HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Návod, jak ochladit dům. Bude vám lépe v dřevostavbě nebo ve zděném domě?

Letní dny v posledních letech vlivem klimatických změn dostávají nový rozměr. Vedra se pohybují i kolem 40 °C ve stínu a najít příjemně chladné místo je čím dál složitější. Jak se vyrovnat s letními rozmary počasí a udržet si v domě příjemnou teplotu? Možností je hned několik.


Přehřívání interiéru
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: pxhere

Trvalý pobyt ve vysokých teplotách nedělá dobře nikomu, zejména ne nemocným, dětem a starším lidem. Problémem jsou místnosti, kde teplota přesahuje 30 °C. Nepříjemné však mohou být i nižší teploty. Čím dál častěji je proto nutné u domů zohlednit vedle zimní tepelné izolace také schopnost budovy udržet v létě chlad, která je často neprávem opomíjena. Nakoukněte do fotogalerie pro pár dobrých tipů.

Fotogalerie:

i Foto: pxhere, Blindsonline.com.au, vivianejl, yourbestdigs

Dřevostavba versus zděný dům

Tepelně technické řešení staveb je poměrně náročná a obsáhlá tématika, která se zabývá stavebními materiály, orientací stavby, technologiemi a mnoha dalšími aspekty. Každý dům má svá specifika, co se týče umístění na pozemku i stavební konstrukce. Obecně je u dřevostaveb letní přehřívání považováno za problém, kterým zděné domy netrpí. Není to však zcela pravda.

Co je tepelná akumulace?

Klíčem ke správnému nakládání stavby s teplem je schopnost materiálů akumulovat teplotu. Tradiční stavební materiály jsou obvykle označovány za „těžké stavební materiály“, což znamená, že jednoduše teplo akumulují a hůře se ohřívají. Zděný dům by tak měl mít vyšší tepelnou setrvačnost. V létě déle udrží chlad, v zimě déle trvá jej vytopit. S dřevostavbou je to naopak. V zimě tuto vlastnost každý uvítá, ale v létě je potřeba se zaměřit na řešení případného přehřívání interiéru stavby.

Tepelná masa jako řešení

Jelikož hlavním rozdílem dřevostaveb oproti stavbám zděným je absence těžké stavební hmoty, je jedním z klíčových cílů projektanta navrhnout stavbu tak, aby bylo přehřívání stavby zabráněno. Možností se nabízí hned několik a lze je obvykle použít i u domu z tradičních stavebních materiálů.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Vše promyslete předem

Nejlepší je myslet na klimatické změny v naší krajině už při výstavbě a přizpůsobit dům nejen nízkým ale i vysokým teplotám. Cílem projektantů je použít skladbu konstrukce, která má co nejvyšší hustotu a dobrou schopnost akumulace. Vhodným řešením je aplikace tzv. tepelné masy, kdy se část dřevostavby vyhotoví v těžkých materiálech, například betonu, které pomohou regulovat teplotu.

Tepelná izolace funguje i v létě

Kvalitní tepelná izolace pomůže nejen od zimy, ale také od přílišného horka. Důležité je nepodcenit izolaci střechy, což se v praxi často děje. Střecha je přitom vystavena vyššímu působení tepla, než svislé obvodové konstrukce. Také volba střešní krytiny ovlivňuje pronikání tepla do budovy. Lesklá krytina s hladkým povrchem bude nejvhodnější volbou u domů, kterým hrozí přehřívání.

Jak na odstínění oken?

Prosklené plochy pouštějí do budovy nejvíce tepla. Abyste se doma necítili jako ve skleníku, je dobré okna, na něž svítí slunce dlouhou dobu, vhodně odstínit. Do určité míry mohou pomoci vnitřní závěsy. Při opravdu velkém horku však velký efekt mít nebudou. Okna je totiž nutné odstínit ideálně z vnější strany budovy, aby se nezahřívala a nepouštěla teplo do interiéru.

Obvykle pomůže proti přehřívání interiéru skrze francouzská okna stavba pergoly, která okna zastíní. Ne všude je však podobné řešení možné. Ideálně je pak sáhnout po venkovních žaluziích nebo roletách, které mají při snižování vnitřní teploty vysokou účinnost. Kromě toho můžete skla vylepšit také nízkoemisní folií, která pronikání tepla dovnitř omezí.

Klimatizace jako poslední řešení

Když jsou i konstrukční úpravy málo, přichází na řadu klimatizace. Trh nabízí nepřeberné množství typů klimatizačních jednotek, od pevných po mobilní. Vlastníci tepelných čerpadel mohou také využít schopnost tepelného čerpadla při reverzním procesu fungovat jako klimatizace. Existují také ochlazovače vzduchu, které ale zvyšují vnitřní vlhkost a nehodí se do interiérů s výskytem plísní.

Dodatečná opatření

Kromě stavebních řešení lze domy ochlazovat dalšími běžnými opatřeními:

  • Dbejte na správný větrací režim, kdy okna pouze otevřete v noci a ráno.
  • Minimalizujte používání elektrospotřebičů.
  • Sázejte na zahradě stromy a vytvářejte stín.
  • Mírně zvyšte vnitřní vlhkost v domě. Vyšší vlhkost vzduchu totiž pomáhá člověku lépe snášet vysokou teplotu.

Vydáno dne:
13.08.2018

Photocredit: pxhere

5

Tepelné čerpadlo do staršího domu i novostavby

Je tepelné čerpadlo v domě technický doping nebo dobrá investice?.. Číst více →



Co má společného lednička, pneumatika a dům? - Energetický průkaz!

Povinný energetický průkaz nejen na novostavby. Jaká je vize do budoucna?.. Číst více →



Léto v dřevostavbě – klimatizace jako okamžité řešení

Jak klimatizace v dřevostavbě funguje, jaké jsou její ne/výhody a kolik stojí?.. Číst více →



Venkovní markýza na balkon i terasu chrání soukromí a šetří náklady

Chcete trávit více žasu na terase nebo balkonu? Venkovní markýza je řešení... Číst více →



Okna s rekuperací: Jaké má inteligentní větrání v oknech výhody?

Okna s rekuperací mohou vyřešit řadu problémů nejen u nově zateplených budov. Jak okna s integrovanou výměnou vzduchu fungují, zjistíte zde... Číst více →



Při výstavbě domu šli proti proudu. Vyplatilo se jim to?

Chystáte se stavět a každý vám radí, jak by měl váš dům vypadat? Inspirujte se při návštěvě dřevostavby, která má netradičně řešenou velkou chodbu... Číst více →



Klimatizace do bytu: 6 tipů pro správný výběr

Jak se v létě cítit příjemně i uvnitř domu? Pořiďte si klimatizaci! Jak se rozhodnout mezi nástěnnou a mobilní klimatizací vám poradíme v našem článku... Číst více →



Jak novodobá tři prasátka napravila reputaci dřevostavbám

Dřevostavba dnes rozhodně není ten chatrný domeček ze známé pohádky. Věděli jste ale, že použití dřeva ve stavebnictví má i hlubší smysl a pozitivní ekologický dopad?.. Číst více →



Dřevostavba převlečená do betonu – na zahradě má dvoupatrovou terasu

Ze strany ulice vypadá tento dům jako nudná, betonová kostka. Směrem do zahrady se však postupně proměňuje na hřejivou a příjemnou dřevostavbu. Prohlédněte si netypický americký rodinný dům... Číst více →



Jak mít více světla a přitom se vyhnout přehřívání? Majitel dřevostavby má řešení

Majitel vyřešil přehřívání svého domu. Dřevostavba pohlcuje teplo a odráží světlo... Číst více →