HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jahody ohrožuje řada škůdců i chorob. Zbavit se jich a ochránit tak úrodu lze i bez chemie

Těšili jste se na bohatou úrodu jahod, ale při pohledu na váš záhonek jste se málem dali do pláče. Listy jahodníků byly flekaté a jahody zplesnivělé. K tomu si na nich pochutnávali slimáci a všemožní brouci. Naštěstí existují způsoby, jak onemocnění jahodníku úplně předejít a škůdcům jejich hody přerušit. Toto skvělé ovoce je totiž vynikají na mnoho způsobů, ale jahody s příchutí slimáka k nim určitě nepatří.


Existuje řada způsobů, jak škůdcům přerušit jejich hody
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Donald Hobern (Flickr CC 2.0) a Georg Slickers (Wikipedia CC 4.0) a Stockvault (CC0)

Tak jahod se vám zachtělo…

Jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce na světě. Mimo to, že mají vynikající chuť, jsou také velmi zdravé. Mají dobrý vliv na zažívání, jelikož zabraňují překyselení žaludku a pomáhají při zácpě. Jahody mají vysoký obsah železa, a jsou proto doporučovány při chudokrevnosti nebo nejrůznějších vyrážkách a ekzémech. Jsou taky známé svými antioxidačními účinky, posilováním srdce, nervů, mozku a celkově imunity. Navíc se jedná o rostlinu, která vám vyroste téměř kdekoliv, a vy tak máte bohatou úrodu prakticky jistou. Pokud si však vaše jahody nevyhlídnou škůdci nebo nepodlehnou některé z chorob, které jsou pro jahody typické. Ani to však není žádná katastrofa. Dá se jich totiž snadno zbavit. Jen je třeba vědět, jak na to.

Slimáci a hlemýždi se sami pozvou na hostinu

Slimáci a hlemýždi jahody přímo milují. Okusují nejen nadzemní, ale často také podzemní části rostliny. Důkazem jejich přítomnosti je mimo jiné také zaschlý stříbrný sliz. Listy jahod okusují kolem krajů nebo uprostřed. Nemusíte si však nechat „spást“ celou úrodu. Existují způsoby, jak se těchto plžů zbavit. Můžete použít například pilinový mulč, kdy rozprostřete piliny mezi jednotlivé keříky. Ten slimáky i hlemýždě odradí.

Lze zasadit také některé rostliny, které slimáky odpuzují. Těmi je například řeřicha, zvonky, levandule a podobně. Doporučuje se také káva nebo suchá hořčice, kterou umístíte do záhonku. Mimo to se samozřejmě můžete pustit do ručního sběru nebo kladení různých bariér. Pokud chcete koupit již hotový přípravek proti slimákům, můžete zkusit například dusíkaté vápno. Na jeho aktuální cenu na českém trhu se můžete podívat například zde. Na ceny prostředků, které jsou určeny přímo proti slimákům, se můžete podívat tady.

Černopásku bavlníkovou odpudíte jiným hmyzem

Černopáska bavlníková je hmyzí škůdce, který může vážně poškodit jahodníky. Tato larva motýla napadá různé plodiny, včetně jahod, a způsobuje tak škody. Larvy černopásky bavlníkové se živí především plody a vytváří v nich nepravidelné otvory. Napadené plody jsou pak nevhodné ke konzumaci. Poškozené jahody navíc rychle podléhají hnilobě a plísním. Housenky je možné samozřejmě sesbírat mechanicky, to lze především při malém rozšíření. Můžete přistoupit také k využití přirozených nepřátel, jako je například drobněnka vejcožravá.

Květopas jahodníkový to má už ve jméně

Že má tento škůdce políčeno právě na jahody, napovídá už jeho název. Jedná se o černého brouka, který je dlouhý 2–4 mm. I přes své malé rozměry však dokáže zničit 80 % úrody. Beznohé larvy jsou bílé a mají hnědou hlavičku. Dospělec je typický svým dlouhým noscem a zalomenými tykadly. Samičky kladou vajíčka do květních poupat. Jsou však tak malá, že jdou pouhým okem těžko zahlédnout. Květopas nakusuje květní stopky, načež tyto stopky vadnou a poté opadají. Plody tak ani nevzniknou. Květopas se nespokojí pouze s jahodami, rád má také maliníky a ostružníky.

Pomůže uvadlá a popadaná poupata posbírat a vyhodit. Květopas miluje zejména odrůdu jahod zvanou Karmen. Je proto možné vysadit pár jejich keřů na kraj záhonu jako návnadu a po napadení je zlikvidovat. Jako ochrana před květopasem jahodníkovým poslouží i netkaná textilie, kterou se jahody zakryjí. Důležité je však pod textilií větrat, aby se nerozmohly plísně. Je také možné vytvořit postřik, na květopasa funguje například česnekový.

Na ceny prostředků, které jsou určeny přímo proti slimákům, se můžete podívat tady. Pokud jste se rozhodli pro koupi postřiku, důležité je správné načasování. Aplikace by měla být provedena před kvetením, dříve, než dojde k významnému poškození.

Šedá plíseň je obyčejná, ale extrémně škodlivá

Jedná se patrně o nejškodlivější onemocnění, které jahodník napadá. Šedá plíseň na jahodách je vážným problémem, který může vést k významným ztrátám úrody. Tato plíseň napadá především plody, ale může infikovat i květy a listy. Nezralé plody hnědnou, zralé plody tmavnou, měknou a hnijí. Na listech jsou patrné šedohnědé skvrny.

Důležité je jahody nepřehnojovat, dopřát jim dostatečné větrání a využít folii nebo mulčování, které zajistí oddělení plodů od vlhké půdy. Zalévejte jahody u země, abyste minimalizovali vlhkost na listech a plodech, což snižuje riziko infekce. Vysaďte jahody s dostatečnými rozestupy, aby byl zajištěn dobrý průtok vzduchu, což napomáhá rychlému vysychání rostlin po dešti nebo zalévání. Pravidelně odstraňujte všechny napadené plody, listy a jiné rostlinné části, aby se plíseň nemohla dále šířit.

Na ceny prostředků, které jsou určeny přímo proti slimákům, se můžete podívat tady.

Jahodomalina je ovoce na pomezí jahody a maliny. Děti ji milují a daří se jí všude

Skvrny jako varovný signál

Skvrnitost listů jahodníku najdeme především u starších listů, někdy však může napadat i řapíky nebo stopky. Po napadení se začnou tvořit fialové skvrny, které mají bělavý střed. Počet těchto skvrn se na listu stále zvyšuje, až dojde k jejich spojování. Může dojít až k zasychání listů.

Pokud chcete zabránit šíření skvrnitosti, je třeba jednat preventivně. Především je třeba zvolit optimální hustotu porostu a zajistit jeho včasnou obměnu. Je dobré dbát na důslednou likvidaci zbytků odumřelých rostlin, především těch napadených, jinak hrozí rozšíření choroby v dalším roce na nové sazenice.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Padlí jahodníkové

Jedná se o houbovou chorobu, která napadá zejména jahodníky. Může se vyskytovat na listech, stopkách květů, květech i plodech a tvoří bílé nebo narůžovělé povlaky podhoubí. Pokud dojde k napadení nezralých plodů, přestanou růst. Na zralých se vytvoří povlak a plody zapáchají. Listy se zkroutí a ztrácí zelenou barvu.

Jako prevence slouží volba nenáchylných odrůd jahodníku, dostatečná vzdálenost mezi rostlinami a dobrá cirkulace vzduchu. Chemické ošetření se provádí při zjištění prvních výskytů, obvykle před květem, případně na počátku kvetení. Mezi babské rady proti této chorobě patří mýdlový postřik, kdy rozmícháte dvě lžíce tekutého mýdla v pěti litrech vody. Další možností je octový postřik – na litr vody se dává jedna lžíce octa.

Vydáno dne:
03.06.2024

Photocredit: Donald Hobern (Flickr CC 2.0) a Georg Slickers (Wikipedia CC 4.0) a Stockvault (CC0)

0

Špatný výběr dřeviny pro živý plot může způsobit velké problémy
Schová vás před zvědavými pohledy sousedů, skryje kompostér na kraji zahrady, a navíc krásně vypadá. Jakou dřevinu zvolit pro živý plot?

Královnu zimních zahrad chce mít doma každý. Málokdo však ví, že jednu věc nesnáší
Ti nejodvážnější umí pěstovat kamélii i doma. Dokáže kvést po celou zimu, je ale potřeba vědět, jak ji pěstovat správně a jaká věc jí opravdu škodí.

Pěstování okurek má svá pravidla. Zbytečné chyby mohou pokazit celou úrodu
Tato pranostika říká, že je půda připravená na setí některých druhů zeleniny. Nezůstaňte pozadu ani vy. Připravili jsme pro vás návod, jak při výsevu postupovat a jakým chybám se vyhnout.

Počasí je nevyzpytatelné. Zjistili jsme proto, co je potřeba udělat na zahradě v letošním květnu
Počasí v květnu je nevyzpytatelné, a to především v letošním roce. A byť vám možná zeleninová zahrada ještě neplodí, dozajista roste a vy byste měli být připravení na další kroky.

Samosběr jahod 2024: Kam vyrazit na poslední jahody v ČR – interaktivní mapa
Kvůli letošnímu nevyzpytatelnému počasí (náhlým mrazům) nejsou v tomto roce otevřena všechna samosběrná místa jahod. Podívejte se na interaktivní mapu, kde najdete poslední přeživší poblíž Prahy, Brna nebo třeba Olomouce.

Komáři převzali kontrolu nad celou zahradou. Zoufalý zahrádkář neví, jak situaci řešit
Režiséři, kteří se specializují na horory, už představili světu nejeden film, který vychází z útoků všelijakých tvorů. Byli tu mravenci, pavouci, dokonce i ptáci.

Červen na zahradě: Dejte si pozor na nezvané hosty, kteří vám mohou zničit vzrostlé květiny
Teď je nejdůležitější ochránit nejen svoji úrodu, ale i vypěstované záhony, na kterých jste dozajista nechali pot i slzy.

Komáři zavlekli do Evropy nebezpečné nemoci. Objevili se už i v Česku
V Evropě se začali šířit invazivní komáři. Nečekejte, až na vás přenesou některou z tropických nemocí, a raději se proti nim braňte preventivně.

Klíšťata se mohou dostat až k vašemu domu. Zabránit jejich vstupu na zahradu lze přitom velmi jednoduše
Jejich řady rostou a jsou stále nebezpečnější. Klíšťata tak bohužel neznamenají pouze drobnou nepříjemnost, ale mohou způsobit i vážné zdravotní problémy. Jak zabránit jejich vstupu na vaši zahradu?