HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Pestrobarevná dřevostavba, která srší energií

Jak by měl vypadat obytný dům, ve kterém si opravdu užijete léto? Dánská architektka má jasno: chce to teplo, světlo, přírodu a zeleň. Jenže mezi snem a skutečností je ještě dlouhá cesta, zvlášť když připravujete projekt v Dánsku, které zrovna letním kouzlem moc neoplývá. Jaké bylo její řešení? Pocitové teplo dokázala ve dvouobjektové stavbě vykouzlit s pomocí nápadité hry světel.


Dánská dřevostavba Summerhouse, která hraje všemi barvami
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Na začátku byl prostý požadavek na projekt domu k sezónnímu obývání. Tohle přání se ale vzápětí rozšířilo o doplněk, aby dané sídlo bylo případně obyvatelné kdykoliv i v průběhu roku. Proč to? Majitelé domu jsou totiž umělci na volné noze, a tak nikdy neví, kdy je přepadne touha tvořit. Múzy prostě nečekají. A tak se dům se dvěma oddělenými částmi  prostorným ateliérem s kanceláří a k nim blízké obytné zázemí, musí vyrovnat s nejrůznějšími klimatickými podmínkami.

Nenáročný dům, který se o sebe postará

Aby toho nebylo málo, majitelé domu tráví nemalou část svého života na cestách. A tak potřebovali, aby se projektovaný dům dokázal postarat sám o sebe a nebyl příliš náročný na údržbu. Před architektkou Karsten K. Lüllhoffovou se tak zvolna sestavovala nelehká rovnice, jejímž řešení měl být dům prodchnutý energií léta. K hledání odpovědí ale přistoupila velmi metodicky, což je ze samotného výsledku dobře vidět.

Kouzlo zahrady a zelené střechy

Požadavek na zeleň byl asi nejméně náročným přáním: profil dvou jednopatrových objektů o celkové výměře 127 metrů čtverečních zasadila do prostorné zahrady, jejíž obvod vymezují vzrostlé stromy. K přírodnímu pojetí pak napomohla topografie terénu. Mírný svah oddělil venkovním palubovým schodištěm a terasou spodní ateliér od vrchního obytného zázemí. I volba materiálu nebyla komplikovaná. Jednoduchostí, přirozenou krásou a nenáročností údržby vyniká ošetřené dřevo.

Dřevo, kam se podíváš

Projekt tedy nabýval podoby dvou pravidelných obdélníkových dřevostaveb, jejichž splynutí s přírodou podtrhují zatravněné střechy. Nejde jen o estetiku, je to cesta, jak významně snížit tepelné ztráty domu. Dřevo v exteriéru nemá jen dekorační roli, je i navýsost praktické. Vyrovnané řady nařezaného dřeva vytváří předěly a „zídky“. A současně slouží jako nezbytná zásoba paliva na zimu. Celý dům je totiž vyhříván kamny.

Totální koncept = když je dům celistvý

Na rozdíl od uzavřeného ateliéru byla práce v obytné části náročnější. Udržitelnost a užitkovou nenáročnost se architektka rozhodla podpořit kompletně vestavěnými bytovými doplňky (světla, lampy, kuchyňská linka i valná část nábytku). „Je to cesta, jak vytvořit otevřený prostor a podpořit vnitřní koherenci materiálů v rámci tzv. totálního konceptu,“ říká autorka. Vzdušnost a světlost, která se podbízí příjemnému obývání, pak podtrhují četná celostěnná okna.

Světlo bez tepla nemá smysl. A naopak

Velká okna prosvětlují vstupní místnost kuchyně s kombinovanou jídelnou, která se volně přelévá do obývacího pokoje. Dvě ložnice umístěné stranou jsou dennímu světlu také přímo vystaveny. Vše uvnitř je přitom vyrobeno ze dřeva, na stěnách, stropech ani podlahách tu jiný materiál nenajdete. Něco tu ale pořád chybělo. Fyzické teplo vytvořené kamny totiž „nefunguje“ bez pocitového vjemu. Jak tedy učinit místnosti hřejivé?

Vyberte si svou barvu

Architektka nijak nezakrývá zdroj své inspirace pro řešení. V roce 2011 jí totiž učarovala expozice „Vaše barevné panorama“, kterou v Aarhusu prezentoval proslavený architekt Olafur Eliasson. A v trochu jiném pojetí ji tady přenesla do praxe. Rozhodla se četná okna potáhnout termoizolační barevnou fólií, která každému koutu domu dodala jiné barevné vyznění. Obývací pokoj tak hraje do modra, zatímco ložnicí se rozlévá teplé oranžové světlo.

Není třeba zdí, když jsou místnosti barevné

Když se tedy nacházíte uvnitř domu, působí na vás dopadající sluneční paprsky pocitově mnohem intenzivněji. Každý kout v domě tak získal své specifické barevné ladění, které koresponduje s členěním prostoru. Není tu třeba zbytečných zdí, protože jednotlivé místnosti oddělují barevné prahy. A hřejivá hra světel dodává dánskému Summerhouse velmi atraktivní rozměr.

 

Autor:

Vydáno dne:


Photocredit: Lars Gundersen a Lars Ranek

1 0

Hodnocení: 5/5 (96 hodnocení)

Podělte se s námi o Váš názor:

Související články:

Zvažte prosím deaktivaci AdBlocku pro tento web.

Přístup k obsahu tohoto portálu je zdarma. Naším zdrojem příjmu je totiž bannerová reklama.

Používáním systému AdBlock nás připravujete o finanční zdroje, bez kterých nebudeme schopni portál nadále provozovat.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonu ruky na červené značce a zvolte 'Nespouštět na stránkách na této doméně'. Děkujeme!

PŘEČETL JSEM A CHCI PŘEJÍT NA PORTÁL