HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pěstování okurek má svá pravidla. Zbytečné chyby mohou pokazit celou úrodu

„Na svatého Marka sej oharka“ nebo také „Na Marka oharka do járka“. Tato pranostika nám říká, že už je půda dostatečně prohřátá a připravená na setí některých druhů zeleniny. Jakmile tedy přijde 25. duben, kdy má svátek Marek, mnoho zahrádkářů se pouští právě do setí okurek. Nezůstaňte pozadu ani vy. Připravili jsme pro vás návod, jak přesně při výsevu postupovat a jakým chybám se vyhnout.


Na Marka sej oharka. Vysejte okurky podle jednoduchého návodu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: PxHere (CC0)

Klíčem je dobře připravená půda

Nejčastěji se okurky sejí přímo do země a většinou se také jedná o nejlepší řešení. První krok při pěstování okurek je příprava půdy a volba správného místa. Okurky milují slunce a teplo, takže je důležité vybrat pro ně místo na zahradě, kde budou mít dostatek obojího. Půda by měla být dobře odvodněná, bohatá na humus a měla by mít pH v rozmezí 6,0 až 6,8.

Před výsadbou je doporučeno půdu prokypřit a přimíchat kompost nebo dobře rozložený hnůj, který pomůže zvýšit její úrodnost a zlepšit strukturu. Vrchní vrstvu půdy je nejdříve vhodné prohrabat, a to do hloubky cca 4–6 cm. Tím pádem se mohou semena při výsevu dostat pod nezkypřenou zem. Jednak je zde dostatek vláhy ze spodních vrstev, a navíc je tak zabráněno dalšímu vysychání.

Předpěstování se nemusí vyplatit

Pokud pěstujete okurky, můžete se rozhodnout mezi přímým vysetím a předpěstováním. Předpěstování má jednu nespornou výhodu. Zajistí vám úrodu cca o 2–3 týdny dříve, a vy se tak spolehlivě vyhnete plísním. Na druhou stranu se jedná o poměrně složitý proces, který se hodí spíše pro zkušenější zahrádkáře.

Pokud jste předpěstovávali, mělo k tomu dojít okolo 10. dubna. Sazeničky by měly mít v noci znatelně nižší teplotu, dosáhnout toho doma však může být problém. Výsadba poté musí přijít přesně včas. Cca 3–4 týdny po výsevu je ta správná doba k výsadbě, nicméně tento stav netrvá dlouho.

Po několika dnech kořínky začínají hnědnout a téměř zmizí a výsadba je prakticky nemožná. Znovuvytvoření rostlinky může zabrat i dva týdny, a tak se celý zisk z předpěstování ztrácí. Klíčem je sledování kořínku, pokud by začal hnědnout, je nutné rostlinku okamžitě přesadit.

Duben: Práci na zahradě už nemůžete déle odkládat. Je čas navléknout si zahradnické rukavice

Nechejte rostlinám dostatečné rozestupy

Vzdálenost mezi budoucími rostlinami by měla být alespoň 40–50 cm, protože okurky vyžadují dostatek prostoru pro svůj růst. Semena zasejte asi 1–2 cm hluboko do půdy. Při setí vytvořte malé jamky ve vzdálenosti 40–50 cm od sebe a do každé z nich zasejte 2–3 semena.

U zálivky platí zlatý střed

Po výsadbě důkladně zalejte, ale snažte se udržet vodu od listů, aby se předešlo šíření nemocí. V následujících týdnech udržujte půdu vlhkou, ale nikoli přemokřenou. Okurky jsou náročné na vodu, zejména v období květu a tvorby plodů. Voda je pro okurky zásadní nejen pro jejich růst, ale také pro udržení kvality a chuti plodů.

Okurky prospívají, pokud jsou zalévány brzy ráno nebo večer, což pomáhá zabránit rychlému vypařování vody, a je tak zajištěno, že voda skutečně pronikne do půdy a dosáhne kořenů. Zalévání během těchto chladnějších částí dne také snižuje riziko vzniku plísňových onemocnění, které mohou vzniknout, pokud je na listech příliš mnoho vody během horkých denních hodin.

Nezapomeňte na potřebné živiny

Okurky jsou náročné na živiny, zejména na dusík v rané fázi růstu a na draslík a fosfor během kvetení a tvorby plodů. Je důležité pravidelně hnojit, abyste zajistili, že rostliny mají vše, co potřebují pro zdravý růst. Použití vyváženého zahradnického hnojiva nebo kompostu může pomoci dodat potřebné živiny.

Hledáte hnojivo vhodné pro okurky? Jejich ceny si můžete srovnat například zde.

Rostliny potřebují dostatečnou podporu

Když okurky začnou růst, možná budou potřebovat podporu, zejména pokud pěstujete odrůdy, které se plazí nebo šplhají. Použití mřížek, sítí nebo opor pomáhá rostlinám růst vzhůru a udržuje plody čisté a mimo zem, což snižuje riziko chorob a usnadňuje sklizeň. Vedení rostlin nahoru také zlepšuje cirkulaci vzduchu kolem rostlin a v neposlední řadě umožňuje efektivnější využití prostoru ve vaší zahradě.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Chraňte okurky před škůdci a nemocemi

Během růstu je důležité pravidelně kontrolovat rostlinky okurek kvůli přítomnosti škůdců, jako jsou mšice, svilušky nebo plži, a kvůli známkám nemocí, jako jsou plísňové infekce. Preventivní opatření, jako je správná rotace plodin a odstraňování plevelů, mohou pomoci snížit riziko problémů. V případě, že se objeví škůdci nebo nemoci, rychle zasáhněte vhodnými přírodními nebo chemickými prostředky.

Vydáno dne:
25.04.2024

Photocredit: PxHere (CC0)

8

Nejlepší odrůdy česneku pro výsadbu na jaře. Zajistí mimořádnou kvalitu a intenzivní chuť

Pokud jste před zimou nestihli do záhonů zasadit česnek, poradíme vám odrůdy, které můžete vysadit i na jaře. K tomu navíc přidáme i podrobný návod na jejich pěstování... Číst více →



V polovině března zasaďte topinambur. Je nenáročný na pěstování a už 1 hlíza zajistí silnější imunitu

Bohatá nutriční hodnota dělá z topinamburu velmi žádanou plodinu na českém trhu. Snese vlhko, sucho i mrazy do –30 °C. Na zahradě ho můžete mít i vy. Poradíme vám, jak na to... Číst více →



Konec března je ideální pro vysetí hrachu. Úrody se dočkáte už na konci jara, stačí vybrat správný druh

Těšili jste se celou zimu na sladký a zelený hrášek? Konečně jste se dočkali. A v žádném případě nebude takto včasné zasetí žádným házením hrachu na stěnu... Číst více →



Nejdůležitější je zajistit správné pH půdy. Poté budete borůvky sklízet po kilech

Borůvky se zdají být téměř zázračným ovocem. Pro jejich vypěstování stačí dodržet základní pravidla a úroda přijde brzy... Číst více →



Vypěstovat si doma hlívu ústřičnou zvládne každý. Špatná péče je však často příčinou nebezpečných plísní

Hlíva ústřičná má kromě ozdravných účinků také skvělou chuť. Vypěstovat ji navíc zvládne každý. Stačí dodržet základní podmínky a zanedlouho můžete úrodu sklízet ve velkém... Číst více →



Duben: Práci na zahradě už nemůžete déle odkládat. Je čas navléknout si zahradnické rukavice

Duben představuje klíčovou dobu pro zahrádkáře, kteří chtějí mít na svém stole čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky. Pokud jste si tedy doposud nenavlékli zahradní rukavice, teď je ten správný čas... Číst více →