HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Bydlení podle Feng Shui: jak navrhnout půdorys, aby z vás nevysál energii

Půdorys domu, jeho velikost, členitost, rozvržení jednotlivých místností, a dokonce samotný vchod do domu má velký vliv na spokojenost, zdraví a úspěch všech jeho obyvatel. Víte, jak souvisí pyramidy s půdorysem podle Feng shui? Nebo kde má dům aktivní část a jaké místnosti by zde měly být? A tušíte, jaká část domu je podle starého učení nejdůležitější? To vše se dozvíte v dnešním článku.


Půdorys domu má ve Feng shui svá pravidla
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: paulbr75

V minulých článcích jsme si řekli něco málo o samotném Feng shui a vysvětlili si některé pojmy. Také jsme se naučili rozpoznat dobrý pozemek a víme, na co si při hledání pozemku pro dům dát pozor. Dnes si ukážeme, jak by měl vypadat půdorys domu, jak rozvrhnout jednotlivé místnosti a vysvětlíme si, proč je tak důležitý samotný vstup do domu. Zavítejte také do naší fotogalerie, kde si můžete prohlédnout některé principy názorně.

Magický zlatý řez má své místo i ve Feng shui

Půdorys domu hraje ve Feng shui velmi důležitou roli. Měl by mít nejlépe čtvercový nebo obdélníkový tvar, za naprosto ideální se pak považuje poměr stran 1:1,618, tedy poměr zlatého řezu, podle kterého stavěli své pyramidy již staří Egypťané a který se často vyskytuje i v přírodě. Tvar půdorysu by také neměl být příliš členitý. Pokud dochází k výrazným vybráním či naopak protažením částí domu, je oslabena stabilita celého domu, což může mít negativní vliv na zdraví jeho obyvatel. Nehledě na to, že nepravidelný půdorys je náročnější z hlediska tepelných požadavků. Při návrhu půdorysu se snažte o to, aby měl alespoň jednu osu souměrnosti.

Velikost domu přizpůsobte počtu jeho obyvatel

Při návrhu domu vždy myslete na to, kolik vás bude v domě žít a uzpůsobte tomu velikost a proporcionalitu domu. Hodně lidí na malém prostoru může vytvářet chaos, zmatek, ztrátu soukromí a stres. A naopak velký dům s málo obyvateli může vést k odcizení, únavě a psychickým problémům. Prostor, který není sycen energií, ji začne vysávat ze svých obyvatel. Proto berte v potaz nejen to, kolik vás je teď, ale myslete i do budoucna, kolik vás v domě bude žít většinu času.

Každý dům má své aktivní a pasivní, neboli klidové zóny

I rozložení jednotlivých místností v domě má svá pravidla. Čelní strana domu je aktivní a měly by se zde nacházet všechny obytné místnosti, jako je kuchyně, jídelna a obývací pokoj. Ideální také je, když se tato aktivní strana nachází směrem na jih. O umístění domu na pozemku s ohledem na světové strany jsme si říkali v jednom z minulých článku. Zadní strana domu je pasivní, své místo zde mají hlavně pomocné místnosti jako spíž, šatna, technická místnost, ale i koupelna a toaleta. Střed domu by měl zůstat pokud možno volný, určitě by zde nemělo docházet ke křížení zdí. Nevhodné je také umístění koupelny, záchodu nebo točitého schodiště v těžišti domu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Devět částí domu podle Pa-kua

Velice podrobně se jednotlivým částem domu věnuje ucelený systém Pa-Kua, který je jedním ze čtyř pilířů Feng shui. Tento systém rozděluje každý prostor na devět částí, tzv. sektorů – osm světových stran a střed. Každý sektor je vhodný pro jiné činnosti, což by mělo být bráno v potaz při návrhu domu. Například jihozápad je sektorem vztahů v rodině, v tomto sektoru je tak ideální mít obývací pokoj, kde se celá rodina schází. V případě, že by v půdorysu tento sektor zcela chyběl, např. z důvodu nepravidelného tvaru, mohly by vztahy v rodině procházet nějakými nepříjemnostmi. Systém Pa-Kua ale neřeší pouze celý dům či byt. Můžete si podle něj navrhnout nebo uspořádat i jednotlivé místnosti nebo třeba pracovní stůl. Jednotlivým místnostem se budeme podrobně věnovat v dalších článcích.

Bydlení podle Feng Shui: jednoduché zásady, které změní váš život k lepšímu

Ming tang jako místo, kudy vstupuje čchi

Velmi zásadní roli, ne-li tu nejzásadnější, hraje ve Feng shui vstup do domu neboli Ming tang, kterému se také říká „ústa čchi“. Tudy proudí energie do domu a je naprosto zásadní, aby energie nebyla ničím blokována nebo aby nikudy neunikala pryč. Ke vchodu by se měla vinout cestička připomínající meandr, jedině tak bude energie čchi volně plynout. Uvnitř za dveřmi by se měla nacházet dostatečně prostorná a světlá předsíň. Z hlediska čchi je velmi nevhodné mít naproti dveřím zrcadlo, které odráží energii, a ta pak uniká zpět ze dveří a pryč z domu. Stejně tak není dobré mít naproti vchodu schody do patra nebo dlouhou chodbu směřující až na konec domu.

Ming tang má také významný vliv na první dojem, který si o vás vaši hosté udělají. Vchod do domu by tak měl být čistý a přehledný. Před domem je vhodné mít předzahrádku, pěkný plot, dobré osvětlení a kvalitní rohožku. V předsíni, kterou vaši hosté uvidí jako první, když přijdou na návštěvu, mějte vždy uklizeno a dbejte na to, aby tu nebylo příliš mnoho věcí, bot a kabátů. Předsíň by neměla působit rušivě a chaoticky.

I uvnitř domu musí energie volně proudit

Pořádek se ostatně týká celého domu. Aby energie čchi mohla hladce plynout celým naším obydlím, je dobré udržovat čisto a pořádek, a to i emocionální. Čas od času vytřiďte staré věci, ke kterým již nemáte citovou vazbu nebo se s nimi pojí nepříjemné vzpomínky. A na jejich místo raději dosaďte živé květiny, ideálně se zakulacenými lístky, které připomínají penízky.

Zaujalo vás bydlení podle Feng shui? Přečtěte si také o kuchyních podle tohoto učení: Čistá kuchyně zlepší nejen vaše zdraví, ale i finanční situaci.

Vydáno dne:
28.06.2020

Photocredit: paulbr75

3

Dřevostavba bez architekta = dům na půl plynu

Jiný úhel pohledu na dilema typový projekt vs. dřevostavba od architekta.. Číst více →



10 neuvěřitelných japonských dřevostaveb

Navštivte s námi deset dech beroucích japonských dřevostaveb.. Číst více →



Dřevostavba podle Feng Šuej

Prohlédněte si dřevostavbu pečlivě navrženou dle principů Feng Šuej... Číst více →



Domov pro mladou rodinu: Nenápadná, ale dobře vymyšlená dřevostavba

Chtěli hezké bydlení, které by jim pomohl navrhnout architekt, i když měli ze začátku obavy, že to bude stát hodně peněz. Jak to celé dopadlo se dozvíte zde... Číst více →



Geometrický dům, který se nepřehřeje ani v horkém létě

Geometrický dům, který se ani v horkém létě nepřehřeje? To je Casa Dos Pieles na pobřeží Tichého oceánu... Číst více →



Dům s kulatými okny vyrostl na místě zdevastované farmy

Dům s kulatými okny a jemnými šindeli vyrostl na místě zdevastované farmy a v mnohém se původnímu obydlí podobá... Číst více →



Bydlení podle Feng Shui: jednoduché zásady, které změní váš život k lepšímu

Seznamte se s prastarým učením Feng Shui, které váš domov promění v harmonické místo plné spokojenosti, zdraví a hojnosti... Číst více →



Bydlení podle Feng Shui: pozemek, který vám zaručí zdraví a dlouhověkost

Pouze na zdravém pozemku můžete vybudovat zdravý a šťastný domov. Jak takový pozemek poznat, vám poradíme v našem článku... Číst více →



Bydlení podle Feng Shui: čistá kuchyně zlepší nejen vaše zdraví, ale i finanční situaci

Kuchyně je ve Feng shui nejdůležitější místností v domě. Kromě zdraví a vitality má vliv i na naše bohatství. Více v našem článku... Číst více →