HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Červen na zahradě: Dejte si pozor na nezvané hosty, kteří vám mohou zničit vzrostlé květiny

Nejnáročnější práce na zahradě jste si už odpracovali na jaře, pokud jste tedy neusnuli na vavřínech. Teď je nejdůležitější ochránit nejen svoji úrodu, ale i vypěstované záhony, na kterých jste dozajista nechali pot i slzy. Někteří nezvaní hosté by vám totiž mohli zničit nejen květy, ale i samotnou rostlinu.


Zahrada v červnu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Rasbak (Wikipedia CC 4.0)

Hoďte nohy nahoru. Alespoň na chvíli

Většinu časově náročných úkolů už máte za sebou, takže si konečně užívejte naplno svoji zahradu. Červen je jeden z mála měsíců v roce, kdy můžete na zahradě skutečně odpočívat, využijte toho. A pokud máte stále na zahradě volné plochy, zaplňte je novými výsadbami, aby byla zahrada plná života.

Květiny, které si letos získaly srdce zahrádkářů

Do truhlíků i na záhony vysaďte začátkem měsíce předpěstované fuchsie a hlíznaté begonie. Naopak cibule tulipánů a hyacintů skliďte, jakmile jim zežloutnou listy. Tyto cibule přes léto uskladněte na suchém místě. Do konce června můžete taky množit a vysazovat vodní rostliny. Velmi oblíbenými jsou např.:

  • leknín,
  • stulík,
  • vodní hyacint,
  • pistia.

Fuchsie si pořizují Češi ve velkém. Bohužel však mohou skrývat nebezpečné parazity

Prořezávání živých plotů – cypřišek, ptačí zob

Prořezávání živých plotů je důležité pro udržení jejich tvaru, zdraví a hustoty. Správná technika a načasování výrazně ovlivňuje jejich růst. Podívejte se do fotogalerie, kdy které keře ořezávat.

K prořezávání menších keřů a pro případné jemné úpravy jsou vhodné ruční nůžky (srovnejte si aktuální ceny zde). Naopak pro větší plochy (a silnější větve) jsou ideální plotové nůžky (aktuální cenové porovnání najdete zde). V neposlední řadě zahrádkáři hojně využívají elektrické nebo benzínové nůžky, které jsou efektivní pro velké a husté živé ploty. Ceny elektrických nůžek na českém trhu si můžete srovnat např. zde.

Ještě jste neprořezávali? Tady je postup

1. Ujistěte se, že jsou vaše nástroje ostré a čisté, aby nedošlo k poškození rostlin nebo šíření chorob.
2. Začněte prořezávat shora dolů. Horní část plotu by měla být o něco užší než spodní část, aby se slunce dostalo ke všem částem rostliny.
3. Udržujte rovnoměrnou výšku podle potřeby. Použijte provázek natažený mezi dvěma kolíky jako vodítko pro rovný řez.
4. Prořezávejte rovnoměrně na obou stranách, a to tak, že dno bude širší než vrchol.

Po prořezávání dbejte na dostatečné zalévání a případné hnojení, aby rostliny měly dostatek živin pro obnovu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Zalévání a zavlažování jako alfa a omega

Červen je měsícem, kdy začíná suché a horké počasí. Zahrádkáři tak často řeší, jak efektivně zavlažovat své rostliny, aby zůstaly zdravé. Mnozí z nich instalují zavlažovací systémy, aby zajistili, že rostliny budou mít dostatek vody. Porovnejte si ceny zavlažovacích systémů na českém trhu zde.

Dejte si pozor na nezvané hosty

V červnu se často objevují různí škůdci, jako jsou mšice, slimáci, svilušky a další. Neignorujte tyto nezvané hosty a spíše hledejte způsoby, jak škůdce zahubit, například pomocí biologických přípravků nebo přírodních insekticidů (aktuální ceny naleznete zde). Stejně tak se nevyplácí podceňovat plísně (např. padlí).

Trávník roste rychle a vyžaduje časté sekání

Zahrádkáři také řeší problémy s plevelem a velmi často si svůj trávník přihnojují. V suchých obdobích je důležité ho správně zavlažovat, aby zůstal zelený a zdravý. Na toto téma, a především na správný výběr sekačky, jsme se zaměřili v článku níže, mrkněte na něj.

Boj dvou zahrádkářů o lepší sekačku na trávu vyhrál Lukáš. Svému sousedovi ukázal, zač je toho loket

Vydáno dne:
01.06.2024

Photocredit: Rasbak (Wikipedia CC 4.0)

0

Bydlení podle Feng Shui: harmonická zahrada je živoucím místem, které respektuje okolní přírodu
Zařiďte si zahradu podle Feng Shui, a získáte tak svůj kousek přírody a neutuchající zdroj radosti a klidu. Inspirujte se v našem článku.

Co je permakulturní zahrada a pro koho se hodí?
Permakulturní zahrada není o estetice, ale o výnosnosti, souznění s přírodou a šetření času. Byla by vhodná právě pro vás?

Dana se rozplakala, když viděla přeměnu zimní zahrady s bazénem. Jak dopadla reforma za 430 tisíc?
Dana se na Plzeňsku rozhodla přeměnit stávající pergolu na stylovou zimní zahradu s bazénem. Jak tato reforma dopadla?

Chcete na zahradě ovocný sad, o který se nemusíte starat? Splňte těchto 11 kroků
Toužíte sklízet vlastní úrodu a neutrácet tak za předražené ovoce v supermarketech? Vytvořte si vlastní ovocný sad, o který se nemusíte příliš starat.

Kolik stojí zahrada, kterou není potřeba zalévat? 9 tipů, jak si ji zařídit svépomocí
Přečtěte si 9 snadných kroků, díky kterým zajistíte soběstačnost vaší zahrady. Mimo jiné vám také přinášíme seznam skvělých vychytávek, které vám usnadní práci na zahradě.

Fuchsie si pořizují Češi ve velkém. Bohužel však mohou skrývat nebezpečné parazity
Ať už zvolíte pro fuchsie slunné místo, polostín nebo stín, neuděláte chybu. Dejte si ale pozor. Při špatné péči se dostaví nechtěný hmyz, který s vašimi krásnými květinami pěkně zatočí.

Jahody ohrožuje řada škůdců i chorob. Zbavit se jich a ochránit tak úrodu lze i bez chemie
Existuje mnoho způsobů, jak škůdcům přerušit jejich hody a předejít onemocnění jahodníku. Podívejte se na nejčastější problémy, se kterými se jahody potýkají, a na jejich řešení.

„Jsou k ničemu,“ kroutí hlavou Petra. Populární neviditelné rukavice jsme zkusili na vlastní kůži
Geniální nápad nebo jen další světoborný vynález, který stojí za starou belu? „Navlékli“ jsme si je a chtěli se přesvědčit o výhodách, které prodejci slibují na svých e-shopech.

Komáři zavlekli do Evropy nebezpečné nemoci. Objevili se už i v Česku
V Evropě se začali šířit invazivní komáři. Nečekejte, až na vás přenesou některou z tropických nemocí, a raději se proti nim braňte preventivně.

Míra radiace, kvalita ovzduší i přímé přenosy z celé ČR. Meteoradar poskytuje veřejnosti nevídané informace
Chcete vědět, kde ve vašem okolí vypukl požár, jaká je míra radiace ve vaší vesnici nebo jaké počasí bude přesně za hodinu? Ke zjištění toho všeho vám poslouží meteoradar, který si může dohledat kdokoliv.