HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Bydlení podle Feng Shui: harmonická zahrada je živoucím místem, které respektuje okolní přírodu

Zahrada je místem práce i odpočinku, prostorem pro ztišení rozjitřené mysli. Harmonická zahrada nám přináší radost i klid, je to náš kousek přírody, kde se cítíme dobře a jsme tu chráněni před vnějšími vlivy. Pokud nevíte, jak takové zahrady docílit, možná vám pomůže náš článek o zahradě podle Feng Shui, která je právě takovou oázou harmonie.


Bydlení podle Feng Shui: harmonická zahrada je živoucím místem, které respektuje okolní přírodu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Vybudujte si ze zahrady své útočiště

Zahrada bývá často nedílnou součástí domu. V jednom z předchozích článků o výběru pozemku podle Feng Shui jsme si řekli, jak by měl takový ideální pozemek vypadat, a dnes si tedy můžeme říci, jak na tomto pozemku vybudovat harmonickou zahradu, která se stane vaším útočištěm. A pokud již zahradu máte, najdete v článku spoustu tipů, jak ji upravit a oživit podle principů Feng Shui. Určitě se podívejte i do fotogalerie, kde najdete spoustu inspirace.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, s13_eisbaer, Vera Brinkel

Pět prvků ve vaší zahradě

Jak již víme, ve Feng Shui hraje hlavní roli pět elementů – země, oheň, dřevo, kov a voda, kdy každý z nich nám přináší do života jinou energii. Stejně jako v domě i v naší zahradě by mělo mít těchto pět prvků své zastoupení.

  • Voda – Vodu na zahradu přineseme jednoduše prostřednictvím jezírka, bazénu, potůčku či fontány nebo pítka pro ptáčky. Velmi důležité je dbát na čistotu vody, špinavá voda s sebou nese negativní energii. Voda by se měla nacházet ideálně před domem, abychom na ni z domu viděli.
  • Oheň – Element ohně v zahradě zastupuje ohniště, gril, případně svíčky, ale také třeba červené květiny nebo domácí zvířata. S ohněm v zahradě to nepřehánějte, jeho energie je velmi silná a její přemíra by mohla narušovat harmonický tok energie čchi.
  • Kov – Prvek kovu nám zajistí jakékoliv kovové dekorace, například sošky, různé nádoby, konstrukce, svícny apod. Posílíme jej také oblými tvary.
  • Země – Zemi v zahradě reprezentuje půda, která dýchá a které se můžeme dotýkat. Do půdy zasaďte ideálně zeleninu, drobné ovoce nebo bylinky. Element země dále posílíme například cihlami, kameninou, hliněnými výrobky a žlutou a hnědou barvou.
  • Dřevo – Kromě stromů a keřů můžete element dřeva posílit také pomocí dřevěného plotu, altánu, pergoly nebo dřevěného zahradního nábytku. Při nákupu židlí myslete na to, že podle Feng Shui jich má být u stolu vždy sudý počet.

Mohlo by vás zajímat: Zahradní pergola svépomocí + návod

Zahradu nikdy nedokončujeme

Základním pravidlem Feng Shui zahrady je, že ji nikdy nedokončujeme. Měl by to být proměnlivý a stále se vyvíjející prostor, jako příroda sama. Zároveň by se nemělo jednat o uzavřený celek vytržený z okolí, naopak by zahrada měla být součástí okolní přírody a měla by s ní vytvářet harmonickou jednotu. Proto pokud žijeme na místě, kde například nejsou žádné jehličnany, neměli bychom je mít ani na zahradě. Lepší je vybrat takové druhy stromů, které zapadnou do krajiny. Stromy pak každý rok prořezávejte, aby působily upraveně a příliš nestínily.

Zahradu musíme slyšet a cítit

Velmi důležité jsou v zahradě zvuky a vůně. Nic vám nepřinese takový klid a odpočinek, jako když se zaposloucháte do šumění listí, ševelení vysoké trávy, bublajícího potůčku, zpěvu ptáků a když celá zahrada voní po bylinkách a květinách. Proto je dobré, když je zahrada pestrá a obsahuje jak stromy, tak vysoké okrasné trávy, již zmíněnou vodu a krmítko nebo pítko pro ptáčky. Bylinky můžete vysázet podél celé zahrady, těch není nikdy dost. Z okrasných květin jsou do zahrady ideální magnolie, pivoňky, zahradní orchideje, žluté chryzantémy a narcisy. I ostatní smysly jsou stejně důležité. Zahrada se vám měla líbit na pohled, měli byste mít možnost zabořit ruce do hlíny a cítit teplo země. Měli byste mít i chuťový požitek z vlastní úrody.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Soukromí na zahradě vám zajistí živé ploty

Problematické může být oddělení zahrady od sousedních pozemků. Zahrada by měla skýtat dostatečné soukromí, zároveň ale není vhodné stavět vysoké zdi. Ideální je mít kolem celé zahrady živý plot nebo dostatek keřů a dřevin, které zastíní zvědavé pohledy sousedů a kolemjdoucích. Účinné jsou také bambusové nebo jiné rohože po celém plotě. Střed zahrady ponechejte prázdný pro volný pohyb energie. Na zahradě by měl být nějaký kruhový útvar, buď jezírko, případně bazén, nebo do kruhu udělaný záhon či trávník. Naopak vhodné nejsou rovné linie a pravé úhly. Cestičky ať se klikatí a zahradní nábytek vyberte se zaoblenými rohy.

Mohlo by vás zajímat: Slavný horolezec si se svou ženou postavil moderní roubenku z borovice

Důležité je místo, kde se zahrada potkává s domem. Pomyslnou spojnicí by měly být prosklené dveře a terasa, která plynule přechází v zahradu. Svůj čas strávený na zahradě rovnoprávně rozdělte mezi práci a odpočinek. Vyberte si místo, které se vám líbí a kde se cítíte dobře, a postavte si na něm lavičku nebo altán, kde budete moci odpočívat. Jedině tak vám zahrada přinese potěšení, radost a hluboký klid.

Vydáno dne:
04.08.2020

Photocredit: Shutterstock

3

Zahradní nábytek z masivu: Fotogalerie, tipy a praktické rady

Hledáte inspiraci pro pořízení zahradního nábytku a praktické rady o tom jak o zahradní nábytek z masivu pečovat? Vše naleznete zde... Číst více →



Tradiční japonská architektura: Rezidence rodiny Sakano

Fotogalerie vás provede japonskou dřevostavbou s papírovými dveřmi a bonsají na zahradě... Číst více →



Okrasná zahrada: Jak ji založit a vybrat správné rostliny?

Poradíme, jak na okrasnou zahradu a její rostliny. Inspiraci najdete ve fotogalerii... Číst více →



Kompost: Jak jej založit a jak správně kompostovat?

Kompost na zahradu patří. Vytvořte si snadno zeminu plnou živin. Jak kompost založit a jak správně kompostovat?.. Číst více →



Solární sprcha na zahradu: Vyrobte si ji doma svépomocí

Léto je neodmyslitelně spojené s osvěžením. Jaké typy solárních sprch jsou u nás dostupné, a jak si můžete svou sprchu na zahradu vyrobit svépomocí... Číst více →



Návrh a fotogalerie: Jak založit stylovou zahradu?

Chcete zahradu u novostavby přetvořit v kouzlené místo jako stvořené pro odpočinek a relaxaci? Podívejte se, jak realizovat zahradu snů... Číst více →



Gabiony jako vhodný doplněk zahrady (tipy a fotogalerie)

Gabiony nemusí sloužit jen pro zpevnění terénu, ale i jako všestranná zahradní dekorace. Jak vytvořit gabiony svépomocí a jeho aktuální ceny se dozvíte zde... Číst více →



Vybudujte si vlastní přírodní zahradu: Poradíme vám, jak na to

Sníte o ekologické zahradě, která bude plně v souladu s okolní přírodou? Díky našim radám pro vás bude její založení hračkou... Číst více →



Ceny zahradních krbů začínají na 3 tisících. Jak si vybrat?

Jaké zahradní krby nabízí náš trh a který splní vaše představy a požadavky? Nabízíme pár tipů, jak při výběru a nákupu postupovat... Číst více →



Sedm tipů, jak originálně využít staré haraburdí na vaší zahradě

Dnes zkusíme využít všechny staré nádoby, nefunkční kola, palety a i různé zbytky dřeva, které se vám povalují na zahradě. Toto staré haraburdí ještě může originálně posloužit... Číst více →