HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Žaluzie do plastových oken: Levné a jednoduché řešení

Pořídili jste si do svého domu či bytu nová plastová okna? Tím ale vaše snaha o dokonalé světlo v interiéru rozhodně nekončí. Venkovní světlo je totiž třeba regulovat, abyste ho měli v místnostech vždy pouze tolik, kolik potřebujete a kolik je pro vaše oči ještě příjemné. Jinak bude váš zrak unavený a nebudete se cítit dobře. Současně s výběrem plastových nebo dřevěných oken je proto nutné řešit jejich zastínění. V tomto článku se zaměříme na interiérové žaluzie, jejich různá provedení a výhody a nevýhody. Konkrétní realizace pak najdete ve fotogalerii.


Vnitřní žaluzie do plastových oken
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Horizontální žaluzie se standardně používají pro plastová okna, stejně jako pro dřevěná eurookna a obvykle se ovládají jednoduše řetízkem. Na velké plochy oken se dají pořídit i žaluzie s lamelami o šířce 35 nebo dokonce 50 mm.

Výhodou žaluzií nejen do plastových oken je fakt, že si můžete vybrat barvu jak horní nebo dolní lišty, ale také lamel. Díky tomu mohou být žaluzie také vhodným doplňkem v interiéru. Někteří dodavatelé nabízejí dokonce i imitaci dřevěného dekoru.

Proč se lišty se žaluziemi nemontují mezi skla plastových oken?

Nejobvyklejší volbou účinného zastínění jsou horizontální žaluzie, které se montují do zasklívací lišty umístěné na rámu plastových oken. Nejspíše si nyní položíte otázku, proč jsou žaluzie umístěny až v interiéru a nikoli přímo v izolačním dvojskle nebo trojskle?

Na první pohled by se zdálo, že takové řešení bude mnohem praktičtější a z hlediska stínění i účinnější. To možná ano, jenže vložit žaluzie mezi skla plastových i dřevěných oken je velmi drahé řešení. Například rozdíl mezi rámečkem izolačního dvojskla bez a s žaluziemi je přibližně desetinásobný.

Bude Vás zajímat: Plastová okna: Jaké mají výhody a nevýhody

Vnitřní žaluzie do plastových oken mají příznivý poměr cena/výkon

Cena žaluzií do plastových oken již dnes není tak vysoká. Například horizontální žaluzie s lamelami šířky 25 mm a tloušťky 0,18 mm a horním a dolním plechovým profilem jsou levným řešením, které se pohybuje okolo 250 Kč/m2.

Aktuální ceny žaluzií do plastových oken můžete sledovat zde.

Interiérové žaluzie a jejich výhody

Vnitřní žaluzie jsou ve srovnání s předokenními žaluziemi nebo roletami výrazně levnější. Také montáž vnitřních žaluzií do plastových i dřevěných oken je velmi jednoduchá. Průměrně zdatný kutil ji zvládne i svépomocí.

Z hlediska světelné pohody místnosti jsou vnitřní žaluzie do plastových i dřevěných oken nejvíce variabilní a efektivní stínící technikou.

Tím, že jsou žaluzie nainstalované v interiéru, nehrozí jejich poškození větrem ani jinými klimatickými podmínkami. Neposlední výhodou vnitřních žaluzií je jejich možnost výroby na míru prakticky na jakýkoli rozměr okna.

Bude Vás zajímat: Vnější zastínění - Do domu vpustí světlo, ale teplo nechá před okny

Nevýhody vnitřních žaluzií

Vnitřní žaluzie zajišťují dokonalý světelný komfort, ale tím, že jsou umístěny až v interiéru, nezabrání přehřívání interiéru v horkých letních měsících. Teplo již přes okno do interiéru proniklo, a proto je účinnost vnitřních žaluzií z hlediska tepelného komfortu velmi malá.

Bude Vás zajímat: Venkovní žaluzie regulují světlo i teplo

Vnitřním žaluziím sice nehrozí poryvy větru ani další rozmar počasí, na druhou stranu je nic nechrání proti domácím mazlíčkům a zvídavým ručkám vaši potomků.

Na lamelách vnitřních žaluzií do plastových oken se také usazuje prach, který není úplně snadné dokonale odstranit.

Čtete dále: Vnější zastínění 2. díl – žaluzie, rolety a stromy

Látkové a papírové vnitřní žaluzie

Žaluzie do plastových oken ovšem nemusí být jenom plechové s hliníkovými lamelami či plastové. Existují i další materiály, můžete vybírat podle svých požadavků a vkusu.

Například papírové žaluzie mohou zajistit příjemné rozptýlené tlumené světlo a tudíž i atmosféru v místnosti. Na druhou stranu je jejich nevýhodou nižší životnost, snazší možnost ušpinění a obtížnější čistění. S podobnými potížemi se mohou potýkat také látkové žaluzie. I když u nich je životnost vyšší a také se tak snadno neušpiní, případně lze některé typy látkových žaluzií prát.

Vertikální látkové žaluzie

I v domácnostech s plastovými okny se čím dál častěji vyskytují vertikální látkové žaluzie. Skládají se z dlouhých pruhů látky, které se zavěsí na hliníkový nosič. Hodí se pro stínění větších ploch, například v případě rozlehlejších kanceláří.

I u těchto žaluzií je montáž i na plastová okna velice snadná. S pomocí šroubů se do stropy našroubují clipy a do nich se umístí horní nosič. Vhodnou variantou je i takzvaná plisse žaluzie. Při stažení se látka skládá do ohybů, při roztažení se také roztáhne. Výběr látky je variabilní, stejně tak tvar, do kterého se stáhne.

Elektrické vnitřní žaluzie mají dokonalý komfort ovládání

Ať už zvolíte do svých plastových oken horizontální nebo vertikální žaluzie, investice do nich se vám určitě vyplatí. Stínící žaluzie ovšem mohou mít i jiné ovládání, než jsou u nás dobře známé řetízkové žaluzie. I když i ty jsou pojištěné proti poškození. Vybavují se totiž pojistkou proti chybné manipulaci, která znemožní vytržení řetízku, které jinak hrozí.

Na druhou stranu je ale řetízkové ovládání naprosto intuitivní a snadné umožňuje také nejenom stahování a vytahování lamel, ale i jejich natáčení do různých úhlů. Elektrické žaluzie ovšem nabízejí veškerý komfort.

Proč tedy stínit nejen u plastových oken vnitřními žaluziemi?

Shrneme si závěrem důvody, proč si interiérové žaluzie pořídit. Především proto, že nabízejí moderní design a vedle své nezastupitelné praktické stínící funkce se tak stávají i výborným doplňkem interiéru. Můžete vybírat z pestré škály barev, a to u lamel i profilů. Lepší je ovšem sáhnout po světlejších, na tmavých se ukazuje prach, jehož usazování nezabráníte.

Nejnovější technologie výroby a kvalitnější materiály zaručují dlouhou životnost vnitřních žaluzií do plastových i dřevěných oken, na rozdíl od jejich předchůdců. Navíc se dnešní žaluzie snadno se obsluhují a hodí se do všech typů plastových, dřevěných i hliníkových oken.

Alternativou pro vnitřní žaluzie jsou rolety do oken.

Máte zajímavé tipy na vnitřní žaluzie? Podělte se o své zkušenosti v diskusi s dalšími čtenáři.

Vydáno dne:
27.07.2015

1

Vnější zastínění 2. díl – Jak stínit dům zvenku? Předokenní žaluzie, rolety a stromy

Jaké výhody mají předokenní žaluzie, venkovní rolety a stromy? Zajímavé realizace vnějších rolet a žaluzií pak najdete ve fotogalerii... Číst více →



Předokenní rolety slibují dokonalý stín, úspory tepla i bezpečí

Jaké funkce mají předokenní venkovní rolety a na to si dát pozor?.. Číst více →



Rolety do oken: Klasika, která zažívá renesanci

Rolety lze dělit podle materiálů, způsobu stínění a toho, jak se montují. Prohlédněte si je ve fotogalerii... Číst více →



Venkovní rolety: Vše co o nich musíte vědět

Zvažujete pro svůj dům venkovní rolety? Jaké jsou možnosti?.. Číst více →



Venkovní žaluzie na okna regulují světlo i teplo

Venkovní žaluzie na okna jsou dnes velkým trendem. Jaké mají tyto žaluzie.. Číst více →



Žaluzie do střešních oken: Jaké jsou možnosti a na co nestačí?

Jak fungují a z čeho jsou vyrobené žaluzie do střešních oken?.. Číst více →



Okna s rekuperací: Jaké má inteligentní větrání v oknech výhody?

Okna s rekuperací mohou vyřešit řadu problémů nejen u nově zateplených budov. Jak okna s integrovanou výměnou vzduchu fungují, zjistíte zde... Číst více →



Trendy ve stínění: Smart žaluzie, japonské stěny i umělecké dílo

Jaké trendy jsou nyní „in“ ve stínění oken? Dnes letí hlavně smart ovládání a interiérové designérské lahůdky. Prohlédněte si nejoblíbenější typy stínění v našem článku... Číst více →



Home office – několik tipů, jak na správnou ergonomii při práci z domu

Home office. Práce z domu je pro mnohé těžkou zkouškou. Jak udržet pozornost a zachovat si psychické i fyzické zdraví?.. Číst více →



Sedací parapet – využijte na maximum zabitý prostor pod oknem

Slyšeli jste už někdy pojem sedací okno? Využijte efektivně každého centimetru ve vašem pokoji. Přečtěte si více v článku... Číst více →