HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Chceme více dřeva do života

V neděli 13. září slavíme Den dřevorádů, svátek všech milovníků lesa, dřeva a životního prostředí. Den, kdy si připomínáme, jak významnou roli hrají při ochraně životního prostředí udržitelně obhospodařované lesy, díky nimž se můžeme obklopovat dřevem, českou obnovitelnou surovinou, v našem každodenním životě. Jsme dřevorádi. Máme les a dřevo rádi. A chceme více dřeva do života.



i Foto: Den dřevorádů

Dřevo je u nás jako doma

Dřevo se u nás Čechů už dávno zabydlelo. No, řekněte, kdo z vás nemá doma alespoň jedny dveře ze dřeva? Naše střechy podpírají dřevěné krovy a zahrada bez dřevěné pergoly, hřiště nebo alespoň pískoviště se v Česku těžko hledá. Život bez papíru, dřevěného nábytku, dřevěného prkýnka nebo vařečky nebo voňavých knih si ani nechceme představovat! Mnozí jdou ve své lásce ke dřevu ještě dál. Bydlí v dřevostavbách. Některé obce si ze dřeva nechaly postavit i veřejné budovy, jako jsou knihovny nebo školky. Dřevo se tak pomalu ale jistě dostává do našich měst, z čehož máme velkou radost.

Materiálů na bází dřeva přibývá a mají čím dál nečekanější vlastnosti. Dřevo průhledné jako sklo, silnější než ocel nebo poddajné jako látka? Není problém. Všechny tyto podoby už dnešní dřevo má. Pojďme společně využít jejich potenciál.

Rozhlédněte se kolem sebe. Jakými materiály se obklopujete? Prospívají vašemu zdraví, životnímu prostředí? Kde a jak dřevo využíváte už dnes? Jak byste s ním mohli pracovat v budoucnosti? 

Mohlo by vás zajímat: Oslavy lesa a dřeva v Praze: užijte si odpoledne plné zábavy v neděli 13. září

Proč ale vůbec dřevo?

Pro dřevo hraje spousta důvodů. Vždyť krásně voní, je teplé a příjemné na dotek. Je zároveň přírodním a ekologickým materiálem a naši obnovitelnou surovinou.

Dřevo je díky svým vlastnostem také ideálním stavebním materiálem. Dobře se zpracovává a když o něj správně pečujete, vydrží staletí. Je potřeba se mu ale věnovat, vyžaduje naši péči a lásku. To je na něm tak krásné. Se správnou péčí nás ale všechny přežije. Jakmile však nadejde jeho čas, rozloží se a nezatěžuje už dále planetu.

Dřevo je zázrak, je to sluneční energie v tom nejkrásnějším obalu. K jeho růstu je zapotřebí pouze voda a v ní rozpuštěné živiny, sluneční záření a vzdušný oxid uhličitý. Pouze z těchto základních stavebních látek vzniká materiál, který pro své úžasné vlastnosti slouží člověku už mnoho tisíciletí.

Během 20. století jsme na něj skoro zapomněli, ale teď se k němu čím dál víc vracíme. Uvědomili jsme si totiž, že se k naší planetě musíme chovat ohleduplně a chránit její přírodní bohatství. Využívání dřeva je ideální cestou k naplnění tohoto cíle.

Dřevem můžeme nahradit materiály, které pocházejí z neobnovitelných surovin, kterých má naše planeta pouze omezené množství. Na jejich výrobu je nutno vynaložit vysokou dávku energie a vyprodukovat velký objem skleníkových plynů.

Naopak dřevo v našich lesích se udržitelně a přirozeně obnovuje. A na jeho růst jsou naopak skleníkové plyny spotřebovávány. Tomu říkáme ideální kombinace. A proto chceme více dřeva do života!

Vydáno dne:
13.09.2020

Photocredit: Den dřevorádů

1

Dřevo je geniální kompozit 1.díl

Inspirujme se dokonalostí přírody, která nám ukazuje, jak věci fungují nejlépe.. Číst více →



7 tipů jak ochránit dřevo, aby vydrželo věčně i bez impregnace

Jednoduchá konstrukční pravidla a dřevo vám bude sloužit věčně... Číst více →



Životnost dřevostaveb, aneb proč se bát více vlhkosti než dřevomorky

Jakou mají dřevostavby životnost? Na tuto často kladenou otázku ohledně.. Číst více →



Které dřevo je nejlepší?

Které dřevo je nejtěžší, nejpevnější, nejlehčí nebo nejvíce trvanlivé?.. Číst více →



Bungalov nebo dům na patro?

Podíváme se na výhody a nevýhody přízemních a vícepatrových domů... Číst více →



Pusťte se svépomocí do přestavby dodávky na obytňák. I tady využijete dřevo

Pokud vás láká svobodné a dobrodružné cestování, pusťte se do zajímavého projektu – přestavby vlastní obytné dodávky. Máme pro vás několik rad pro začátek... Číst více →



Bydlení podle Feng Shui: nevěřili byste, kolik známých staveb je postaveno podle těchto principů

Česká a světová architektura podle Feng Shui. Které známé stavby v sobě ukrývají principy starého čínského učení? Čtěte v našem článku... Číst více →