HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dům Báry a Petra si získal obdiv celých severních Čech. Přenocovali jsme u nich a dozvěděli se, co skrývají za zamčenými dveřmi

Na stavbu domu si vybrali nejhorší možný čas. Stavěli v době krize. Díky těmto nepříjemnostem si však zasloužili uznání (nejen) celých severních Čech. Majitelka patrového domu nás pozvala na návštěvu, provedla nás interiérem a prozradila, jak si s manželem poradili s veškerými nepříjemnostmi. S týmem redakce jsme v jejich domě i přespali, a tak jsme měli možnost dozvědět se mnoho dalších informací. Mrkněte i na fotky v galerii a dozvíte se, co se skrývá za dveřmi, které mívají majitelé raději zamčené.


Chalupa v Jizerských horách
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Barbora G. (se souhlasem)

Barbora a Petr svedli obrovské boje. Zvládli to i se dvěma dětmi po boku

Majitelé krásného domu, který bude předmětem dnešního příběhu, se rozhodli pro velký krok do neznáma. Na konci roku 2019 aktivně zapátrali po možnosti pořídit si rekreační nemovitost na horách pro svou vlastní potřebu a příležitostný krátkodobý pronájem. Po několikaměsíčním pátrání a prohlídkách různých nemovitostí na prodej se rozhodli pro krásný svažitý stavební pozemek v srdci Jizerských hor, v lokalitě Velký Semerink. Téměř 4 roky plánování, projektování, překreslování a doby, kdy čelili pandemii, enormnímu zdražení všech stavebních prací a materiálů, energetické krizi i šílené inflaci, si svoji vysněnou chalupu konečně vybojovali. Nebylo to zadarmo, očividně.

Byť byl dům postavený do roka, výstavba se neplánovaně protáhla až na 4 roky

Pandemie ztížila mnoha rodinám jejich plány. Bára s Petrem se ale navíc museli vypořádat i s dalšími nepříjemnostmi, které jsme zmiňovali výše. Dům jim stavěla místní firma, která to v té době zvládla za necelý rok (systém 2by4). Mnohem náročnější však byly venkovní dodělávky a ladění interiéru i s podsklepením o užitné ploše 160 m2.

Pozemek, na kterém dnes stojí tato pozoruhodná chalupa, byl dříve neudržovaný, zarostlý a občas používán jako honitba pro myslivce. Dnes je odtud díky terénním úpravám nádherný výhled do Janovského údolí a na stráně Hrabětic a Bedřichova. Podívejte se do fotogalerie a přesvědčte se sami.

Rozpočty se navyšují. A někdy i dvojnásobně

Stavebníci by měli vždy počítat s náhradním plánem B pro případné navýšení rozpočtu (běžně se počítá s navýšením o 10–20 %). Báře a Petrovi však původní rozpočet nabobtnal o více než 50 %. Celková cena za chalupu se tak dostala na vyšší řády milionů, což byla pro mladé majitele nemovitosti jen další kapka do poháru zoufalství. A přituhovalo.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

I přes veškeré nepříjemnosti světa bojovali nejvíce s návrhem domu

Kvůli době, která s sebou přinesla mnoho těžkostí, uvažovali mnohokrát o variantě nezapočetí výstavby a následném prodeji pozemku i s projektem. Strasti měla paní Barbora především s úpravami návrhu domu. Jelikož s manželem Petrem stavěli v chráněné krajinné oblasti (CHKO Jizerské hory), museli se držet tamních regulativů, které správa CHKO určuje.

Chalupa měla být původně pro 10 lidí. Kvůli mnoha změnám, které však museli v projektu provést, se dispozice zmenšila a dnes se uvnitř pohodlně vyspí 8 osob. Mezi dalšími změnami, které museli v rámci projektu upravit, bylo například:

  • odstranění velkých prosklených ploch a nahrazení menšími okny,
  • navržení obdélníkového půdorysu s poměry stran 9 : 6,
  • plocha okna nemohla zaujímat více než 2 m2,
  • venkovní obklad musí být jen žula (příp. materiál vzhledově připomínající žulu),
  • poskládání dřevěných prken na fasádě do určitého tvaru (viz zde),
  • zrušení ploché střechy, která měla být jen nad předsíní, a navržení střechy sedlové.

Náročné časy přežijí jen ti se silnou vůlí a pevnou vizí. Majitelé se podělili o způsob, jak procesy na úřadě urychlit

O skutečnosti, že mnoho úředníků bere přívětivěji návrhy od projektantů a architektů než od samotných investorů, víme pravděpodobně všichni. Málokdo však zná způsob, jak procesy na úřadě popohnat i bez odborníků či stavební firmy. Paní majitelka Bára nám sdělila, že se vyplatí chodit obecně na úřady jak s návrhy, tak i s možným řešením. Ve chvíli, kdy došla s vlastním řešením problému, které by mohlo vyhovovat oběma stranám, úředníci vřele souhlasili. Viděli, že je toto řešení praktické i estetické a rázu CHKO neuškodí. O jaký konkrétní případ šlo, se dozvíte zde.

Správa CHKO dělá jen svou práci

Snaží se udržet urbanistický ráz výstavby v chráněných krajinných oblastech po celé České republice. Mnohdy je tedy náročné najít kompromis, mezi striktními pravidly a vysněným bydlením mnoha investorů. Ti z vás, kteří uvažujete nad stavbou v jedné z CHKO, byste se měli obrnit trpělivostí, a především pokorou. Chcete-li stavět v chráněné přírodě, řiďte se jistými pravidly. Pokud máte např. vizi kompletně proskleného bungalovu s plochou střechou, tato oblast nebude pro vás.

Nařízení CHKO stanovilo pravidla pro stavbu domů. Získat povolení může být snadnější než si myslíte

Vypořádali se i s kročejovou izolací. Děti v patře už dnes neslyší dupat

Přesuňme se na samotnou stavbu. I tady totiž bylo spoustu nečekaných zvratů. U dřevostaveb je obecně problémová kročejová izolace (akustická izolace mezi jednotlivými patry). Dřevo jakožto materiál totiž dokáže velmi dobře přenášet zvuk.

Majitelé chalupy v Jizerských horách si tedy nechali do skladby stropu navrhnout i slabou vrstvu betonu. Tato vrstva dnes dokonale tlumí zvuk a v přízemí už nejde skoro nic slyšet (schodišťový prostor je samozřejmě otevřený). Beton zde byl navržený i kvůli vodovodnímu podlahovému vytápění, které je v celém domě.

Kročejová izolace: vyzrajte nad kročejovým hlukem

Na skok do interiéru. Čím se v chalupě topí?

Vstupujete dovnitř. Jste obklopeni dřevem a od nohou cítíte příjemné teplo. Podlahové vytápění, bez kterého si majitelé nedokázali horskou chalupu vůbec představit, oceníte především v zimních měsících.

Chalupa v Jizerkách je vytápěna tepelným čerpadlem, tudíž podlaha je příjemně teplá i ve velkých mrazech. Srovnejte si aktuální ceny technologií na českém trhu zde.

Přihodíte pár polínek do těchto krbových kamen a do 20 minut už se pečete. Prostor byl vyhřátý tak rychle, že jsme na návštěvě museli i chvíli větrat. Ceny takových krbových kamen naleznete aktuálně zde.

Z předsíně dále pokračujete do lyžárny (úschovna na lyže či kola a zároveň prádelna) anebo na chodbu. Z této menší chodby se dostanete do první koupelny s WC a dvou ložnic. Také jsou zde dveře do technické místnosti a schodiště vedoucí do prvního patra. Právě tam se nachází hlavní obytná místnost. Po vystoupání schodiště uvidíte po své levé ruce kuchyni s jídelnou a po pravé ruce obývací pokoj s menšími krbovými kamny. U jídelny jsou navržené i další dveře, které vedou do dětského pokoje s vlastní koupelnou a WC.

Ostatně, podívejte se na video prohlídku z redakční návštěvy na našem Instagramovém profilu níže.

Přes to všechno dnes však bydlí a chalupu pronajímají

Všechno zlé je k něčemu dobré. Po tom všem, čím si majitelé prošli, jsou dnes nesmírně pyšní za cestu, kterou urazili. Uvnitř domu vytvořili velmi příjemnou a hřejivou atmosféru, kterou jsme měli možnost osobně navnímat. Chalupu Semerink se rozhodli manželé pronajímat. A rozjeli to opravdu ve velkém. Okolí stavby se stalo cílem mnoha sportovců i pracovně vytížených lidí, kteří si potřebují alespoň na víkend oddechnout.

Mávnutím kouzelné hůlky můžeme vrátit čas. Využijí toho majitelé?

Zeptali jsme se majitelů, zda by něco změnili. Zda by se chtěli vrátit na počátek a udělat nějaká rozhodnutí jinak. Sympatický pár měl však jasnou odpověď. I přes dlouhé čekání na finální projekt a boje s úřady by neměnili nic. Jak ostatně tvrdí sami, i vše zlé je k něčemu dobré.

Jak sami jistě vidíte, svoji chalupu si mladá dvojice velmi těžce vybojovala. A redakce Dřevostavitele velice děkuje paní majitelce Báře za inspirativní rozhovor, mnoho užitečných informací pro čtenáře a příjemné přivítání na chalupě. Ať se vám daří.

Vydáno dne:
03.06.2024

Photocredit: Barbora G. (se souhlasem)

0

Dokonalá proměna ošklivé rozpadlé stodoly v nádhernou horskou chalupu
Když jste nadšení milovníci tradiční alpské architektury, nic vás nezastaví, abyste z polorozpadlé stodoly nevykouzlili nádhernou horskou chatu.

Moderní chalupa je přivedla zpátky ke kořenům. Jaké na ně čekalo překvapení?
Chtěli mít místo, kde by trávili čas se svými vnoučaty. Ani ve snu je však nenapadlo, že na ně v průběhu stavby čeká úžasné překvapení. Co se přihodilo a jak se jim v moderní chalupě líbí? Přečtěte si rozhovor s majiteli domu o jejich příběhu a zkušenostech se stavbou.

Původní chalupa se rozpadala. Postavili si místo ní vysněné víkendové bydlení
Navštívili jsme nádhernou moderní dřevostavbu u vodní nádrže Slapy, kterou si nechali postavit manželé Lucie a Jan jako víkendový dům na místě původní staré chalupy. Proč stavěli s architektem a co mají na domě nejraději?

Pořídili si chalupu, na kterou je radost jezdit. Dali přednost modernímu návrhu
Rozhodli se přepsat budoucnost tradičních dřevěných chalup, které jsou malé, tmavé a ne moc komfortní. Pořídili si moderní víkendové obydlí v severském stylu.

10 nejkrásnějších chalup na víkendový či prázdninový pobyt u nás v Česku
Nevíte kam na víkend či na dovolenou? Máme pro vás seznam top 10 chalup po celé České republice pro všechny příležitosti. V nabídce jsou domy s wellness nebo okolím plným pestrých výletů.

Chata a chalupa – 60+ inspirací pro odpočinek a rekreaci dle vašich nejtajnějších představ
Ať už renovujete starou chatu či chalupu, nebo jste se rozhodli postavit si svoji vlastní, poradíme vám, kde nabrat kapku inspirace pro začátek. Jaký styl chaty preferujete?

Staré kamenné chalupy byste si zvenčí nevšimli. O interiéru to však rozhodně neplatí
Tento dům stojí v anglickém městečku Burford v prostředí jedné z nádherných historických čtvrtí. Podívejte se na jeho interiér po rekonstrukci.