HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Olympijský ovál ve Vancouveru 1. díl – Koncepce a požadavky

Olympijské hry ve Vancouveru 2010 jsou dávno za námi. A zatímco si na sportovní výkony vzpomene dnes již málokdo, srdce všech, kdo staví ze dřeva, musí plesat stále, protože díky této sportovní akci vnikla jedna z velkolepých dřevěných konstrukcí. Řeč je o olympijském oválu, kde Martina Sáblíková vybojovala dvě zlata a jeden bronz: Richmond Olympic Oval. V tomto seriálu se podíváme podrobněji na to, z čeho je ovál postaven, s čím se museli inženýři vypořádat a jak tato dřevěná hala posunula možnosti konstrukcí ze dřeva do budoucna.

Olympijský ovál ve Vancouveru

Richmond Olympic Oval je vůbec největší konstrukcí, která byla pro olympiádu ve Vancouveru postavena. Byla navržena tak, aby byla schopna pojmout rychlobruslařskou dráhu na dlouhé tratě a k tomu více než 8000 diváků.

Tato dřevěná sportovní hala je umístěna v blízkosti Vancouverského letiště ve Městě Richmond. Po skončení olympiády, se hala s oválem proměnila v tréninkové centrum pro řadu sportovních aktivit a stane se tak srdcem nově vznikající lokality pro bydlení i kanceláře v jejím blízkém okolí. Zajímavostí je nejen, že výstavba trvala necelé 3 roky, ale hala navíc byla předaná v termínu a bez překročení rozpočtu!

Bude Vás zajímat: Lepené dřevo to natře oceli

Zadání a podmínky návrhu

Zadání bylo poměrně velkorysé, a to vytvořit objekt o zastavěné ploše 25 000 m2, užitné ploše více než 47 000 m2 a ještě u toho dosáhnout na stříbrnou certifikaci LEED (Leadersip in Energy and Enviromental Design). Projekt byl také posuzován podle Green Globes rating systému. Všechny tyto požadavky zpracovávalo více než 25 architektů a dalších odborníků

V návrhu se hned od začátku počítalo s dalším využitím objektu po skončení olympijských her jako víceúčelového sportovního a rekreačního zařízení, které bude využívat řada místních i mezinárodních sportovců. Město Richmond chtělo vytvořit vedle přírodních krás další dominantu, na kterou by byl nejen dobrý pohled, ale která vytvoří potřebné prostory pro další rozvoj. Protože je ovál umístěn na nejlukrativnějším místě v Richmondu, musel ctít historický a kulturní kontext oblasti s vědomím, že tvoří nejvýraznější prvek rozrůstající se části města.

Budova, která zároveň teče, letí a splývá

Koncept toku, letu a splynutí byl inspirován okolním prostředím, kde se prolíná městská zástavba s okolní přírodou. Zakřivené linie haly byly inspirovány sousední řekou Fraser i ptáky, kteří v její blízkosti žijí.

Budova je koncipována do třech úrovní: podzemní parkoviště, vstup a komunikační i obslužné prostory v přízemí, v nevyšší úrovni se pak nachází sportovní hala s unikátní dřevěnou střechou. Právě tato střecha bez podpory o ploše 2,5 hektaru byla skutečnou výzvou pro kanadské dřevařské inženýry a dobrým prověřením jak jejich schopností, tak možností výrobních technologií.

Příště se podíváme na základy této úchvatné konstrukce a začneme se naplno věnovat nejzajímavější části, a to dřevěné střešní konstrukci haly.

Zdroje:Richmond olympic oval - Canadian Wood Council, Canon design - Derek Lepper.

Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Ing. Petr Novák
redaktor Dřevostavitele

Vydáno dne:
06.12.2012

10 0

Podělte se s námi o Váš názor:


Související články: