HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Terasy z celého světa: Neuvěříte, kde všude můžete odpočívat na čerstvém vzduchu

S blížícím se jarem a létem trávíme stále více času na čerstvém vzduchu. I tak se někdy potřebujeme schovat před nepřízní počasí, držet v dosahu elektřiny či plné lednice. K těmto účelům perfektně slouží terasy, které nám dovolují být jednou nohou venku a druhou uvnitř. Inspirujte se pohledem na zajímavé terasy z celého světa.


Zajímavé terasy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: pxhere

Funkce terasy

Terasa je unikátním prvkem budovy. Je to místo, které spojuje interiér a exteriér stavby a měla by být krásným místem, neboť na nás působí při pohledu zvenku i zevnitř budovy. Zároveň by měla být plně funkční a vyhovovat potřebám uživatelů z hlediska stínění, vybavení nebo polohy.

Terasa vytváří v letních měsících pomyslný variabilní pokoj navíc, kde můžeme jíst, trávit volný čas a odpočívat. Důležitou roli hraje její napojení na stavbu i zahradu, které dotváří celkový charakter domu.

Inspiraci pro návrh vaší vlastní terasy můžete čerpat po celém světě. Připravili jsme pro vás výběr různých stylů a provedení:

Moderní terasa

Tato moderní terasa je součástí propracovaného návrhu zahradního architekta. Na zahradě není ponecháno nic náhodě – od umístění terasy dále od domu, přes hravé přístupové chodníky, až po svěží zahradní nábytek.

Stupňovité terasy

Typickým příkladem, jak terasa vytváří vnější charakter stavby, jsou tyto stupňovité balkony v New Yorku. Jsou zajímavé nejen proto, že poskytují návštěvníkům nerušený výhled do okolí, ale také přinášejí do šedi města zeleň a hravost.

Zastíněná terasa

Klíčovou roli při návrhu zahrady hraje její pozice, orientace a případné zastínění. U této úzké terasy je prostor stíněn nejen přesahem střechy, ale také bočními perforovanými stěnami, které nahrazují zábradlí a vytvářejí zajímavé světelné efekty. Při zachování dostatečného výhledu do ulice díky nim vzniká i určité soukromí.

Zahradní terasa

Terasa může být u veřejných staveb nahrazena sezením v zahradě, které přirozeně splývá s okolní přírodou. Tak je tomu i v tomto švédském parku, kde je posezení nenápadně zakomponováno do celého designu. Není tak zřejmé, kde vlastně končí terasa a začíná zahrada. A je to vůbec ještě terasa?

Dřevěná terasa

Mnoho z nás si jako první vybaví klasickou dřevěnou terasu s pergolou. Dřevo ale může být i vysoce moderním materiálem. Důkazem je tato veřejná terasa se zabudovanými efektními lehátky organických tvarů. Při použití dřeva v exteriéru je nutné použít dostatečnou ochranu dřevěných prvků a prodloužit tak jejich životnost.

Otevřená terasa

Moderní a designově čisté terasy bývají obvykle součástí architektonického návrhu stavby v podobném stylu. Tyto terasy se plynule bez nutnosti překonávat schody otvírají široce do prostoru zahrady. Velké dlážděné plochy propojené širokými chodníky obvykle obklopují celý dům.

Útulná terasa

Útulné terasy pracují s využitím různých zákoutí zahrady, kde vznikají tematické koutky k relaxaci, jako je tomu v této ukázkové zahradě. Hravé chodníky propojují menší koutky a vytvářejí tak jednu velkou terasu, kde si na své přijdou děti i dospělí, samotáři i celé skupiny lidí nebo třeba lenoši.

Kamenná terasa

Vedle dřeva je dalším klasickým materiálem pro tvorbu teras kámen. Ani kámen však nemusí mít pouze rustikální vzhled. Důkazem je tato sice kamenná, ale strohá a nadčasová terasa v Barceloně. Její jednoduchý až minimalistický design, světlý drobný kamenný obklad a prostorová orientace vytváří příjemný soukromý koutek perfektně ladící se zbytkem zahrady.

Zenová terasa

Zenové zahrady pracují obvykle se štěrkovými plochami, solitérními kameny a rostlinami, geometrickými tvary a dekoracemi. Tyto příjemné plochy mohou také vytvářet přechod mezi terasou a divočejším zbytkem zahrady. Typicky na zenovou zahradu navazují stylově čisté a prostorné terasy z přírodních materiálů.

Střešní terasa

Střešní terasy jsou samostatnou kapitolou. Díky nim je možné vytvářet zcela soukromé wellness terasy či celé zahrady uprostřed měst. Ukázkovým využitím střechy k podobnému účelu je návrh této veřejné střešní terasy v Birminghamu.

Přístupů, jak se vypořádat s návrhem terasy, je nespočet. Základem je kvalitní návrh zohledňující navazující vnitřní i venkovní prostředí a využívající přírodní, ideálně lokální, materiály. Kdo chce ale svou terasu posunout o trochu výš, nesmí se bát ji okořenit trochou originality a vtipu. Na čerstvém vzduchu si to koneckonců můžete dovolit.

P.S. Plánujete stavbu rodinného domu? Navštivte online kurz, kde se naučíte, jak správně postupovat i na co si dát pozor.


Vydáno dne:
12.04.2018

Photocredit: pxhere

3

Terasová prkna: Jaké jsou typy, cena a vlastnosti?

Jaká terasová prkna na vaši terasu zvolit? Kolik stojí a podle čeho vybírat?.. Číst více →



Stavba venkovní terasy: 6 kroků jak na to

Jak správně postupovat při stavbě venkovní terasy?.. Číst více →



Markýzy na terasu: Jak se při výběru nespálit

Podle čeho vybírat markýzu na vaši terasu? Jaké existují typy markýz.. Číst více →



Venkovní dlažba na terasu: Jak vybrat tu správnou

Co musí splňovat venkovní dlažba na terasu? Podle jakých kritérií se rozhodovat?.. Číst více →



Inovativní stěny: Inspirace, jak nemít kolem sebe jen bílé plochy

Moderní technologie a design mění podobu interiérových stěn tak, jak je známe. Podívejte se do fotogalerie na ty nejzajímavější z nich... Číst více →



Je bezpečné jíst výpěstky z městských zahrad? Odpovědi možná nepotěší

Životní prostředí ve městech patří mezi silně znečištěné. Je důvod se obávat jíst ovoce a zeleninu, které si tu vypěstujeme?.. Číst více →



Cabin ED: Útěk do divočiny může skončit tragédií nebo ubytováním v luxusní chatě

Kombinovaná dřevostavba, která se inspirovala tvarem andských velehor, nabízí útočiště odvážným dobrodruhům i milovníkům přírody. Prohlédněte si ji ve fotogalerii... Číst více →



Idylický plážový domek jako stvořený pro romantiku

Kdo by nechtěl aspoň pár dní bydlet v krásném idylickém domečku na útesu nad pláží? Malá chatka v námořnickém stylu je jako stvořená pro romantiku... Číst více →



Poklady z našich sadů a zahrad – 1. díl: třešeň a švestka

Víte, že ve starých sadech a zahradách můžete najít hotové poklady? Po přečtení tohoto článku už s nimi nebudete chtít jen topit!.. Číst více →



Video: Neuvěřitelně schované tajné místnosti

Potřebujete pauzu? Potřebujete se na chvíli schovat před celým světem? Ve videu vám ukážeme ty nejvychytanější skryté a tajné místnosti!.. Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů