HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Doma mám chládek a za klimatizaci ušetřím tisíce ročně, pochvaluje si nadšenec z Brna

V rámci dnešní, poněkud netradiční, redakční návštěvy jsme se vydali do Brna do menšího domku, jehož majitel se rozhodl podělit o své zkušenosti se způsobem, jak pasivně (bez využití elektřiny) udržet příjemné klima v domě i za největších letních veder. Následující rozhovor si klade za cíl nejen pomoci lidem s omezenými finančními možnostmi, aby si dokázali vytvořit příjemné letní klima, ale také snížit ekologickou zátěž planety využitím jednoduchých a ověřených metod. 


venkovní žaluzie místo klimatizace
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Představte nám prosím nejprve ve stručnosti váš dům.

Jak vidíte, jedná se v podstatě o minidomek, který vznikl rekonstrukcí staré stavby. Na jih mám orientována okna, sever je zazděn. Stavba je na bázi dřevostavby a jako izolaci jsem zvolil dřevovlákno.

Jižní orientace oken asi musí dům solidně vytápět.

Je to tak, dá se říct, že slouží trochu jako pasivní topení. U toho bych se zastavil, i když je to trochu mimo téma. Lidé si často stěžují na velké náklady za vytápění, a přitom vůbec nevyužívají to, co nám dává sama matka příroda. Správnou orientací oken totiž lze dům velmi snadno vytopit i v zimě pomocí takzvaných solárních zisků. Díky tomu, že mám i tmavou podlahu, se mi v zimě, pokud je jen trochu slunečno, krásně zahřeje a dům se vytopí třeba na 18 stupňů i v zimních mrazech. Takže topný systém ani nemusí spínat a vytápí se vlastně zadarmo. Pokud někdo rekonstruuje nebo staví, rozhodně bych doporučil mít toto na paměti a na jižní stranu domu nainstalovat co nejvíce oken.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

To je dobrý tip, který naši čtenáři jistě ocení, děkujeme. Jak se to ale chová v létě? Není v domě nesnesitelně?

V tom je právě ten trik. Před všechna jižně orientovaná okna jsem si nechal nainstalovat venkovní žaluzie. Ty jsem chtěl původně v manuálu, ale nakonec jsem se nechal přesvědčit na elektrické ovládání a nijak toho nelituji. Jsou to obyčejné žaluzie, žádná super chytrá technologie. Umí vyjet nahoru, sjet dolů a umí natáčet lamely. To mi stačí ke štěstí.

Takže je nastavujete ručně?

Ano. Určitě by to šlo vymyslet lépe, ale mně to takto vyhovuje. Zásadní však je, že se dá pomocí venkovních žaluzií v kombinaci se zavřením nebo otevřením oken vytvořit ekosystém, který mi dům chladí. Výsledek je takový, že i když je venku slunečno a jsou největší vedra, v domě je stále naprosto pohodové klima a teplota nepřekročí nějakých 25 stupňů. Popravdě jsem ani nečekal, že to bude fungovat až takhle. Důležité je samozřejmě naučit se systém správně používat. Na noc si lamely v ložnici zavřu úplně, abych měl absolutní tmu, přes den se trochu pootevřou, ale jen tak, aby byly kolmo ke slunečním paprskům – v tu chvíli je v domě světlo, ale nikoli horko. Funguje to excelentně.

Klimatizace je tedy passé?

Je to tak, původně jsem ji plánoval. Dokonce jsem si už i na Heurece srovnával možnosti (aktuální ceny klimatizací najdete zde – pozn. redakce). Ani by mě tolik neštvala cena jako to, že si dám do domu další elektronické zařízení, které bude hučet a možná se i jednoho dne pokazí. Na druhou stranu v práci samozřejmě klimatizace máme a jsem rád. Nechtěl bych, aby to vyznělo jako nějaké hejty na klimatizace obecně. :-)

Rozumím. Máte spočítáno, kolik jste tímto řešením ušetřil peněz?

Nedá se to říct přesně, protože se úspora kumuluje s každým rokem. Instalace žaluzií mě přišla přibližně na 150 tisíc korun. Na druhou stranu koupě a instalace klimatizace taky není zadarmo a její používání pak žere docela dost elektřiny po celé léto. Když si vezmu platby za elektřinu, které ročně ušetřím, jedná se o jednotky tisíc korun každý rok. A to mi přijde už velmi slušné.

To bezesporu je. Je něco, co se vám na vašem řešení nelíbí nebo co vám nevyhovuje?

Technici, kteří žaluzie instalovali, mě varovali, že je nemám používat, když fouká silný vítr. Těžko říct, co je silný vítr, ale zatím jsem ještě nikdy neusoudil, že ten moment nastal, takže je používám stále (smích). Zjistil jsem ale, že když je mám úplně dovřené, takže se lamely dotýkají, a fouká do nich, tak to trochu klepe a v noci ruší. Řešit to ale jde velmi jednoduše, stačí je pootevřít na pár milimetrů a je vystaráno. Pak jsem měl také trochu obavy, že se mi do kastlíků na žaluzie nastěhují vosy – ono si to o to trochu říká. Zatím se tak ale ani po letech nestalo. Dobré je občas všechny žaluzie projet, kdyby tam vosy už něco chystaly, aby si to zavčas rozmyslely, tedy aby pochopily, že to není ideální místo.

Venkovní žaluzie na okna regulují světlo i teplo

Tak to jsou poměrně neortodoxní výhrady. Je ještě něco, co byste našim čtenářům doporučil?

Určitě obecně využívat co nejvíc pasivních řešení. Poslední dobou se rozmáhá automatizace, ale ve výsledku se pak člověk dostane do smyčky, že něco vybuduje a pak vybuduje něco dalšího, aby tím kompenzoval to, co vybudoval předtím. Kombinaci jižně orientovaných oken s předokenními roletami považuji za natolik geniální a levný systém, že bych to skoro nechal uzákonit jako podmínku k výstavbě (smích). Ale ne, každý má samozřejmě jiné představy. Dá se ale ušetřit opravdu kupa peněz a energie a přitom je to tak jednoduché. Navíc využitím pasivních postupů si člověk ze života odstraní takové ty věci, co různě bzučí, pískají, vrčí, hučí a tak dále, však víte, o čem mluvím.

Děkujeme za inspirativní rozhovor a přejeme, ať se vám v domku hezky bydlí.

Vydáno dne:
11.06.2023

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

7

Vnější zastínění 1. díl - Do domu vpustí světlo, ale teplo nechá před okny

Proč a jak na vašem domě použít vnější zastínění, které vpustí světlo, ale teplo nechá před okny?.. Číst více →



Vnější zastínění 2. díl – Jak stínit dům zvenku? Předokenní žaluzie, rolety a stromy

Jaké výhody mají předokenní žaluzie, venkovní rolety a stromy? Zajímavé realizace vnějších rolet a žaluzií pak najdete ve fotogalerii... Číst více →



Předokenní rolety slibují dokonalý stín, úspory tepla i bezpečí

Jaké funkce mají předokenní venkovní rolety a na to si dát pozor?.. Číst více →



Venkovní žaluzie na okna regulují světlo i teplo

Venkovní žaluzie na okna jsou dnes velkým trendem. Jaké mají tyto žaluzie.. Číst více →



Žaluzie do plastových oken: Levné a jednoduché řešení

Pořídili jste si nová plastová okna a hledáte způsob, zastínění? Více o žaluziích pro plastová okna najdete v článku, konkrétní realizace pak ve fotogalerii... Číst více →



4 způsoby, jak zvolit předokenní rolety nebo předokenní žaluzie

Řešíte, zda pořídit předokenní rolety nebo žaluzie? Rozebrali jsme pro vás čtyři základní kritéria, podle kterých zvolíte předokenní žaluzie nebo rolety... Číst více →



Klimatizace do bytu: 6 tipů pro správný výběr

Jak se v létě cítit příjemně i uvnitř domu? Pořiďte si klimatizaci! Jak se rozhodnout mezi nástěnnou a mobilní klimatizací vám poradíme v našem článku... Číst více →



77 tipů a triků, jak ušetřit na energiích

Roční vyúčtování energií je stále vyšší? Zkuste dodržovat pár pravidel, díky kterým ušetříte vaše peníze. Nechte se inspirovat jednoduchými tipy na úsporu energií... Číst více →



Návod, jak ochladit dům. Bude vám lépe v dřevostavbě nebo ve zděném domě?

Přehřívání interiéru je v posledních letech zásadním problémem. Stačí však několik základních opatření a můžete si i v největším horku udržet doma příjemné prostředí. Čtěte, jak na to!.. Číst více →



Příjemné teploty v horkém létě? Najdete je v pasivních domech

Jak vytvořit ze svého domova příjemné útočiště před letními vedry?.. Číst více →