HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Izolaci slaměného domu pořídíte za 30 000 Kč

Jaké jsou současné trendy ve stavebnictví? Přednost dostávají stavby, které jsou úsporné ve spotřebě energie. V popředí zájmu se ocitají materiály, které zajistí domu minimální energetickou náročnost. Toto kritérium splňuje i jeden z tradičních přírodních materiálů: sláma. V čem jsou její největší výhody i úskalí?


Stavba slaměného domu vám ušetří spoustu finančních prostředků.
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Inspirace už v pravěku

Určitě jste slyšeli, že Ötzi, muž, který žil před více než 5000 lety, nosil boty vycpané suchou trávou, slámou. Vědecké studie prokázaly, že sláma dokáže izolovat stejně účinně jako ty nejmodernější materiály. Vlastnosti Ötziho obuvi tedy můžeme směle přirovnat k současným trekingovým botám a totéž platí o slámě jako izolačním materiálu pro stavebnictví. Plně se vyrovná dnešním komerčním izolačním materiálům. Je proto škoda, že tento přírodní materiál dosud nezískal větší popularitu. Prohlédněte si ukázky moderních i tradičních slaměných domů v naší fotogalerii a zjistěte jeho cenu níže.

Pojďme si představit přednosti i úskalí, se kterými se můžete setkat, pokud se rozhodnete pro izolování domu slámou. Co si pohlídat?

Hledejte zkušeného projektanta

Vaše rozhodnutí o tom, že chcete stavět slaměný dům, musí padnout ještě předtím, než začnete hledat vhodného architekta či projektanta, který vám zhotoví projekt stavby. Vše je totiž třeba přizpůsobit tomu, že dům bude izolovaný slámou. Může být trochu oříšek najít někoho, kdo má se slámou jako stavebním materiálem zkušenosti. Pokud ale budete pátrat, seženete.

Slaměné domy – stavění, jak ho neznáte

Jak zajistit hypotéku a pojistku?  

Nabízí se také praktická otázka, jestli na slaměný dům je možné získat hypotéku. Odpověď zní: ano, neměl by to být problém. Banku totiž bude zajímat, jestli budete schopni úvěr splácet, materiál, z jakého stavíte, řešit nebude. Co může být ale problém? Například pojistka na slaměný dům. V zahraničí už existují pojistné standardy i na tyto stavby, u nás zatím nikoli.

Komplikace vám může způsobit počasí

Problém může nastat v okamžiku, kdy budete slámu shánět. Jste totiž závislí na počasí. Zatímco jeden rok je krásně a je spousta slámy, druhý rok může celé léto propršet a sehnat slámu je pak mnohem obtížnější. Nestačí prostě telefonát do nejbližších stavebnin, kde vám hned vyskladní potřebné množství jako u komerčních izolací. Budete muset oslovovat zemědělce v okolí.

Manželé se třemi dětmi si postavili svépomocí 170 m2 dům v Beskydech

Z jaké slámy stavět?

Zkušení stavitelé pouvažují za nejkvalitnější slámu žitnou, naopak nejmenší spolehnutí je na ječnou. Někde uprostřed je jako standard sláma pšeničná.

Pohlídejte si balíkování

Pokud seženete kvalitní slámu, musíte si pohlídat, aby slaměné balíky splňovaly určité parametry. Objemová hmotnost slámy by měla být cca 90 kg/m3, pak izoluje stejně dobře jako jiné komerční tepelně-izolační materiály. Roli hraje balíkování. Nejlepší je, když se dohodnete přímo s obsluhou balíkovacího stroje, a po celou dobu budete u toho. Lepší je balíkovat pomaleji a stroj nastavit, aby balíky dostatečně stlačoval. Potom jsou kompaktní, mají ostřejší hrany a jejich izolační vlastnosti jsou lepší.

U izolačního materiálu je důležitý součinitel prostupu tepla – lambda. Čím nižší je, tím lépe materiál izoluje. U slámy závisí tento součinitel hlavně na hustotě balíků, vlhkosti a také pozici stébel k tepelnému toku (kolmo nebo podélně). Lambda se zpravidla u slámy pohybuje v rozmezí 0,050,08 W/m2K. Součinitel je ovlivněn prouděním tepla uvnitř balíku. S těmito otázkami by vám měl pomoci zkušený architekt, který už stavěl objekty izolované slámou. Prohlédněte si ukázky slaměných domů ve fotogalerii.

Jakou roli hraje cena?

Bude sláma levnější než klasické materiály? Tato otázka je vždy na místě. Pojďme počítat. Za balík slámy zaplatíte cca 30–70 Kč. Celkově se tedy můžete vejít i do 30 000 Kč, pokud stavíte rodinný dům, který nemá více než cca 120 m2 užitné plochy (stačit by vám mělo asi 1000 balíků). Musíte k tomu připočítat také dopravu. Dále musíte postavit i dřevěnou konstrukci stěn, kterou budete slámou vycpávat (je to jedna z nejčastějších variant nosných konstrukcí slaměných staveb). Musíte také počítat se mzdou pro stavební dělníky. Nejde tedy jen o samotnou cenu materiálu. Na druhou stranu na poměry novostavby se dá slaměný dům pořídit za poměrně příznivou cenu, zpravidla se vejde cca do 2–3 milionů korun.

Pro srovnání vybíráme aktuální ceny ostatních izolačních materiálů:

  • Aktuální cenu minerální izolace zjistíte zde.
  • Ceny polystyrenu přehledně zde.
  • Skelná vata a její aktuální ceny na českém trhu najdete zde.
  • Aktuální ceny dřevovláknité izolace si srovnejte zde.

Využitím slámy při stavbě domu se Eva s Lukášem vešli do 3 milionů

Vlastní stavba probíhá rychle

Výhodou bývá rychlost stavby. Vlastní dřevěná konstrukce se vybuduje rychle, a pokud máte partu dělníků, mohou být i výplně obvodových stěn zhotoveny za krátký čas. Jiná situace samozřejmě nastává tehdy, když stavíte svépomocí. V obou případech vám doporučujeme přizvat ke stavbě někoho, kdo už se stavbou slaměných domů má zkušenost.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Omítky stojí spoustu času

Časově náročné je omítání, protože je třeba udělat je v několika vrstvách (zpravidla třech) a omítka se vtlačuje do balíků slámy. Proto je celý proces v porovnání omítáním klasické zdi delší a náročnější na zručnost.

Dávejte pozor na úklid

Dalším úskalím je riziko požáru. Během stavby je proto nezbytně nutné průběžně uklízet, aby nikde nezůstávaly zbytky slámy, protože jinak by se oheň mohl šířit velmi rychle. Celkově ale slaměný dům nepředstavuje větší požární riziko než běžná dřevostavba.

Levné domy na klíč – 10 nejdostupnějších od českých firem

Shrňme tedy stručně výhody slaměných domů:

  • Dům se slaměnou izolací vám v dlouhodobém horizontu přinese úspory nákladů na vytápění.
  • Stavíte z přírodního materiálu, což prospívá vašemu zdraví i životnímu prostředí.
  • Cena slaměné izolace je příznivá.

A jaké jsou nevýhody?

  • Referenčních staveb ze slámy zatím není příliš mnoho, postupy v tomto oboru ještě nejsou příliš zažité.
  • Je obtížnější najít zkušené projektanty a architekty schopné pracovat s tímto materiálem.
  • Aplikace slaměné izolace je náročnější.
  • Mohou být potíže s pojistkou takto postaveného domu.

Sláma ale rozhodně patří mezi stavební materiály budoucnosti. Některé problémy s ní spojené se jistě časem vytratí (přibude referenčních staveb i firem a architektů se zkušenostmi v této oblasti). Výhody v podobě úspor energií i ceny pak jednoznačně převáží nad nevýhodami.

Vydáno dne:
29.11.2018

Photocredit: Shutterstock

21

Dům ze dřeva, hlíny a slámy?

Takový dům není jen dávnou minulostí, ale jednou z možností i pro dnešní dobu.. Číst více →



Cesta z města, zůstali jsme na půli cesty?

Město smrdí, je tam rámus a všeobjímající stres se na člověka hrne z každého.... Číst více →



Pravda o jurtách: Jsou levnější než dům a vydrží navždy?

V článku se dozvíte pravdu o jurtách, jaké mají nevýhody, jak je lze řešit a kolik stojí?.. Číst více →



Video: Útěk do divočiny s dobrým koncem

Dokument, který natožil Dick Proenneke zachycuje jeho roční pobyt v divočině. Na rozdíl od hlavního hrdiny oblíbeného filmu Útěk do divočiny (Into the Wild) s dobrým koncem... Číst více →



Video: Stavba skeletové dřevostavby

Jak se staví skeletová dřevostavba? V Americe je to velmi běžný způsob stavby zvaný Timber Framing... Číst více →



Video: Malý domek vyrobený z palet

Jak vypadá dům postavený z nevyužitých věcí všeho druhu a dá se v něm opravdu bydlet? Mladý Angličan tvrdí, že ano!.. Číst více →



Základy včelařství: Vyrobte si včelí úly svépomocí (Rady a tipy)

Začněte se včelařstvím a postavte si vlastní včelí úly. Dozvíte se, jak si postavit vlastní včelí úly svépomocí... Číst více →



Cabin ED: Útěk do divočiny může skončit tragédií nebo ubytováním v luxusní chatě

Kombinovaná dřevostavba, která se inspirovala tvarem andských velehor, nabízí útočiště odvážným dobrodruhům i milovníkům přírody. Prohlédněte si ji ve fotogalerii... Číst více →



Slaměné domy – stavění, jak ho neznáte

Domy ze slámy nejsou zapomenutá historie. Naopak jich u nás pořád přibývá. Co je vlastně takový „slamák“? A jak vypadá? To se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Z bambusu je možné vytvořit krásné domy i bohatě zdobené interiéry

Stavět z bambusu? V následujícím článku se dozvíte, jak vzniká dům z bambusových kmenů. Zjistíte také, na co všechno se bambus může ještě hodit... Číst více →