HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Co se starou stodolou? Norští architekti dovnitř vsadili spací útulnu pro lyžaře

Proč kvůli cestovnímu ruchu bourat staré domy a stodoly, když stačí pozměnit způsob, jakým jsou využívány? Právě takhle totiž pracovali norští architekti. A ze staré stodoly vytvořili velmi působivé místo, kam mohou milovníci zimních sportů v noci složit hlavu.


Dřevěná stodola se stala útulnou
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

„Časy se mění,“ říkají norští architekti ze studia OPAform. „To zastavit nejde. Ale na nejrůznější změny můžeme reagovat, a to už je pozitivní.“ Příkladem této filozofie může být projekt komplexní renovace stavby A Barn. Nevyužívaná stodola v údolí Myrkdalen se při něm změnila na poměrně luxusní apartmán určený pro milovníky zimních sportů. Zajímavé je i to, jak se tu seveřani nechali inspirovat dálným východem, konkrétně pak vnitřní čistotou interiérů tradičních staveb z Japonska.

Z pastvin jsou sjezdovky. Vyplatí se to víc.

„Před padesáti lety tu přes zimu bydlely krávy a teď tu bydlí lidé,“ usmívá se nad hotovým dílem Marina Bauer, která projekt A Barn dozorovala. Pravdou je, že za půl století se proměnilo celé pobřeží západního Norska, včetně údolí Myrkdalen. Zelené svahy hor tu dříve sloužily v teplých měsících jako pastviny pro rohatý dobytek a zimu tu lidé trávili zalezlí v domech. Dvoumetrové závěje sněhu nějaké celoroční využití území dost limitovaly. Dnes je to přesně naopak.

Myrkdalen se díky pravidelné sněhové nadílce stal vyhledávaným lyžařským střediskem a v zimě sem míří desítky tisíc turistů, milovníků zimních sportů z celé Evropy. Včetně těch extrémních, kteří si dopřávají akrobatické lyžování nebo adrenalinový snowboarding. Nejrůznější ski-resorty se také ukázaly být ekonomicky výnosnější než chov hospodářských zvířat. A proto místní začali houfně přestavovat svá zemědělská stavení a farmy na apartmány. Což je i případ A Barn.

Ideální místo pro lyžaře

Tahle dřevěná stodola stála na severním cípu svahu velké pastviny, která se stala sjezdovkou. Teď je jen kousek od moderního vleku, což je pro náruživé lyžaře vpravdě exkluzivní umístění. Navíc je odtud nepřekonatelný výhled na celé norské údolí. Pro majitele tento pozemek jako zemědělský objekt už neměl praktický význam. Ale jako apartmán pro hosty? Prostě dobře situovaný zlatý důl!

Bourat? Ne, jen upravit zevnitř.

Architekti z OPAform měli za úkol přetavit“ původní nelichotivou formu do podoby turistické útulny. A dali si opravdu záležet. Mezi bytelné dřevěné trámy staré stodoly vnesli nový život tím, že uvnitř ze dřeva vystavěli nový objekt, který se původní stavbou jen kryje. Tento „spací modul“ pak volně proniká v nově otevřené dřevěné stěně stodoly ven oknem a vpouští dovnitř světlo a čerstvý vzduch. Nečekejte ale nic extrémně prostorného, není tu o mnoho víc, než kolik potřebujete ke spaní.

Inspirace Japonskem v Norsku funguje

Zvenčí vypadá A Barn jako autentická stodola, nebýt vypoukliny s oknem. Za dvoukřídlými dřevěnými vraty se nachází prostor pro odložení lyžařského vybavení a promrzlého šatstva. Tady to opravdu vypadá jako ve stáji. Jenže je tu ještě něco: světlá stěna z osikového dřeva s nápadným kruhovým výřezem. Jsou to šoupací dveře, které jakoby vypadly z trochu futuristického filmu o bydlení v Japonsku. „Je to originální a naprosto funkční prvek, který nás zaujal svou schopností nezabírat zbytečně místo,“ dodává Bauerová.

Jsou to opravdu dveře do jiného světa. Nachází se za nimi místnost, která je současně obývacím pokojem a ložnicí. Sedací plochy, pokryté tatami a rákosovými rohožemi, totiž mohou současně fungovat jako postele. Uprostřed se ještě nachází stylová otevřená kamínka, která vyhřívají celou místnost. Světlé provedení modulu v kontrastu s tmavou vstupní místností originální stodoly vytváří velmi příjemný a lákavý předěl.

Transformujeme užití, ne stavbu

Modul je samozřejmě plně vybaven izolací vsazenou za dřevěné obložení. Zimu tady rozhodně nepocítíte, i když jsou za oknem nekonečné závěje. Nižší strop vzhledem k plánovanému využití na překážku není. Navíc jsou pod sedací desky vsazeny boxy nabízející úložný prostor. „Nechtěli jsme kvůli cestovnímu ruchu měnit krajinný ráz,“ prozrazuje ještě Bauerová. „Zemědělské farmy a stodoly sem prostě patří. A tak než transformovat vnější strukturu stavby, rozhodli jsme se ji změnit zevnitř. Zachovat její vzhled, ale změnit možnosti pro její využití.“

 

Autor:

Vydáno dne:


Photocredit: Espen Folgeroe

2 0

Hodnocení: 5/5 (60 hodnocení)

Podělte se s námi o Váš názor:

Související články:

Zvažte prosím deaktivaci AdBlocku pro tento web.

Přístup k obsahu tohoto portálu je zdarma. Naším zdrojem příjmu je totiž bannerová reklama.

Používáním systému AdBlock nás připravujete o finanční zdroje, bez kterých nebudeme schopni portál nadále provozovat.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonu ruky na červené značce a zvolte 'Nespouštět na stránkách na této doméně'. Děkujeme!

PŘEČETL JSEM A CHCI PŘEJÍT NA PORTÁL