HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dům se střechou ve tvaru roztažených ptačích křídel

Úplně na jihu Kanady, ve francouzské oblasti nazývané Laurentians, vystavělo quebecké architektonické studio YH2 pro své klienty z nedalekého Montrealu neobvyklou prázdninovou rezidenci. Jejím dominantním rysem je dřevěná střecha ze světlého cedru ve tvaru písmena V, která má představovat ptačí křídla v letu. Pojďte na návštěvu.


netradiční střecha domu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: David Marien-Landry

Neobvyklá chata u jezera

Dům nazývaný Dřevěné křídlo (v originále L´aile en bois) se nachází na břehu jezera Lac Superieur v oblasti, která slouží především obyvatelům Montrealu jako víkendová oblast. Je to řídce osídlené území, které na jedné straně hraničí s národním parkem. Nádherná divoká příroda je jeho hlavní devizou a není tedy divu, že většinu staveb tvoří chaty.

Fotogalerie:

i Foto: David Marien-Landry

Také Dřevěné křídlo, přestože vypadá jako poměrně rozsáhlá rezidence (jeho vnitřní plocha činí 325 m2), je chata, která má sloužit jako sekundární obydlí svým městským majitelům.

Střecha ve tvaru ptačích křídel

Hlavním nepřehlédnutelným rysem domu je dřevěná střecha ve tvaru rozevřených ptačích křídel. Architekti se při její tvorbě nechali inspirovat letícími ptáky. Střecha je celá ze světlého cedru a její konce výrazně přesahují stěny domu.

Tvar střechy je nejen efektní, ale také efektivní, neboť svou otevřeností zajišťuje obyvatelům nádherné výhledy na obě strany – na obrovské klidné jezero na jedné a na horu Mont Tremblant na té druhé.

Svým výrazným přesahem střecha navíc chrání obytné prostory před nadměrným přímým slunečním světlem a poskytuje prostor pro venkovní posezení, které přirozeně rozšiřuje vnitřní prostory.

Vše pro dokonalý výhled

Dům je posazen na pololesklé betonové desce, která byla položena na velký výčnělek žulového podkladu, což maximalizuje možnosti výhledu do okolní krajiny. A aby výhledu opravdu nic nebránilo, jsou obytné prostory domu obklopeny sklem od podlahy až ke stropu.
Obytné prostory sedí na velké betonové desce zvednuté mírně nad přírodním výstupem, čímž se dům nachází v těsném kontaktu s jeho přírodním prostředím, odkud je oddělený pouze výraznými čirými skleněnými stěnami,“ vysvětlují architekti svůj záměr.

Dualita prostoru

Rezidence je dvoupatrová pouze zčásti. Zatímco prostorný obývací pokoj, kuchyň a jídelna jsou přímo pod střechou ve tvaru křídel, obklopeny ze všech stran sklem, druhá část domu, která je tvořena garáží a ložnicí, má i druhé patro. V něm se nachází pracovna pána domu a další tři ložnice. Nechybí ani terasa s posezením a výhledem na jezero. Do patra vede otevřené schodiště z kovu a dřeva.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Toto rozdělení na dvě odlišná křídla vyjadřuje základní dualitu domu. V části se střechou ve tvaru křídla se nacházejí otevřené prosklené a především denní prostory, v části druhé potom uzavřené soukromější a především noční prostory.

Jednoduché ladící materiály

Jak pro vnitřní, tak pro vnější prostory byla zvolena konzistentní paleta materiálů ve vzájemně ladících barvách, které navíc nijak nevyčnívají v okolní krajině. „Použití omezené palety materiálů – světlého cedru, leštěného betonu, černého hliníku a čirého skla - jak v interiéru, tak v exteriéru, pomáhá vymazat hranice mezi architekturou a přírodou,“ dodávají architekti.

Zaujal vás tento kanadský dům s velmi neobvyklou střechou? Podívejte se i na další neobvyklé domy v sekci Architektura.

Vydáno dne:
22.06.2018

Photocredit: David Marien-Landry

2

Yusuhara Wooden Bridge Museum

Tento unikát stojí v Yusuhaře, ve městě uprostřed regionu Shikoku.. Číst více →



Olympijský ovál ve Vancouveru 1. díl – Koncepce a požadavky

Olympidáda je dávno za námi, ale dřevo-stavitelský klenot zůstal.. Číst více →



Kanadská krbová kamna: Výhody, nevýhody, výrobci

Jaké jsou výhody a nevýhody krbových kamen? Dozvíte se zde... Číst více →



Vymazlený kanadský srub, který musíte vidět

Stylový horský srub, který je vymazlený do posledního detailu. Tato fotogalerie vás vtáhne do pravé romantiky kanadského srubu... Číst více →



Fakulta architektury ve městě Umea se má čím pochlubit

Fakultu architektury ve švédském městě Umea navhli architekti z Henning Larsen Architects. Na první pohled budova zvenku zaujme zajímavým umístěním oken v modřínové fasádě... Číst více →



Hiroshige Ando: Muzeum postavené z místních a ručně vyráběných materiálů. Pojďte na prohlídku!

Hiroshige Ando Muzeum pochází z dílny architektů Kengo Kuma. Prohlédněte si tuto netradiční japonskou stavbu ve fotogalerii... Číst více →



Zajímavé dřevostavby z celého světa, které si zaslouží vaši pozornost

Fotogalerie plná moderních dřevostaveb z různých míst na světě. Nechejte s inspirovat a ohromit domy nečekaných tvarů... Číst více →



Pioneer Log Homes: Kanadský král mezi srubaři

Pioneer Log Homes of B.C. je nejznámější srubařskou firmou světa. Staví impozantní srubové stavby a mají dokonce vlastní pořad. Co je klíčem k jejich úspěchu?.. Číst více →



Luxusní vila s posuvnou dřevěnou fasádou v eukalyptovém lese. Pohádka nebo realita?

Moderní rodinný dům se skrývá v australské divočině. Jeho design však láká zvědavé oči z celého světa. Neotřelé řešení fasády stejně jako tvar domu a jeho umístění překvapivě ladí s okolní přírodou. Prohlédněte si jej ve fotogalerii... Číst více →



Altány, pavilony, přístřešky: Nejrůznější typy venkovního zastřešení a jak na ně

Střechy, stříšky, altány a pavilony... Věděli jste, že i otevřené venkovní přístřešky, které nás chrání před nepříznivým počasím, mohou být moderním projevem architektury? Pojďte se na ně podívat v následujícím článku... Číst více →