HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zahradní chodník – rozmanitá inspirace a konec mokrých nohou z ranní rosy

Zahradní chodník může sloužit jako estetický i praktický prvek. Můžeme si ho vyrobit sami? Jaký materiál můžeme na chodníček do zahrady použít? Váháte nad tím, zda věnovat jeho budování svůj čas a úsilí? Inspirujte se rozmanitými nápady a pěknými návrhy v naší galerii, zajisté vás přesvědčí o tom, že takový zahradní chodníček musíte mít!


Zahradní chodník – inspirace
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Alantankenghoe (Flickr CC 2.0)

Chodník do zahrady – proč investovat čas a úsilí do jeho budování?

Snem asi každého z nás je klidný, útulný a upravený prostor kolem domu. Zahrada pro radost. Někdo má na ní záhonky plné barevných květin, bazén a relaxační zónu, jiný preferuje pěstování zeleniny a starost o ovocný sad. Ať už patříte mezi kteroukoliv skupinu, určitě jste zažili mokré boty z ranní rosy, boty od bláta, když jste se vydali na vaši zahrádku třeba např. pro petržel do polévky. Poradíme vám, jak tomu předejít. Vybudujte si zahradní chodník.

Fotogalerie:

i Foto: Alantankenghoe (Flickr CC 2.0), Eric, alantankenghoe, VICKEY

Jaké jsou funkce zahradního chodníčku:

  1. Chodník vám ulehčí přesun po zahradě.
  2. Díky zahradnímu chodníčku si nepošlapete pěstěný trávník.
  3. V místech, kde se chodník nachází, většinou nemusíte sekat trávu.
  4. Elegantní doplněk zelených ploch.
  5. Záhonkový chodníček je praktický pomocník k záhonkům.
  6. Svépomocí budovaný chodník se stane vaším psychickým odpočinkem, smysluplnou seberealizací a nakonec radostí!

Umístění zahradního chodníčku

Kde a jaký chodníček na zahradě umístíme, musíme velmi dobře promyslet! Můžeme zvolit nejkratší cestu z místa A do místa B, což je praktická volba. Nebo klikatou, procházkovou pěšinku estetického charakteru s případnými zákrutami, třeba kolem stromů a okrasných prvků v zahradě. Díky tomu bude zahrada působit rozlehlejším dojmem. Inspirujte se v naší galerii nejrůznějšími nápady kreativních lidí.

Zahradní chodník – materiál a způsob provedení

Na frekventovanější místa je lepší vybudovat zahradní chodníček z materiálu, který bude odolný:

  • Vylévané betonové dlaždice s ornamentem.
  • Kachle vyskládané do ornamentů, popřípadě prosypané štěrkem.
  • Mozaika z větších valounků.
  • Placaté velké kameny různých tvarů, usazené těsně vedle sebe do trávy.
  • Usadit s odstupem několik pěkných velkých kamenů, placáků, úlomků, kuláčů nebo dlaždic.
  • Betonová nebo zámková dlažba např. usazená na terče pro dlažbu.


Na méně frekventovaná místa stačí:

  • Vysypat drobným, třeba i různobarevným štěrkem, který dobře usadíme např. do štěrkové tvárnice (pozor při sekání trávy).
  • Vyskládaná mozaika z úlomků dlaždic nebo kachlí.
  • Umístíme palety několik centimetrů od sebe.
  • Vyskládané ze skleněných lahví, sáčků naplněných pískem, které zatavíme plamenem.
  • Z dřevěných úlomků, kůry, šišek zalitých pryskyřicí, atd.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Volba materiálu – na co se připravit

Obecně platné pravidlo zní: Na kámen je spolehnutí. Ale samozřejmě hodně záleží na samotném provedení chodníku. Jaká je četnost velkých usazených kamenů, jak dobře a pečlivě jsou usazeny valounky, jak silné kachle použijete na mozaiku z úlomků, jaké dřevo a s jakou úpravou zvolíte, atd. Sepsali jsme pro vás 4 dobré rady:

  1. Pokud se rozhodnete pro velké kameny, sežeňte je v obchodech, které jsou na tento sortiment zaměřeny, a nechte si je přivézt. Pokud je nasbíráte někde sami, musíte naplánovat jejich přepravu. Manipulace a práce s velkým kamenem je složitější kvůli jeho váze. Také pozor – odvoz kamene např. z lesa je nelegální!
  2. Štěrk, oblázky, popřípadě písek si pravděpodobně také objednáte a necháte si je přivézt. Tady pozor, abyste měli dopředu naplánované, na jaké místo vám hromadu kamení složí. Pohlídejte si, aby bylo místo dobře dostupné pro auto a vhodně zvolené pro vaši práci. Není nic horšího, než když musíme pro kameny jezdit na druhou stranu zahrady, protože jsme vše špatně promysleli.
  3. Dlaždice patří mezi poměrně často vyhledávaný sortiment pro moderní zahradní chodníčky. U těch se zaměřte na tloušťku, pevnost a vhodnost pro venkovní podmínky.
  4. Pro mozaikový chodníček z úlomků je potřeba nasbírat mnoho různých kachlí a mít jasnou představu, jak bude mozaika vypadat.

Tip redakce: Návod, jak samotnou mozaiku tvořit, naleznete v článku Chodníček do zahrady z lepené nebo oblázkové mozaiky – postup, jak na to.

Zahradní chodníky si zvládnete bez problémů vybudovat svépomocí. Materiály, které jsou k dispozici, nabízí mnoho možností provedení. Stačí se rozhodnou, vybrat způsob, pořídit materiál, nářadí a pustit se do práce! Inspirujte se ve fotogalerii plné krásných chodníčků do zahrady.

Vydáno dne:
11.06.2022

Photocredit: Alantankenghoe (Flickr CC 2.0)

0

DIY kurníky pro slepice – 25+ inspirace pro chovatele, kteří chtějí domácí vajíčka

Rozhodli jste se pro domácí chov slepic? Pusťte se do budování domácího kurníku. Načerpejte základní potřebné informace a inspirujte se v galerii... Číst více →



Návod na koupací sud svépomocí za 52 tisíc – ušetřete jako Petr a zvelebte si zahradu

Petr si v Poděbradech na své zahradě postavil vlastní koupací sud za 52 000 Kč. Detailní postup, ceny i průběh výroby naleznete v článku... Číst více →



Exkluzivní dětské hřiště postavil tatínek dětem svépomocí – fotonávod v 9 krocích

Přinášíme vám postup realizace dětského hřiště s houpačkou – krok po kroku. Kutil Jirka se s tímto dětským hřištěm vešel do 25 tisíc... Číst více →



Stavba kutilské dílny svépomocí – kde ušetřit na základové konstrukci

Pan Daniel se rozhodl postavit si na zahradě moderní dílnu. Podělil se o postup výroby, seznam materiálů i ceny... Číst více →



Zámkovou dlažbu nahradil kutil zatravňovací dlažbou. „Za méně peněz mám lepší řešení,“ hodnotí rozhodnutí

Chcete si položit dlažbu rychleji a levněji? Zapomeňte na klasickou zámkovku a zkuste systém, který Němci používají již desítky let... Číst více →



Co s cihlami, když už je nikdo nechce

Cihla je cihla. Jak to ale je s cihlou jako stavebním materiálem? A co s cihlami, když je už nikdo nechce a je vám líto je vyhodit?.. Číst více →