HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kročejová izolace: vyzrajte nad kročejovým hlukem

Při plánování nového bydlení je potřeba brát v úvahu mimo jiné také akustické vlastnosti stavby. Mezi ty patří i ochrana před kročejovým hlukem, který se přenáší stavebními konstrukcemi. Pro tyto účely může posloužit celá řada materiálů, které se nejčastěji umisťují do konstrukce podlahy nebo mezi podlahu a stěnu. Tyto materiály se nazývají kročejová izolace.


Kročejová izolace
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: lisbokt

Akustika v domě

Akustické vlastnosti stavby patří mezi základní požadavky kladené na rodinné domy. U dřevostaveb se jedná o důležité téma a s návrhem domu je potřeba vyřešit akustiku obdobně jako například tepelně technické vlastnosti. Špatně vyřešená dřevostavba z pohledu akustických parametrů dokáže napáchat uživatelům domu mnoho nepříjemných okamžiků. Hluk v domě pak slyšíme v podobě bouchání, klepání či jiných podivných zvuků.

Podívejte se na dobré tipy a rady ohledně kročejové izolace do naší fotogalerie.

Kročejový hluk

Tento typ hluku patří do kategorie negativních zvuků, které se přenáší konstrukcemi domu z podkroví do přízemí nebo mezi jednotlivými místnostmi. Kročejový hluk lze například slyšet, když si děti hrají na podlaze v místnosti nad námi. Správně navržená a zrealizovaná stavba má kročejový hluk vyřešený a měli bychom se s ním setkávat pouze minimálně.

Jak předcházet vzniku kročejovému hluku?

Kročejový hluk je potřeba řešit v místech, ve kterých vzniká. To znamená v konstrukci podlahy (stropu) nad podkrovím a mezi stěnou a podlahou. Hluk se přenáší mezi jednotlivými konstrukcemi domu. Kročejovému hluku můžeme zabránit vhodným uspořádáním materiálů v dané konstrukci nebo správným výběrem materiálu, který omezí jeho šíření. Materiály sloužící jako kročejová izolace si nyní představíme.

Typy kročejových izolací:

Desky z kamenné vlny

Volba kamenné vlny pro účely kročejové izolace je výbornou volbou. Desky jsou navíc tepelně izolační a plní také vysoký stupeň požární ochrany. Izolace z kamenné vlny se vyrábí v podobě desek a pásů. Pro účely kročejové izolace je vhodné využít desky, neboť jsou tvarově stálejší a dosahují vyšší pevnosti. Desky slouží také jako kročejová izolace, která se v podobě pásků umísťuje mezi podlahu a stěnu. Desky z kamenné vlny je možné dále rozdělit do těžkých nebo lehkých konstrukcí podlah. Tloušťka izolace se proto volí v rozmezí 20–50 mm.

Podlahový kročejový polystyren

Další materiál, který dobře brání přenosu kročejového hluku, je kročejový polystyren. Svými vynikajícími vlastnostmi se řadí mezi nejpoužívanější typ kročejové izolace. Další výhodu, kterou ocení skoro každý stavebník, je nižší cena izolace oproti jiným druhům. Často se tato izolace používá do podlah, které se tvoří mokrým procesem. Je možné je však také použít do suché skladby podlahy. Pokud bude například ve skladbě podlahy použit anhydrit, bude pod ním umístěn podlahový kročejový polystyren oddělený ještě navíc PE folií. Tloušťka izolace bývá 20–60 mm v jedné nebo dvou vrstvách nad sebou. Polystyren se pokládá do konstrukce podlahy volně a nijak se nepropojuje. V kombinaci s polystyrenem je nutné použít ještě pásky z pěnového polyetylenu po obvodě stěn místností.

Mohlo by vás zajímat: Jaký zvolit podlahový polystyren

Dřevovláknité desky

Vynikající ochranou proti kročejovému hluku je dřevovláknitá izolace. Ta vyniká velkou objemovou hmotností. Snadnou pokládku této izolace do vrstev podlahy zajistí také napojení jednotlivých dílů izolace na pero-drážku. Dřevovláknitá izolace dosahuje dostatečné pevnosti, aby po dobu životnosti materiálu ve skladbě podlahy byla tvarově stálá. Díky této výborné mechanické vlastnosti (pevnosti v tlaku) se izolace hodí také do těžkých podlah. Při výběru izolace je nutné vědět, jakou tloušťku materiálu zvolit. Pro méně zatěžované podlahy (rodinné domy) nám postačí tloušťka 40–50 mm. Desky jsou vhodné do podlahy realizované suchým procesem.

Mohlo by vás zajímat: Dřevovláknité desky: Izolace co hřeje i chladí

Sypké materiály

Mezi typy kročejových izolací lze také zařadit sypké materiály, které se dají využít jako dorovnání u rekonstruovaných podlah. Jejich výhodami je vysoká objemová hmotnost, zvuková izolace a rychlé položení sypkého materiálu. Kombinace sypkého materiálu a pružné vložky se používá u lehkých podlah. Vrstva sypkého materiálu se používá v rozmezí 30–60 mm podle zatížení na budoucí podlahu.

Betonové dlaždice

Tato, pro mnohé nevšední alternativa, kročejové izolace je výbornou volbou. Může za to vysoká objemová hmotnost dlaždic. Po vložení dlaždic do konstrukce podlahy je nutné je oddělit od stěn krajovými kročejovými páskami. Mezi jednotlivé dlaždice vložíme ještě průžný materiál, například dřevovláknité desky. Dlaždice jsou vhodným řešením pro těžké podlahy a tato kombinace navíc nevyžaduje mokrý proces jako u betonové mazaniny nebo anhydritové zálivky. V případě rekonstrukce podlahy jsou dlaždice jednoduše rozebíratelné.

Mohlo by vás zajímat: Izolace z nanodřeva může nastartovat revoluci ve stavebnictví

Vydáno dne:
29.01.2020

Photocredit: lisbokt

0

Je to pasivní dřevostavba? 2. a 3. díl aneb použili jste dost izolace

Má váš dům dostatek izolace, aby opravdu splňoval kritéria pasivní dřevostavby?.. Číst více →



Kamenná vlna pro dřevostavby

Podrobnější pohled na minerální (kamennou) izolaci do dřevostaveb.. Číst více →



Vakuová izolace: Drahá nebo progresivní?

Kde použít vakuovou izolaci, kolik stojí a jak ji instalovat? A má to smysl?.. Číst více →



Konopná izolace: Více přírody za více peněz

Alternativa k průmyslovým izolacím. Kolik stojí a jaké jsou výhody a nevýhody?.. Číst více →



Má foukaná izolace jen samé výhody?

S foukáním izolací se roztrhl pytel, jaké má výhody a nevýhody?.. Číst více →



Pěnové sklo: Tepelná izolace s úžasnými vlastnostmi

Pěnové sklo má velmi široké využití a díky svým vlastnostem se řadí na špičku mezi izolačními materiály. Přečtěte si náš článek o pěnovém sklu a dozvíte se víc, třeba i kolik stojí v porovnání s ostatními izolacemi... Číst více →



Nadkrokevní izolace: Větší obytnou plochu v podkroví chce každý

Nadkrokevní izolace vám nejen zvětší prostor v interiéru, ale také eliminuje tepelné mosty a tím sníží tepelné ztráty vašeho domu. Podívejte se na skladbu nadkrokevní izolace a zvažte i její nevýhody... Číst více →



Izolace z nanodřeva může nastartovat revoluci ve stavebnictví

Dřevo umí s teplem velmi efektivně pracovat. Proč se u něj neinspirovat a nevytvořit originální izolaci? Podívejte se, co vynalezli vědci z Marylandu... Číst více →



Zateplení střechy rodinného domu – varianty pro šikmou a plochou střechu

Zateplení střechy je specifické téma, stejně jako například zateplení obvodového pláště. Při výběru izolace máme poměrně hodně možností. Jak tedy zvolit to nejvhodnější řešení pro rekonstruovanou i úplně novou střechu?.. Číst více →



Anhydritová podlaha vás ochrání před hlukem v patrovém domě

V čem jsou výhody anhydritové podlahy? V následujícím článku se dozvíte vlastnosti anhydritu včetně průběhu samotné pokládky anhydritu... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů