HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Metropol Parasol: Dominanta španělského města

Jestli se chystáte navštívit město Sevilla ve Španělsku, rozhodně nemůžete minout vzdušnou dřevěnou konstrukci Metropol Parasol, která se nachází v historickém centru města. I přesto, že si vysloužila ostrou kritiku v době výstavby, je dnes oblíbenou a atraktivní součástí Sevilly. Podívejte se do galerie a posuďte sami.


Metropol Parasol
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Metropol Parasol se nachází na náměstí La Encarnación ve staré části města Sevilla. Dřevěná konstrukce vznikla podle projektu německého architekta Jürgena Mayer-Hermanna a dokončena byla v dubnu 2011.

Metropol Parasol je díky svému tvaru mezi místními populárně znám pod názvem Las Setas de la Encarnación neboli Vtělená houba.

Konstrukce Vtělené houby

Konstrukce se skládá ze šesti slunečníků ve tvaru obrovských hub, jejichž design je inspirován klenbami v Sevillské katedrále a fíkusovými stromy na nedalekém náměstí Plaza de Cristo de Burgos.

Dřevěná konstrukce Metropolu Parasol je dlouhá úctyhodných 150 metrů, široká 70 metrů a přibližně 26 metrů vysoká. Obří konstrukce je vytvořena z asi 3 000 dřevěných prvků. Použité dřevo byla bříza dovezená z Finska.

Čtyři úrovně…

Celá konstrukce je dělena na čtyři úrovně. V první podzemní části naleznete antikvariát, kde si můžete prohlédnou římské a maurské stavby, které byly obejevny při výstavbě Parasolu. Na nadzemní úrovni se nachází městské tržiště, které je zastřešeno dřevěnými slunečníky a představuje otevřený prostor pro pořádání různorodých akcí. Třetí a čtvrtou úroveň Metropolu Parasol tvoří panoramatické terasy a restaurace, které nabízejí jeden z nejlepších pohledů na centrum města.

Problémy při realizaci a prodražení projektu Metropol Parasol

Stavba byla zahájena 26. června 2005 s odhadovanou cenou 50 milionů eur a předpokládaným dokončením v červnu 2007. Projekt se však začal potýkat s obtížemi. V květnu 2007 realizační firma informovala obecní úřady, že konstrukce není podle projektu technicky proveditelná. Vzhledem k počtu konstrukčních detailů, které nebyly testované, a původní návrh konstrukce Metropol Parasol zřejmě porušil omezení použitých materiálů.

Čtěte dále: Metropol Parasol přinesl stín a novou architekturu

Mnoho času zabralo řešení proveditelných alternativních plánu, které by podpořily konstrukci. Všechny se ale ukázaly jako nepraktické, protože ještě navyšovaly hmotnost celé konstrukce. Výsledná varianta lepené dřevěné konstrukce byla nakonec vyřešena teprve na začátku roku 2009. Podle některých odhadů se celkové náklady na stavbu dostaly až na 100 milionů eur.

Názory návštěvníků:

I přes problémy, se kterými se stavba musela potýkat, je dnes oblíbenou součástí města a nabízí mimořádný panoramatický výhled.

„Zajímavé a inspirativní. Mohlo by něco takového vzniknout u nás? V suterénu jsou k vidění staré vykopávky.“

„Stojí za návštěvu, minimálně proto, že je neuvěřitelně velký a zajímavý.“

Jak by se vám líbilo mít takovou stavbu v České republice? Napište nám svůj názor do diskuze.

Vydáno dne:
27.12.2017

0

Metropol Parasol přinesl stín a novou architekturu

Lze skloubit slunečník s tržištěm a vykopávkami? Ve Španělsku ano!.. Číst více →



Skeletové dřevostavby jsou rájem architektů

Čím jsou zajímavé, proč si jich architekti všimli teprve nedávno a jaké mají skeletové dřevostavby výhody a nevýhody?.. Číst více →



Lepené dřevo to natře oceli

Architekti mohou pustit uzdu své fantazii a tvořit ve všech směrech.. Číst více →



Video: Výroba ohýbaného dřeva mechanicky a bez paření

Zajímá vás tajemství výroby ohýbaného dřeva? Podívejte se na video, ve kterém je tento specifický postup přehledně a názorně ukázán. Děje se mechanicky, bez potřeby předešlé úpravy dřeva... Číst více →



Rozhledna s hravou konstrukcí z oceli a dřeva

Strážní věž nabízí krásný výhled do holandské krajiny. Rozhledna se nachází v přírodní oblasti De Onlanden poblíž města Groningen. Nechte se unést fotogalerií této rozhledny... Číst více →



Fascinující rekonstrukce dřevostaveb, které pamatují dobu katedrál

Staré dřevěné sýpky dnes zemědělci nepotřebují. Naštěstí jim architekti našli jiné využití a zachovali tím ukázku řemeslného umu starých mistrů tesařů... Číst více →



Jak vybrat ideální slunečník pro vaši zahradu či terasu?

Vybíráte slunečník na zahradu a nevíte, který je pro vás ten nejvhodnější? Nezoufejte, v našem článku vám poradíme, jak vybrat ten ideální pro vás... Číst více →



Jednu z největších dřevostaveb na světě najdete ve Švýcarsku. Připomíná housenku

Ve Švýcarsku byla loni dokončena unikátní dřevěná stavba s délkou 240 metrů. Za návrhem stojí slavný japonský architekt Shigeru Ban. Podívejte se na abnormálně velikou dřevostavbu... Číst více →