HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zedníci brzy přijdou o práci. Budou nahrazeni drony

Technologie se neustále vyvíjí a to, co bylo ještě nedávno těžko představitelné, se dnes pomalu a jistě stává součástí praxe. Krásný příklad v tomto odvětví jsou třeba drony, které se během několika posledních let staly běžně dostupnou hračkou. Vyžití dronů ve stavebnictví k mapování terénu a pořízení snímku je dnes zcela běžné. Proč ale nevyužívat drony přímo pro výstavbu domu? Francouzští architekti na této technologii pracují a posouzení jejich dosavadní snahy raději přenecháme na vás.


Drony ve stavebnictví
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Drony vs. stavebnictví. Je zde vůbec společná cesta?

O možnosti využití dronů pro výstavbu domů se mluví již nějakou chvíli. Jejich praktická velikost, jednoduché ovládání a schopnost koordinovaného letu by našly nejedno využití. V oblastech s omezeným přístupem těžké techniky, jako je například jeřáb, by mohly být ideálním řešením pro transport materiálu. V současné době brání tomuto využití dronů jejich nosnost. Vzhledem k tomu, že stavební materiály dosahují hmotnosti i několik tun, jsou současné možnosti dronů limitovány jejich nízkým výkonem. Tým francouzské architekty Stephanie Chaltiel se v rámci projektu s názvem Mud Shell rozhodl obejít toto omezení a využít dron ke stavbě trochu jiným způsobem. Pro architekty může být totiž extrémně lákavé a výhodné využít drony pro stavby domů organických tvarů.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock , Fuetotene, Michael Khor, Pixnio CC0

Řešení rychlé výstavby bez těžké techniky v místech zasažených katastrofou

Stephanie Chaltiel se specializuje na výstavbu organických objektů, které jako svůj hlavní materiál využívají hlínu a dřevo. Vy svých návrzích vychází z technologií, které používali naši předkové a dodnes je stále využívají některé domorodé kmeny po celém světě. V rámci výstavy Designjuction 2018 v Londýně představila se svým týmem prototyp robustního klenutého přístřešku pokrytého hlínou, jehož výstavba je velmi rychlá a jednoduchá. Název Mud Shell tedy lze volně přeložit jako „hliněná ulita“. Tento prototyp přístřešku byl navržen jako řešení rychlé výstavby dočasného obydlí v oblastech uprchlických táborů či v místech zasažených přírodními živly. „Metoda výstavy byla navrhnuta tak, aby v krátkém čase byla schopna realizovat co nejvíce staveb v oblastech, které postihla nějaká katastrofa,“ říká Chaltiel. Jakou roli ale v takovém procesu výstavby hrají drony? Fotografie, jak výsledná stavba vypadá, si můžete prohlédnout v naší galerii.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Drony rozprašují hlínu a staví hliněné iglú

Konstrukce přístřešku je tvořena z KVH hranolů, které byly k sobě pospojovány. Její tvar je kopule, která svým způsobem připomíná iglú. Stěny přístřešku jsou poté tvořeny z pytlů slámy, které slouží zároveň jako izolace, a na které byl pomocí dronu vytvořen nános fasády z jílu. Tým inženýrů z Belgie vytvořil pro tento projekt speciálního drona, na kterém byla umístěna tryska rozprašující mokrý jíl. Mokrý jíl funguje jako lepidlo, které po nánosu na slaměnou konstrukci iglú schne a vytváří se tak pevná fasáda. Dron je tak schopen v čase několika desítek minut dokončit „fasádu“, která nepropouští žádnou vlhkost. Takovouto práci by poctivý řemeslník dělal několik dní.

Video: Norská rodina žije ve skleněné kopuli

Výsledná konstrukce Mud Shell může být postavena během pár hodin z levných, lehkých a snadno dostupných materiálů. Při výstavbě ulity se kombinují starodávné stavební techniky vymazávání hlínou s moderní technologií aplikace pomocí dronů. Pokud by byla fasáda takového přístřešku vymazávána klasickou metodou (rukama), trvala by celá výstavba několik dní. Drony tak pomáhají celý proces realizace automatizovat a urychlit.

Video, jak realizace fasády vypadá, můžete zhlédnout zde:

Drony a jejich role ve stavebnictví budoucnosti

Praktické využití dronů jako technologie pro výstavbu domů je více než logické. Jejich potenciál v oblastech stavebnictví je však teprve v počátcích a budoucnost ukáže, zda tento směr není jen dalším přešlapem. „V současné chvíli experimentujeme i s automatizovanými přelety. Bohužel tuto metodu jsme nemohli ukázat v Londýně kvůli přísným pravidlům pro letectví, které zde platí.“ Stephanie Chaltiel doufá, že její práce prokáže, že stříkací systém dronů má potenciál a může být bezpečně používán pro výstavbu vysokých objektů i v hustých městských oblastech.

Samonosná slaměná kopule je první svého druhu na světě. Interiér si majitelé nemohou vynachválit

Architektka a její tým také pracovali na systému, který by umožnil dronu pokrýt velké plochy najednou. V současné době se její tým věnuje projektu ve Vietnamu, kde by bylo možné pomocí dronu vytvořit stříkanou metodou fasádu na domě u útesů. Další vývoj a pokroky v oblasti využití dronů ve stavebnictví pro vás budeme i nadále sledovat.

A co si myslíte o výstavbě domů pomocí dronů vy? Mají se opravdu zedníci bát o práci? Případně v jak dlouhém časovém horizontu mohou takové zásadní změny ve stavebnictví nastat? Napište nám do diskuze svůj názor.

Vydáno dne:
31.08.2022

Photocredit: Shutterstock

1

3D tisk domů je stále dostupnější. Domek vyjde na 80 000 Kč a je postavený za den.

3D tisk domů je ve stavebnictví novinkou, která strhává zájemce svou rychlostí a dostupností. Co vlastně stojí za tímto fenoménem?.. Číst více →



Izolaci slaměného domu pořídíte za 30 000 Kč

Chcete si postavit dům z alternativních materiálů? Zkuste slámu. Ušetříte s ní spoustu peněz za vytápění. V čem jsou její další výhody a co si určitě pohlídat?.. Číst více →



Chaty kryté dřevěným krunýřem ustojí polární klima. Navrhl je počítač.

Extrémně nehostinné podmínky už nejsou pro nový koncept výstavby dřevostaveb překážkou. Průzkum i výrobu obstarají počítače, na vás je jen montáž... Číst více →



Dřevostavba se zelenou střechou zateplená pomocí slámy a omítnuta hlínou

V dnešním článku jsme si pro vás připravili přírodní dřevostavbu, která na první pohled dokonale splývá se svým okolím. Podívejte se, jak vznikala krok za krokem... Číst více →