HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pusťte se svépomocí do přestavby dodávky na obytňák. I tady využijete dřevo

Pokud vás už někdy napadlo, že dovolená ve vlastním obytňáku by mohla být skvělým zážitkem nebo dokonce životním stylem, přinášíme několik rad, jak se do takového projektu pustit. Pamatujte ale, že náš článek slouží jako základní inspirace, reálná přestavba už bude velká výzva přímo pro vás.


I takto může vypadat vaše příští dovolené
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Steven Zwerink, Flick.com

Jak vybrat to správné auto?

I když je tohle často nejnudnější a nejzdlouhavější část, vyplatí se věnovat jí opravdu dostatek času. Pořádně si promyslete všechny detaily, a pak si stanovte nejdůležitější kritéria. Kolik lidí bude v autě jezdit? Budete pro děti potřebovat isofix? Kolik míst na spaní využijete? Potřebujete uvnitř koupelnu? A co kuchyň? Budou lepší zadní dveře dvojité nebo vyklápěcí? Jak velký vůz bude a kde jej chcete parkovat? Pro inspiraci nahlédněte do naší fotogalerie.

Fotogalerie:

i Foto: Steven Zwerink, Flick.com, Hagbard (Flickr), IAmDriverDan (Flickr)

To je jen několik málo ze základních otázek. Na všechno si včas odpovězte, a poté si vytipujte značky a modely, které vaše kritéria splňují. Ideálně si je dejte do nějaké přehledné tabulky a srovnávejte ve všech směrech. Když máte vítězný model, pusťte se do shánění. Pokud preferujete auto z druhé ruky, buďte ve výběru opravdu pečliví a na pomoc si vezměte někoho, kdo autům rozumí.

První krok přestavby

Až si auto přivezete domů, pořádně si jej prohlédněte, přeměřte a prozkoumejte. Na základě toho vše vyměřte, promyslete a stanovte si konečný vzhled a rozložení vestavby. Toto je tak trochu mravenčí a zpočátku abstraktní práce, ale další kroky budou díky tomu rychlejší a nebudete nic muset předělávat opakovaně.

Auto na začátek také ideálně pořádně vyčistěte z venku, zevnitř zbavte všeho zbytečného, co nevyužijete. Nechte ho také zkontrolovat v autoservisu a případně opravit vše potřebné. Až potom se vrhněte na samotnou přestavbu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Zateplení

Jedním z prvních kroků je dostatečné zateplení, zejména pokud chcete auto využívat celoročně. Mimochodem, zateplení vám auto také odhluční. Používá se zpravidla polystyren, na méně dostupných místech třeba skelná vata. Pokud budete chtít mít v autě i sběrnou nádobu na vodu či opravdovou koupelnu, je potřeba si umístění rozvodů a hadic připravit ještě před zateplovací fází.

Mohlo by vás zajímat: Video: Jak svépomocí vyrobit obytnou dodávku na cesty

Elektrické rozvody a obložení

V této fázi je potřeba dobře promyslet, jak budete obytný prostor napájet. Promyslet si zásuvky, osvětlení, různé využití nabíječek, LED pásky apod. To vše bude vyžadovat jistou obornou znalost, jak například napojit druhou autobaterii. Buď tedy dobře studujte na internetu a ptejte se v příslušných fórech, nebo si nechte poradit od odborníků.

Poté už se můžete vrhnout do obložení, kde často poprvé přichází na řadu dřevo. Používají se klasické palubky (ideální na obložení), OSB desky (například na podlahy) či překližka. Právě dřevo se dnes stalo jedním z nejpoužívanějších materiálů pro interiér obytných vozů. Je lehké, příjemné na dotek, cenově dostupné a vypadá zajímavě.

Interiér vozu

Na řadu přichází postel, kuchyně, poličky, skříňky a případně nějaké posezení. Právě tady také většinou hraje prim dřevo, s nímž se snadno pracuje a vypadá dobře. Alternativou jsou i ocelové či hliníkové konstrukce. Na míru si také budete muset nechat vyrobit matraci, bude potřeba sehnat třeba malý dřez, plynovou bombu nebo vhodný vařič. Tady už je projekt hodně o vlastní fantazii, rozpočtu a chuti si s interiérem vyhrát. Doplnit můžete různé ozdobné lampičky, záclonky, deky nebo obrázky, abyste se cítili jako doma. Najděte vlastní inspiraci v naší fotogalerii.

Několik důležitých rad závěrem

  1. Facebook: Skvělou výhodou dnešní doby je nepřeberné množství inspirace na internetu. Na Facebooku najdete velké množství otevřených i uzavřených skupin, kde si lidé navzájem radí a sdílejí tipy. Komunita „vanlife“ cestovatelů je v Česku poměrně veliká.

  2. Specializované weby: Existuje i několik stránek s návody a tipy, kde si můžete prohlédnout kompletní rekonstrukce od A do Z a načerpat inspiraci a nápady.

  3. Přestavbu si nechte udělat: Pokud se vám do rekonstrukce nechce samotným, můžete za ni zaplatit profesionální firmě, které vám vše podle představ naplánuje a realizuje. Je to samozřejmě dražší varianta.

  4. Přepis: Nezapomeňte na přepis dodávky na obytné auto. Je to nutností, pokud chcete s autem oficiálně a bez problémů cestovat. I na tento proces se specializují některé firmy.

  5. Půjčte si auto: Pokud si nejste stoprocentně jistí, jestli vás takové cestování bude bavit, zkuste si auto nejprve půjčit. Spoustu nadšenců, kteří si auto sami předělali, jej v období, kdy sami necestují, nabízí k půjčení.

  6. Youtube: Nekonečným pramenem nápadů a návodů na přestavbu je platforma Youtube, kde najdete kvalitně a podrobně zpracovaná videa z kompletních přestaveb.

  7. Hotový vůz: Nejste kreativní a zruční nebo nemáte dostatek času? Pořiďte si raději hotový obytňák. Velikosti jsou různé a ceny taky.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
18.07.2020

Photocredit: Steven Zwerink, Flick.com

2

Celoroční mobilní domy plní díru na trhu

Mobilní dřevostavby, čím jsou přelomové a jak řeší problémy dnešní doby?.. Číst více →



Stropní a podlahové OSB desky

Jak silné desky na stropy použít a čím je příbíjet? Dozvíte se v tomto příspěvku.. Číst více →



Video: Jak svépomocí vyrobit obytnou dodávku na cesty

Inspirujte se, jak si sami vyrobit obytné auto. Stačí vám k tomu dodávka, alespoň trochu promyšlený plán, co chcete v dodávce mít a nadšení pro práci... Číst více →



Dokonalý mobilní domek k celoročnímu bydlení brázdí Francii

Jste milovníky mobilního bydlení? Potom si přečtěte náš článek o dokonalém mobilheimu, který poskytuje dostatek komfortu pro celoroční obývání... Číst více →



Nábytek z palet: tipy jak si levně a originálně vybavit byt

Chcete si vybavit byt a máte hluboko do kapsy? Máme pro vás řešení. Stačí několik dřevěných palet a zařídíte si celou domácnost... Číst více →



Překližka jako nedoceněný materiál – tipy na její využití v interiéru

Nechte se inspirovat a využijte ve svém interiéru překližku. Nábytek, obklady i malé drobnosti z ní vypadají opravdu skvěle... Číst více →



Stavba roubenky norskou technologií – kompletně svépomocí

Přemýšlíte o stavbě netradiční dřevostavby? Inspirujte se roubenkou zhotovenou norskou technologií, kterou vám představíme v tomto článku. Je celá postavena svépomocí... Číst více →



Veselá maringotka se stala příjemným obydlím pro mladý pár a jejich dva psy

Pokud pracujete z domova a přitom ještě rádi cestujete, pořiďte si domek na kolečkách. Třeba krásně tyrkysový jako pár z našeho článku... Číst více →



Minidomek, ve kterém má každý dostatek místa

Dům se třemi ložnicemi, obývákem, kuchyní, jídelnou a koupelnou, který má pouhých 60 metrů čverečních. Může v něm mít čtyřčlenná rodina dostatek místa?.. Číst více →



Postavte si levný a stylový mini domek svépomocí. Zn.: Za šest týdnů

Jak vyřešit vlastní bydlení levně, rychle a ekologicky? Postavte si mini domek na kolečkách svépomocí. Jak na to se dozvíte v tomto článku... Číst více →