HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Co je permakulturní zahrada a pro koho se hodí?

Plánujete-li aktuálně založení své zahrady, stojíte před zásadní otázkou: jak vlastně celou zahradu vést. Velmi oblíbenými a stále častěji vyzdvihovanými jsou tzv. permakulturní zahrady, mnozí je též nazývají zahradami zdravými, ekologickými a občas také živými. Zásadním znakem těchto zahrad je snaha získat dostatek úrody, ale zároveň nechat spíše pracovat přírodu. Pamatujte ale na to, že estetika a vzhled je tu až na posledním místě. Nicméně i to je relativní a každý za krásné považuje něco jiného. V tomto článku vám pomůžeme ujasnit si, jestli by byla permakulturní vhodná právě pro vás.


Permakulturní zahrada se nehodí pro každého
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Laicky můžeme říct, že v permakulturní zahradě je všechno tak trochu jinak, než jsme zvyklí. Rozhodně se tu za žádné situace nepoužívá chemie, plevel se trhá jen sporadicky, mulčuje se zbytky ze zahrady, a ne drahou a neekologickou kůrou, a téměř vůbec se nezalévá (nebo jen minimálně). Nicméně přesto všechno je permakulturní zahrada zahradou s vysokou výnosností na metr čtvereční.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, hardworkinghippy : La Ferme de Sourrou, Local Food Initiative

Jak se toho dosáhne?

Cílem je dobré plánování a ideální rozložení jednotlivých rostlin, které si dokážou přirozeně pomáhat. V permakulturních zahradách tedy rozhodně nenajdete monokulturní záhony, které jsou náchylné na plevel, ale i škůdce. Naopak základem je kombinování jednotlivých plodin takovým způsobem, aby si navzájem vypomáhaly. Příkladem může být hrách pnoucí se po stoncích kukuřice nebo rajčata podsazená bazalkou odpuzující škůdce.

Permakulturní zahrada rozhodně není zahradou okrasnou a působí tak trochu dojmem divočiny a přírody, což ale může mnohým vyhovovat. Hlavním cílem je vypěstovat co nejvíce a ideálně uživit celou rodinu, alespoň v období léta, a ještě něco uskladnit na zimu. Nepatří sem pečlivě posečený trávník ani dokonale vyplévané záhonky.

Velmi typickým znakem permakulturních zahrad jsou vyvýšené truhlíky, v nichž se využívá tlejícího materiálu ze zahrady k obohacení půdy, a tedy větší výnosnosti. Truhlíky jsou většinou vyplněné zeleninou a bylinkami, vyloženě okrasné květiny, v tomto typu zahrady nehledejte. Ale nebojte se kombinací a klidně ty své permakulturní záhony o okrasné květiny doplňte. Vždyť i růžové lístky mohou mít praktické využití.

Mohlo by vás zajímat: Svépomocí vyrobila pro maminku vyvýšený záhon. Podle jejího návodu to zvládnete taky

Pro koho se permakulturní zahrada hodí?

Mohlo by se zdát, že taková zarostlá zahrada je ideální pro lenochy, ale není to tak úplně pravda. Čas ušetřený pletím bude potřeba jinde. Vzhledem k zásadovému nepoužívání jakýchkoliv chemických přípravků budete muset se škůdci nebo třeba plísněmi bojovat ručně. V bohatém porostu se často přemnoží slimáci, které je potřeba odstranit pečlivým ručním sbíráním. Se mšicemi se dá také bojovat mechanicky.

Boj s plevelem se často nahrazuje pravidelným mulčováním, kterým může být v permakulturní zahradě například posečená tráva, velmi často také sláma, listí nebo jakýkoliv rostlinný odpad. Občas se doporučují i nenabarvené obyčejné kartonové krabice.

Nicméně dobře založená permakulturní zahrada časem jistě vyžaduje menší energii než běžné záhony, a přesto je efektivní. Rozhodně se taky hodí pro všechny, kteří nestaví na první místo estetiku, ale zejména účel a časovou úsporu.

Co je potřeba pro založení permakulturní zahrady?

Metoda pokus – omyl

V prvé řadě je to nadšení a chuť zkusit něco nového často metodou pokus – omyl. Než vyladíte, co na vaší zahradě nejvíce funguje, vyhrajete boj se slimáky a správně zkombinujete plodiny, chce to jistě nějaký čas.

Správná semena

Důležité je zejména mít ta správná semena. Ve většině zahradnictví dnes seženete většinou spíše přešlechtěné druhy, které mají minimální odolnost vůči plísním a škůdcům a při jejich pěstování je těžké obejít se bez postřiků. Chcete-li opravdu založit zahradu šetrnou k přírodě i vlastnímu zdraví, výběru semen věnujte výjimečnou pozornost.

Malý prostor do začátku

Co se týče prostoru, tak pro začátek vám stačí opravdu velmi malý kousek země. Permakulturní záhon můžete dokonce s klidem založit i ve větších truhlících na balkóně či terase. Pokud vás tento typ zahradničení bude uspokojovat, můžete se směle pustit do rozšíření.

Kde hledat inspiraci?

Určitě si pořiďte knihu Heleny Vlašínové Zdravá zahrada, po jejímž přečtení budete mít konečně pochopení i pro plevel. Velkou oblibu si získala také kniha Zahradničení bez rytí, za níž stojí dvojice autorů Charles Dowding a Stephanie Hafferty. Posledním tipem pak může být publikace Divočina v zahradě z nakladatelství Kazda. Vyšla teprve nedávno a jejich více než tři sta stran vás dokonale provede ekologickým zahradničením.

Vydáno dne:
07.09.2021

Photocredit: Shutterstock

0

Zelená střecha je zahradou ve městě

Co je to zelená střecha, kolik stojí a co je třeba udělat, aby jí neteklo?.. Číst více →



Proč se tvoří řasa ve vašem jezírku? Může být jezírko úplně bez řas?

S řasou v jezírku se setkal každý z nás. Konečně se dozvíte, jak s ní bojovat. Podívejte se také do naší fotogalerie zahradních jezírek a načerpejte inspiraci pro vaše jezírko na zahradu... Číst více →



Čím letos okořenit zahradu? Vsaďte na kino nebo bludiště!

Každá zahrada potřebuje čas od času vylepšit. Pokud chcete strávit léto na zahradě a vykouzlit z ní místo, odkud se vám nebude na podzim chtít odejít, přečtěte si naše tipy, jak na to... Číst více →



Souboj pergoly s altánem: Co se hodí k vám do zahrady?

Uvažujete o drobnější okrasné a zároveň funkční dřevostavbě do své zahrady? V tom případě se budete rozhodovat mezi altánem a pergolou. Abyste si správně vybrali, představíme vám výhody a nevýhody obou staveb... Číst více →



Vyberte si zahradu ke dřevostavbě: Je libo francouzskou, nebo raději anglickou?

Vaše dřevostavba se bude krásně vyjímat uprostřed dokonalé zahrady. Je tu náš rádce, který vám nabídne různé typy zahrad. Výběr už je na vás... Číst více →



Vytvořte si romantickou zahradu z růží – 6 kroků k úspěchu

Chtěli byste mít zahradu plnou romantických růží a nevíte, jak na to? V našem článku naleznete 6 rad, které vám zajistí rozkvetlé růže po celý rok... Číst více →



Bydlení podle Feng Shui: harmonická zahrada je živoucím místem, které respektuje okolní přírodu

Zařiďte si zahradu podle Feng Shui, a získáte tak svůj kousek přírody a neutuchající zdroj radosti a klidu. Inspirujte se v našem článku... Číst více →



Jak vyrobit patrový zahradní květináč ze dřeva svépomocí – návod krok za krokem

Rádi pracujete na zahradě? Rádi pěstujete svoji domácí zeleninu? Máme pro vás tip, jak si vyrobit svépomocí zahradní vícepatrový květináč. Trochu nevšední, ale určitě zajímavý. Jak vyrobit takový květináč ze dřeva?.. Číst více →



Zahradní jezírko okrasné i na koupání – inspirace, jak ho založit svépomocí

Chcete vybudovat okrasné či koupací zahradní jezírko, které bude pýchou vaší zahrady? Kde začít? Potřebujete stavební povolení, nebo ne? Vše o stavbě zahradního jezírka, včetně bohaté inspirace, najdete v tomto článku... Číst více →



Na pozemku 3200 m2 vytvořila svépomocí luxusní zahradu. Inspiruje celé okolí

Na 3200 m2 velkém pozemku toužila mít Iveta dokonalou zahradu. Docílila toho za minimální náklady... Číst více →