HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jak rychle vytvořit krov ve 3D

Spousta lidí shání software na konstruování krovů a má podobné požadavky jako jsem měl já, a to především, aby čtení manuálu nebo školení nezabralo spoustu času a aby cena programu hned na začátku nezničila mé představy a chuť do práce. Abych zkrátka mohl začít hned a první krov mi netrval věčnost.

Model krovu
i Foto: Archiv redakce

Na podzim se mi do ruky dostal bezplatný program WETO Liberta. Dosud jsem o 3D programu na konstruování krovů který by byl zadarmo neslyšel a proto jsem se rozhodl ho vyzkoušet. První pokus nainstalovat tento program byl bohužel neúspěšný. Můj antivir reagoval podrážděně na instalaci tohoto programu. I přes počáteční nedůvěru jsem instaloval následující verzi a Libertu jsem uvedl do provozu. Ke stažení je software zdarma zde.

Naučit se s tímnto programem na krovy nebylo náročné. Jakmile člověk zvolí z přednastavených půdorysů, zadává rychle a pohodlně veškeré parametry pro potřebný krov. V definici profilu je každá hodnota potvrzením tabulátoru ihned zobrazena a to při práci hodně pomáhá. Program sám napovídá, jak postupovat v dalších krocích.

Jakmile usadíte definovaný krov na základovou desku, ihned oceníte možnosti 3D náhledu. Když vám nebudou sedět přednastavené textury, tak si můžete změnit.

Dále si můžete do krovu vložit komín, střešních okna i různé typů vikýřů. Pro všechny tyto funkce se rozbalí dialog, ve kterém si předdefinujete hodnoty elementu a poté jej usadíte do střešní plochy. Pro zobrazení krovu se střešní krytinou, izolací atd., je nutné stisknou klávesu F9.

Bude Vás zajímat: Nepodceňte izolace do střechy

Prací ve 3D to ale nekončí. Je zde možné přejít do 2D náhledu – půdorysu, bokorysů krovu. Samozřejmostí je funkce kótování. Tento program automaticky vytváří výkres profilu. Změny provedené ve 2D jsou automaticky přeneseny do 3D a naopak.

I když se jedná o freeware je zde možnost tisku 2D i 3D náhledu krovu ve formátu pdf. Z kompletního projektu krovu je zobrazen výpis materiálu dřevěných prvků.

Abych mohl využívat všechny tyto funkce, nebylo zapotřebí žádné technické podpory. Prohlédl jsem si videa, která jsou k Libertě na youtube, a tím se prakticky naučil vše potřebné. K rychlosti pak člověk potřebuje jako u každého programu trochu cviku.


Zkoušel jsem několik demoverzí programů pro krovy a dřevostavby. Výsledky byla dost podobné. Doba testování mě většinou zastihla v dobu, kdy jsem měl plnou hlavu jiných starostí. Jednoduše nebyla nálada ponořit se do náročných funkcí.

Co by se dalo Libertě vytknout, je to, že není zaměřená na detaily, někteří ji dokonce kritizují jako neprofesionální. Naproti tomu máte krov hotový v několika minutách. Rychlost a jednoduchost neuplatní jen projektanti, kteří musí před očima zákazníků vyobrazit jejich nároky, ale i ti, kteří si dosud na konstrukční soft nevěřili a chtějí si svůj krov zkusit sami naprojektovat. Bude Vás to stát jen trochu času.

Další informace najdete na oficiálních stránkách tohoto softwaru.

Vydáno dne:
13.12.2012

32

Krov: Kritéria pro jeho výběr

Povíme si tři základní kritéria, podle kterých lze volit mezi jednotlivými systémy krovů... Číst více →



SketchUp – 3D projekce levou zadní

Převeďte své představy do prostoru. Se SketchUpem to zvládnete za jeden den... Číst více →



Máte volnou chvíli? Vymodelujte si dům ve SketchUpu

Nainstalujte SketchUp a můžete začít kreslit. Máme pro vás jednoduchý tutoriál.. Číst více →



Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin

Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin zjistíte v tomto příspěvku.. Číst více →



Proč na krovy používat KVH hranoly? Jsou opravdu dražší?

Ekonomické srovnání krovu z KVH hranolů a z běžného nevysušeného řeziva.. Číst více →



Zelená střecha je zahradou ve městě

Co je to zelená střecha, kolik stojí a co je třeba udělat, aby jí neteklo?.. Číst více →



Dřevěné příhradové vazníky: Proč stále častěji nahrazují klasický krov?

Dřevěné příhradové vazníky jsou čím dál tím častějším řešením střešní konstrukce. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody v porovnání s klasickým krovem?.. Číst více →



3D tisk domů je stále dostupnější. Domek vyjde na 80 000 Kč a je postavený za den.

3D tisk domů je ve stavebnictví novinkou, která strhává zájemce svou rychlostí a dostupností. Co vlastně stojí za tímto fenoménem?.. Číst více →



Projděte se po krásných a odvážných lávkách z celého světa

Jeden neopatrný úkrok stranou a ... v naší galerii těch nejkrásnějších ale také nejnebezpenějších lávek se pádu do hlubin naštěstí obávat nemusíte... Číst více →