničky je právě teď správný čas?

Máte-li doma již zakořeněné řízky fuchsií, můžete je jednotlivě přesadit do malých květináčů. A nezapomínejme na oblíbené muškáty – je totiž na čase je přesadit. Měli byste je hluboce seříznout na dva až tři pupeny, aby si udržely kompaktní růst. Rostliny poté umístěte na teplejší, světlé stanoviště. Ve skleníku pak vysejte základní letničky:

  • hledíky,
  • luštěnice,
  • sporýše,
  • šalvěj zářivou,
  • fialu,
  • popínavý vilec,
  • černookou Zuzanu.

Pokud to počasí dovolí, připravte si záhony a vysaďte odolné letničky, štěničníky, šáter a okrasné máky.

To stejné platí i pro stromy a keře

Pokud rozmrzne půda, můžete již v únoru začít s výsadbou či přesadbou opadavých listnatých stromů a keřů. Nezapomínejte ani na živé ploty. V únoru je totiž ideální čas je ostříhat.

Péče o živý plot: Jak na stříhání, řez a další údržbu

Kterou zeleninu předpěstovat už v únoru?

Je čas začít vysévat do truhlíků salát, celer i rané košťáloviny. Pár paprik a rajčat, které vyžadují teplo, můžete předpěstovat i za oknem, ale větší množství kvalitní nevytáhlé a otužilé sadby vypěstujete nejlépe ve skleníku. Na záhony ve skleníku koncem měsíce vysejte ředkvičku, raný salát, případně karotku.

Jak v únoru přivést skleník opět k životu? Přečtěte si radu v naší galerii.

Skleník svépomocí – Milan vyrobil bytelný skleník za 42 tisíc a ukázal postup

Máte doma skalku nebo vřesoviště?

Zkontrolujte skalku i vřesoviště, zda pod chvojím nerostou plísně nebo se nešíří jiné choroby a škůdci. V teplém a vlhkém počasí větrejte nadzvednutím pokrývky, kterou na noc (pokud je jasno) vraťte.

Využijte kompost k mulčování

Kompost rozvezte ke stromům a keřům. Mulčování kořenů kompostem v době mrazu udrží půdu déle zmrzlou, a tím oddálí jarní pučení u choulostivých druhů.

Až pominou největší mrazy...

Koncem měsíce můžete začít s řezem listnatých dřevin. Hluboce seřízněte dřeviny, které kvetou na letošních větvích (komule nebo některé tavolníky). Dřeviny, které zakládají pupeny na podzim (například zlatice), neřežte, protože byste se připravili o letošní květy. Dále také můžete koncem února:

  • nechat narašit hlízy hlíznatých begónií (hlízy zasypte zeminou a umístěte na světlé místo při teplotě kolem 20 °C),
  • ostříhat svázané trávy,
  • očistit trvalky,
  • vysadit do truhlíků předpěstované dvouletky a trvalky (macešky, sedmikrásky, prvosenky či jarní cibuloviny); hrozí-li mráz, přikryjte je chvojím, netkanou textilií nebo novinami.

Zahradní jezírko nenechávejte bez povšimnutí

Pokud máte zahradní jezírko, zkontrolujte ho, doplňte vodu a odstraňte plovoucí odumřelé zbytky rostlin. Pokud máte vysoké kolmé břehy, umožněte přístup žábám pomocí šikmého prkénka.

Před koncem února nezapomeňte mrknout na rybíz a angrešt

Rybíz a angrešt začínají růst již brzy zjara, a proto musí být jejich průklest hotov ještě před koncem února. U mladých stromků červeného rybízu, které na stanovišti rostou již druhým rokem, zapěstujte základ korunky. Důležité je vybrat a ponechat pouze čtyři až pět nejsilnějších a vhodně umístěných výhonů. V galerii se dozvíte, jak s těmito bobulovinami správně naložit.

Pokud máte ovocný sad, čtěte

Jestliže koncem měsíce ustoupí mrazy a vy máte velký sad, můžete začít s průklestem jabloní a hrušní, ale zbytečně to neuspěchejte. Citlivé peckoviny v únoru v žádném případě neřežte, i kdyby bylo pár dní nadprůměrně teplých.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Když nemrzne, proveďte řez vinné révy

Po řezu provedeném pozdě na jaře se réva zbytečně vysiluje a roní mízu. Vychází se ze zásady, že plodná réva vyrůstá z dvouletého dřeva. Výhony, které vyrůstají ze starého dřeva, odstraňte a z ostatních vyberte a ponechte pouze dva zdravé tažně a ty zakraťte podle vitality rostliny.

Kolik stojí kvalitní nůžky na zastřihávání vinné révy? Srovnejte si ceny zde.

Hnůj nevoní zrovna krásně, ale je potřeba

Pokud máte zdroj slamnatého hnoje, můžete založit teplé pařeniště. Znamená to ovšem našlapat ho hnojem v alespoň 60–80 cm silné vrstvě a případně ho i trochu pohodit močovinou. Jedině tak zajistíte, aby hnůj hřál. A na něj pak přidáte vrstvu zeminy.

První zeleninu můžete zasít už v únoru. Co do pařeniště patří a co ne?

Pařeniště je velice pracné a málo efektivní, nicméně získáte ekologicky „vytápěnou“ plochu, kde můžete rychlit salát, ředkvičky, kedlubny a vypěstujete zde i vitální sadbu. Na noc se však musí zakrývat polystyrenovými rohožemi a v teplých slunných dnech zase větrat. Takto malý prostor vyžaduje neustálou kontrolu a péči. Bonusem ale je, že ze zetlelého hnoje získáte i pařeništní zeminu, což je vynikající pěstební substrát.

Vydáno dne:
12.02.2024

Photocredit: Pixnio

6

Zenová zahrada – místo pro klid naší mysli i těla

Přemýšlíte o tom, že vaše zahrada potřebuje změnu? Zenová zahrada je tím pravým místem pro relaxaci, klid a harmonii. V čem tkví její pravidla?.. Číst více →



Hmyzí hotel svépomocí – vyrobte si jednoduchý domeček pro hmyz a vaše zahrada vám poděkuje

Hmyzu je čím dál míň, to je fakt. Přilákejte užitečné hmyzí obyvatele zpátky na vaši zahradu – postavte jim hmyzí hotel. Poradíme vám jak... Číst více →



Bydlení podle Feng Shui: harmonická zahrada je živoucím místem, které respektuje okolní přírodu

Zařiďte si zahradu podle Feng Shui, a získáte tak svůj kousek přírody a neutuchající zdroj radosti a klidu. Inspirujte se v našem článku... Číst více →



Co je permakulturní zahrada a pro koho se hodí?

Permakulturní zahrada není o estetice, ale o výnosnosti, souznění s přírodou a šetření času. Byla by vhodná právě pro vás?.. Číst více →



Seznam březnových úkolů pro vaši zahradu. 8 činností, na které nesmíte zapomenout

Nepodceňte přípravu vaší zahrady na nastávající rok. Začněte už na jaře těmito 8 jednoduchými činnostmi... Číst více →



Chcete na zahradě ovocný sad, o který se nemusíte starat? Splňte těchto 11 kroků

Toužíte sklízet vlastní úrodu a neutrácet tak za předražené ovoce v supermarketech? Vytvořte si vlastní ovocný sad, o který se nemusíte příliš starat... Číst více →



Kolik stojí zahrada, kterou není potřeba zalévat? 9 tipů, jak si ji zařídit svépomocí

Přečtěte si 9 snadných kroků, díky kterým zajistíte soběstačnost vaší zahrady. Mimo jiné vám také přinášíme seznam skvělých vychytávek, které vám usnadní práci na zahradě... Číst více →



Čerstvý domácí salát lze pěstovat i v únoru. Bude levnější a stoprocentně BIO

Protáčí se vám panenky při pohledu na cenu zeleniny? Vypěstujte si svůj vlastní salát. Přečtěte si, jaké druhy můžete zasít již v únoru... Číst více →



Špatný výběr dřeviny pro živý plot může způsobit velké problémy

Schová vás před zvědavými pohledy sousedů, skryje kompostér na kraji zahrady, a navíc krásně vypadá. Jakou dřevinu zvolit pro živý plot?.. Číst více →



Druhá půlka února je pro výsev ideální. Některé druhy zeleniny je nutné předpěstovat už teď

Práci na venkovních záhonech necháme ještě chvíli být, ale zaměříme se na výsev a předpěstování zeleniny. Nezapomeňte si stáhnout náš seznam únorových činností, který vám práci usnadní... Číst více →