HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Královnu zimních zahrad chce mít doma každý. Málokdo však ví, že jednu věc nesnáší

Kamélie je stálezelená královna zimních zahrad a vrací se ve velkém do moderních domácností. Nejspíše už jste ji viděli v okrasných zahradách, ovšem ti nejodvážnější umí pěstovat tuto krásku i doma. V dnešním článku vám prozradíme praktické rady, jak toho docílit, jak ji pěstovat správně a kterou věc opravdu nesnese. Kamélie vykvétají na podzim a mohou kvést po celou zimu. Ale i přesto se nevyplatí otálet a je nutné zasadit ji ve správnou dobu. 


Kamélie
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: PxHere

Královna zimních zahrad, hal, chodeb a studených místností

Pokud vás tyto krásné květy nadchly natolik, že je už už toužíte mít doma, pojďme se zaměřit na jejich správné umístění. Je důležité vybrat takový prostor, který poskytuje množství světla, ale zároveň chrání kamélii před přímým slunečním zářením, které by mohlo poškodit její listy. Ideální volbou je místo s dostatkem jasného nepřímého světla, jako je například zimní zahrada, hala, chodba anebo obecně studené místnosti. Nejlépe uděláte, když ji umístíte poblíž okna orientovaného na východní nebo severní stranu domu.

Až budete dumat nad tím, kam kamélii umístit, je také vhodné vzít v úvahu vlhkost vzduchu. Kamélie milují vlhké prostředí, proto je dobré umístit je do místnosti s dostatečnou vlhkostí (např. poblíž koupelny). V případě suchého vzduchu v domácnostech se s oblibou využívají zvlhčovače vzduchu.

Za kolik se dá pořídit kvalitní zvlhčovač vzduchu? Porovnejte si ceny zde.

Kamélie – jaképak to skvostné jméno, co myslíte?

Znáte všechny druhy kamélií? Je jich spousta. My si zde uvedeme několik základních odrůd, které si mimo jiné můžete lépe prohlédnout v galerii.

Lady Clare je odrůda s nádhernými květy zbarvenými do růžova a s nažloutlým až bílým středem. Tato kamélie je oblíbená pro snadnou údržbu, což je ideální pro ty z vás, kteří se zahradničením teprve začínáte.

Lady Campbell je elegantní odrůda s velkými, plnými květy, které se vyznačují bohatým růžovým zbarvením a nádhernou texturou. Není tajemstvím, že i tato odrůda je ceněna pro snadnou údržbu.

Marie Morren je vzácná a exkluzivní odrůda s nádhernými, jemnými květy, které vyzařují sofistikovanou eleganci. Tato kamélie je pojmenována po belgickém botanikovi Charlesi Morrenovi. Její jedinečnost ji činí vyhledávanou jak mezi sběrateli, tak i mezi milovníky kamélií po celém světě.

Comtesse Lavinia Maggi je odrůda s bohatými, plnými květy, které ihned zaujmou. Je vášnivá, romantická a tajemná. Tato odrůda je známá svou odolností, což ji činí oblíbenou volbou pro zahradníky i milovníky květin.

Principessa Baciocchi je pojmenována po kněžně Elise Baciocchi, sestře Napoleona Bonaparte. Její květy se objevují od pozdního podzimu do raného jara.

Camellia japonica je známá svou paletou květů, které se objevují od zimy do jara. Tato tradiční odrůda je oblíbená pro své lesklé, tmavě zelené listy.

Mathotiana Supreme je ceněna pro své velké a bohatě kvetoucí květy s nádhernou barvou. Jejím dekorativním vzhledem ozdobíte zahradu, terasu i váš jídelní stůl.

Mathotiana Rosea je romantická odrůda kamélie s růžovými květy. Je oblíbená pro svou vynikající odolnost vůči chladnějším teplotám. Je vhodná jak pro pěstování v květináčích na terase či balkoně, tak i pro zahrady s mírným podnebím.

Chaudlei Elegans je oblíbená díky svým velkým květům. Nejen díky nim je považována za symbol elegance a zdobí zahrady i prostory kolem domů po celém světě.

Hlavně s kamélií příliš nehýbejte

Je krásná, půvabná, křehká a vznešená. Nemá ráda změny. A pokud chcete, aby se její půvab projevil, nechte ji na jednom místě. Kamélie preferují stálou polohu a nejsou příliš nadšené z častých změn. Po umístění v domě je důležité dodržovat pravidelnou péči, včetně zálivek a hnojení, aby se mohla plně rozvinout a krásně kvést. Konkrétnější informace se dozvíte v následujících odstavcích. A pokud jste netrpěliví, nechte se rovnou očarovat krásou této královny ve fotogalerii.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Tady vám stálezelené kamélie neporostou

Velmi důležité je udržovat v okolí kamélie stabilní teplotu. Tato půvabná rostlina preferuje mírné a stabilní podmínky s ideální teplotou mezi 18 až 24 °C. Vyhněte se umisťování kamélie do místnosti s prudkými teplotními výkyvy nebo s přímým průvanem.

Kamélie vám zvadne, pokud...

  • ji budete nerovnoměrně zalévat,
  • ji přelijete nebo naopak přesušíte,
  • ji budete neustále přenášet z místa na místo,
  • ji vystavíte vzdušné vlhkosti,
  • ji necháte napospas přímému slunci.

Kamélie a jejich pěstování venku

Kamélie obecně milují letnění venku. Víte, jak je to s jejich přesazováním? Mladé rostliny přesazujte každoročně, starší jedenkrát za 2 až 4 roky. Těmto rostlinám svědčí kyselejší humózní substrát a hnojivo na rododendrony.

Kamélie preferují mírně kyselou půdu se stálou vlhkostí, ale pozor. Jak jsme zmiňovali výše, nemají rády přemokření. Například by mohlo pomoci mulčování kolem kořenů (mulčování udrží vlhkost a chrání kořeny před přehříváním). Nezapomínejte ani na pravidelné odstranění odkvetlých květů a řezání kamélií, přispívá to ke zdravému růstu a kvetení.

Pěstování monster: 7 základních pravidel + fotopostup přesazování

Tyto vznešené rostliny se těžko rozmnožují

Kamélie se rozmnožují řízkováním na začátku léta nebo na podzim. Jejich zakořeňování není ovšem nikterak snadné. Výsev semen je možný, ale semena rychle ztrácejí klíčivost, semenáče kvetou velmi dlouho a těžko se odhaduje, jaké budou jejich květy. V našich podmínkách vykvétají kamélie v závislosti na odrůdě a teplotě stanoviště od konce listopadu do dubna.

Vydáno dne:
27.02.2024

Photocredit: PxHere

1

Monstera adansonii – odborník radí, jak na pěstování originální pokojovky s opičí tváří

Hledáte originální pokojovou rostlinu? Monstera adansonii neboli monkey mask je nevšední liána. Podívejte se, jak ji správně pěstovat... Číst více →



Monstera minima: nádherná liána, která ale není monsterou – vychytávky k pěstování

Monstera minima je pokojová rostlina, která není tak úplně monsterou. V tomto článku se o ní dozvíte vše včetně vychytávek ohledně jejího pěstování... Číst více →



Monstera – vše co potřebujete znát, přehledně od A do Z

Monstera je královna pokojových rostlin. Chcete vědět o monsterách první poslední? Všechny důležité informace o tom, jak monstery pěstovat (i s návody na přesazování a množení), najdete zde... Číst více →



Tchýnin jazyk: pokojová rostlina, která přežije cokoliv

Tchýnin jazyk se svými dlouhými a pevnými listy patří mezi nejodolnější pokojové rostliny. V čem je jiný než jiné pokojovky, jaké existují druhy a jak se o něj správně postarat?.. Číst více →



Zamiokulkas: nechte si poradit, jak jej správně pěstovat i množit

Zamiokulkas patří mezi oblíbené pokojové rostliny. Jak jej správně pěstovat, množit a kam jej umístit, se dozvíte v našem článku... Číst více →



Seznam březnových úkolů pro vaši zahradu. 8 činností, na které nesmíte zapomenout

Nepodceňte přípravu vaší zahrady na nastávající rok. Začněte už na jaře těmito 8 jednoduchými činnostmi... Číst více →



Co dělat na zahradě v únoru? Nepromeškejte klíčové kroky, které vám zajistí bohatou letní úrodu

Nepodceňte přípravu své zahrady na nastávající sezónu. Začněte už v únoru těmito 11 jednoduchými činnostmi, které zvládne i úplný začátečník... Číst více →



Zaspali jste podzimní výsadbu tulipánů? Bohatý jarní záhon si můžete vytvořit ještě do poloviny dubna

Vyberte si z 10 nejznámějších druhů tulipánů a zjistěte, v jakých vzdálenostech a do jaké hloubky je správně uložit. Nemusíte mít obavy, tulipány jsou nejjednodušší na výsadbu i pěstování... Číst více →



Opomíjený systém sám spolehlivě zalévá a hnojí rostliny. Stojí pár korun a hodí se všude

Jednoduchý a levný systém odvede velkou část práce za vás a postará se o pravidelnou a přiměřenou zálivku i hnojení vašich rostlin... Číst více →



Nejdůležitější je zajistit správné pH půdy. Poté budete borůvky sklízet po kilech

Borůvky se zdají být téměř zázračným ovocem. Pro jejich vypěstování stačí dodržet základní pravidla a úroda přijde brzy... Číst více →