HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jahodomalina je ovoce na pomezí jahody a maliny. Děti ji milují a daří se jí všude

Maliny i jahody v sobě mají mnoho vitamínů a jak známo, patří mezi nejoblíbenější zahradní plody, zejména u dětí. Možná jste však ještě neslyšeli o speciálním keři, který v sobě snoubí výhody obou těchto oblíbených plodin. Velice snadno se pěstuje, uchytí se skoro všude a jak ukazují zkušenosti, jeho obliba u dětí předčí jak samotné maliny, tak i jahody. A jako bonus v sobě má více vitamínů.


Jahodomalina
i Foto: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz (Wikimedia Commons CC 4.0)

Kříženec maliny s jahodou? To zní jako sen

Jedná se o specifický druh keře zvaný Rubus illecebrosus neboli ostružiník jahodnatý. Sehnat se dá poměrně snadno, ideálně ve formě sazeničky, kterou si zasadíte kdekoli na zahradě. Jak ukazuje zkušenost, opravdu není náročný a uchytí se takřka kdekoli. Jestliže krátce po vysazení vrchní část rostlinky uschne, není potřeba věšet hlavu, jelikož zbytek pravděpodobně přežije a v době přelomu jara a léta se můžeme těšit na propuknutí nové čerstvé rostlinky. Ta obvykle vyroste přibližně do půlmetrové výšky. Někdy jich vyroste i více vedle sebe.

Trpělivé čekání na plody nese zasloužené ovoce

První rok je možné, že keř ještě nebude kvést, je proto potřeba keři dát čas. Další rok již můžeme očekávat sklizeň plodů naší práce. Poznáme to tak, že keř se obsype bílými květy a přibližně v srpnu se objeví první plody. V tu chvíli můžeme zahájit sběr, kterého se jistě nemůžeme dočkat.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Nebezpečí zarůstání do chodníku

Vzhledem k odolnosti keře a jeho rychlému růstu však je potřeba počítat s tím, že jeho kořeny mohou zarůst například i do chodníku a způsobit nepříjemnosti. Každý správný zahrádkář by proto měl takové situaci předejít a záhonek ohraničit. Případně je pak vhodné přerůstající keře vytrhávat i s kořeny. Mají však své uplatnění, je velmi pravděpodobné, že vám za ně poděkují například vaši známí a sousedé, kteří by si tuto výjimečnou rostlinu také rádi na zahradě zasadili. Díky vysoké exkluzivitě a oblíbenosti je o ni velký zájem.

Tak teda jahoda a nebo malina?

Jistě si kladete otázku, jak asi vypadá kombinace maliny a jahody. Pojďme se tedy na plod podívat zblízka. Vizuálně na první pohled vypadá jako jahoda. Po utrhnutí však díky dutému středu začne evokovat spíše malinu. Chuťově nejsou plody příliš výrazné a mají mírně kyselou příchuť. Přesto, nebo možná právě proto, sklízí velkou oblibu zejména u dětí. O přítomnosti vysoké koncentrace vitamínu C zde nemůže být pochyb, tudíž jejich obliba u dětí je velmi prospěšná.

Exkluzivní zákusek, kterého si každý všimne

Skvělým využitím plodů jahodomaliny je pak jejich umístění na zákusky či dorty. Vzhledem k jejich neobvyklému vzhledu totiž zaujmou pozornost každého hosta a výrazným způsobem ozvláštní vaše gastronomické výtvory.

Vydáno dne:
11.05.2024

Photocredit: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz (Wikimedia Commons CC 4.0)

6

Málo známá přísada v hnojivu výrazně urychluje klíčení i růst. Nejvíc pomáhá hned na jaře
Rychle podpoří růst rostlin a zeleniny, zničí slimáky a dodá všechny potřebné živiny půdě. Tato téměř všemocná přísada v hnojivu je mezi zkušenými zahrádkáři běžná, málokterý začátečník ji však zná.

V polovině března zasaďte topinambur. Je nenáročný na pěstování a už 1 hlíza zajistí silnější imunitu
Bohatá nutriční hodnota dělá z topinamburu velmi žádanou plodinu na českém trhu. Snese vlhko, sucho i mrazy do –30 °C. Na zahradě ho můžete mít i vy. Poradíme vám, jak na to.

Opomíjený systém sám spolehlivě zalévá a hnojí rostliny. Stojí pár korun a hodí se všude
Jednoduchý a levný systém odvede velkou část práce za vás a postará se o pravidelnou a přiměřenou zálivku i hnojení vašich rostlin.

Konec března je ideální pro vysetí hrachu. Úrody se dočkáte už na konci jara, stačí vybrat správný druh
Těšili jste se celou zimu na sladký a zelený hrášek? Konečně jste se dočkali. A v žádném případě nebude takto včasné zasetí žádným házením hrachu na stěnu.

Nejdůležitější je zajistit správné pH půdy. Poté budete borůvky sklízet po kilech
Borůvky se zdají být téměř zázračným ovocem. Pro jejich vypěstování stačí dodržet základní pravidla a úroda přijde brzy.

Vypěstovat si doma hlívu ústřičnou zvládne každý. Špatná péče je však často příčinou nebezpečných plísní
Hlíva ústřičná má kromě ozdravných účinků také skvělou chuť. Vypěstovat ji navíc zvládne každý. Stačí dodržet základní podmínky a zanedlouho můžete úrodu sklízet ve velkém.

Pěstování okurek má svá pravidla. Zbytečné chyby mohou pokazit celou úrodu
Tato pranostika říká, že je půda připravená na setí některých druhů zeleniny. Nezůstaňte pozadu ani vy. Připravili jsme pro vás návod, jak při výsevu postupovat a jakým chybám se vyhnout.

Černý bez využívá v kuchyni téměř každý. Málokdo však ví, jak jedovatý a nebezpečný může být
O léčivých schopnostech černého bezu se ví už několik staletí. Při nesprávném použití však hrozí zdravotní problémy a otrava. Jak se tomu s jistotou vyhnout?

Samosběr jahod 2024: Kam vyrazit na poslední jahody v ČR – interaktivní mapa
Kvůli letošnímu nevyzpytatelnému počasí (náhlým mrazům) nejsou v tomto roce otevřena všechna samosběrná místa jahod. Podívejte se na interaktivní mapu, kde najdete poslední přeživší poblíž Prahy, Brna nebo třeba Olomouce.

„Jsou k ničemu,“ kroutí hlavou Petra. Populární neviditelné rukavice jsme zkusili na vlastní kůži
Geniální nápad nebo jen další světoborný vynález, který stojí za starou belu? „Navlékli“ jsme si je a chtěli se přesvědčit o výhodách, které prodejci slibují na svých e-shopech.