HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kolik stojí zahrada, kterou není potřeba zalévat? 9 tipů, jak si ji zařídit svépomocí

Už vás nebaví neustále myslet na to, že musíte zalít zahradu, aby byla krásnější než ta sousedova? Zařiďte si soběstačný ekosystém, díky kterému bude vaše zahrádka jen vzkvétat. Kolik takové počínání stojí a co všechno bude třeba udělat? Přečtěte si těchto 9 snadných kroků.


Soběstačná zahrada
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Cenově dostupné řešení soběstačné zahrady

I když někteří lidé nemají zalévání záhonů rádi, je jednou z nezbytných úloh potřebných k tomu, abyste udrželi zahradu zdravou a krásnou. Existují však způsoby, jak minimalizovat nároky na zalévání a snížit jeho negativní dopad na životní prostředí i vaši peněženku.

Proč si pořídit soběstačnou zahradu?

  • Časová náročnost

Zalévání zahrady je mnohdy časově náročné, zejména pokud máte velkou zahradu. Na pravidelné zalévání proto není vždy dostatek času.

  • Náklady

Stejně tak je zalévání náročné i z hlediska nákladů. Nákladnost zalévání se odvíjí od toho, jak velké množství vody spotřebujete. V některých oblastech jsou navíc zásoby vody omezeny, což provozní náklady ještě zvyšuje.

Slavný ekolog zveřejnil inovativní systém, díky němuž došel k energetické úspoře

  • Ekologické důvody

Nadměrná spotřeba vody má negativní dopad na životní prostředí a zvyšuje spotřebu energie, což přispívá k emisím skleníkových plynů.

  • Neúčinnost

Pokud se voda neabsorbuje do půdy a pouze odtéká, je zalévání zahrady neúčinné. To může být způsobeno například nepropustnou půdou, nevhodnými rostlinami nebo nevhodným zavlažovacím systémem.

Jak na soběstačnou zahradu krok za krokem se dozvíte také v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, Pxhere CC0, Iveta H. (se souhlasem)

9 tipů, jak na soběstačnou zahradu

S těmito devíti tipy byste měli být schopni vytvořit zahradu, která nebude potřebovat tolik zalévat a přitom bude stále krásná a zdravá. Nezapomeňte ale, že každá zahrada je jiná a vyžaduje individuální přístup, takže si vždy dobře přečtěte požadavky konkrétních rostlin a zohledněte podmínky vaší zahrady.

Šikovným manželům ze Sázavy se povedlo vytvořit plně soběstačnou zahradu. Podělili se o postup

1. Vyberte suchu odolné rostliny
Zvolte do své zahrady takové rostliny, které dobře rostou v suchých podmínkách a nemají rády přemokření půdy. Mezi rostliny odolné suchu patří např. skalník, levandule, jalovec, rozmarýn, zlatobýl a mnoho dalších.

2. Mulčujte
Přikryjte půdu mulčem, který pomáhá udržet vlhkost v půdě a snižuje potřebu častého zalévání. Použít můžete například listí, seno, slámu, či speciální mulčovací kůru (aktuální ceny najdete zde).

3. Zvolte vhodné místo pro rostliny
Vyberte vhodné místo pro každou rostlinu. Při volbě zohledněte přirozené podmínky, jako slunce, stín, sucho, mokro, ale také velikost rostliny. Rostliny umístěné na správném místě budou mít méně problémů s růstem a méně nároků na vodu.

4. Kupte si velké květináče
Pokud chcete minimalizovat zalévání, zvažte použití velkých květináčů. Ty mají větší zásobu půdy a také více prostoru pro kořeny.

5. Zajistěte rozmanitost
Sázíte-li více druhů rostlin, je pravděpodobnější, že v případě suchého období některé z nich přežijí. Navíc, různé rostliny mají různé požadavky na vodu, takže vytvoření rozmanité zahrady pomůže snížit celkovou potřebu zalévání.

Co je permakulturní zahrada a pro koho se hodí?

6. Zavlažujte v noci nebo brzy ráno
Zavlažování v noci nebo brzy ráno snižuje riziko odpaření a pomáhá rostlinám využít vodu lépe.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

7. Investujte do systému zavlažování
Pokud máte větší zahradu, může být užitečné investovat do systému zavlažování, který pomůže udržet rostliny v dobrém stavu a minimalizuje ztrátu vody.

Zahradní olla – pomocnice, která zaleje vaše záhony za vás. Dělá to už tisíce let

8. Pracujte s půdou
Dobrá půda je základem pro zdravý růst rostlin. Zlepšete půdu dodáním kompostu, rašeliny nebo jiných organických materiálů.

Jak správně založit a udržovat kompost nám prozradil zkušený zahrádkář

9. Zvolte správný čas pro zavlažování
Pokud je to možné, zavlažujte zahradu méně často, ale intenzivněji. Pomůže to kořenům rostlin proniknout hlouběji do půdy a nedržet se pouze u povrchu. Rostliny se tak v zemi lépe ukotví.

Kolik stojí soběstačná zahrada?

Cena zahrady se liší v závislosti na její velikosti, členitosti a místě, kde se nachází. Malé zahrady vás budou stát od několika tisíc korun do několika desítek tisíc korun nebo více. Cena velkých a složitějších projektů se pohybuje mezi 50 000 a 250 000 Kč.

Manželé v nejlepším věku si nechali postavit bungalov 4+kk za Prahou. Milion za zahradu odmítli

Další vychytávky soběstačné zahrady

Automatické zavlažování

Automatické zavlažování je skvělou volbou pro každou soběstačnou zahradu. Existuje mnoho různých způsobů – k dispozici jsou kapkové zavlažovací systémy, které se navzájem propojují, nebo samostatné zavlažovací hadice, které se rozprostírají po celé zahradě.

Solární osvětlení s pohybovým čidlem

Solární osvětlení je další skvělou pomůckou, která se často používá kolem cest a chodníků. Pohybové čidlo zajistí, že se lampa rozsvítí, kdykoli někdo prochází kolem.

Solární panely

Solární panely mohou být použity k vybavení zahrady elektrickou energií, což vám umožní využívat elektrické spotřebiče a zařízení, jako světla, čerpadla a další.

Recirkulační systém

Recirkulační systém je také důležitou součástí soběstačné zahrady, protože umožňuje využívat vodu v zahradě opětovně. Funguje tak, že se voda zachycuje ve speciální nádrži, kde se filtruje, a poté se znovu používá k zalévání rostlin.


redaktorka Dřevostavitele

Vydáno dne:
11.05.2023

Photocredit: Shutterstock

0

Chytrá zahrada už není sci-fi, ale realita

Mít zahradu, která se sama zalévá a hnojí, a trávník se sám seká, je snem každého zahradníka. S chytrými technologiemi to zvládnete i vy. Povíme si, jak... Číst více →



Zenová zahrada – místo pro klid naší mysli i těla

Přemýšlíte o tom, že vaše zahrada potřebuje změnu? Zenová zahrada je tím pravým místem pro relaxaci, klid a harmonii. V čem tkví její pravidla?.. Číst více →



Hmyzí hotel svépomocí – vyrobte si jednoduchý domeček pro hmyz a vaše zahrada vám poděkuje

Hmyzu je čím dál míň, to je fakt. Přilákejte užitečné hmyzí obyvatele zpátky na vaši zahradu – postavte jim hmyzí hotel. Poradíme vám jak... Číst více →



Co je permakulturní zahrada a pro koho se hodí?

Permakulturní zahrada není o estetice, ale o výnosnosti, souznění s přírodou a šetření času. Byla by vhodná právě pro vás?.. Číst více →



Dana se rozplakala, když viděla přeměnu zimní zahrady s bazénem. Jak dopadla reforma za 430 tisíc?

Dana se na Plzeňsku rozhodla přeměnit stávající pergolu na stylovou zimní zahradu s bazénem. Jak tato reforma dopadla?.. Číst více →



Seznam březnových úkolů pro vaši zahradu. 8 činností, na které nesmíte zapomenout

Nepodceňte přípravu vaší zahrady na nastávající rok. Začněte už na jaře těmito 8 jednoduchými činnostmi... Číst více →



Slavný ekolog zveřejnil inovativní systém, díky němuž došel k energetické úspoře

Známý ekolog zveřejnil inovativní systém. Přečtěte si, čím minimalizovat ztráty tepla a jak navrhnout dům se zahradou jako pan Holmgren... Číst více →



Vyvýšené záhony – proč je mít na zahradě a kdy jsou naopak ke škodě?

Jsou vyvýšené záhony vhodné právě pro vaši zahradu? Přečtěte si výhody a nevýhody, které s sebou přináší, a posuďte sami... Číst více →



Ověřené tipy, jak na slimáky na zahradě. Vyzkoušeli jste už všech 20?

Jak bojovat proti slimákům na zahradě? Inspirujte se našimi 20 metodami v článku... Číst více →



Chcete na zahradě ovocný sad, o který se nemusíte starat? Splňte těchto 11 kroků

Toužíte sklízet vlastní úrodu a neutrácet tak za předražené ovoce v supermarketech? Vytvořte si vlastní ovocný sad, o který se nemusíte příliš starat... Číst více →