HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Rodinný dům, který je z 85 % soběstačný

Pojďte se s námi vydat na průzkum do téměř soběstačného rodinného domu a přesvědčit se, jak jdou dohromady tradiční vzhled a moderní technologie. Tato dřevostavba je postavená v pasivním standardu, ale šikovně zvolené zdroje a technologie z ní dělají téměř soběstačný dům. Zajímá vás, jak se toho dosáhlo?


Pasivní dřevostavba - soběstačný dům Ježek
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jan Planička

Dům jako zdroj úspory

Dům se zastavěnou plochou 180 m2, sedlovou střechou a falcovou plechovou krytinou se nachází na severní Moravě. Zajímavým designovým prvkem jsou tu výrazná velkoplošná okna orientována na jižní stranu, což v centrální místnosti zajistí denní světlo téměř po celý den. Vnější obálku tvoří předsazená dřevěná fasáda, která je díky použití modřínových prken bezúdržbová a působí tradičně a příjemně. 

Fotogalerie:

i Foto: Jan Planička, Se souhlasem majitelů dřevostavby, Jan Homola

Interiér se specifickou dispozicí

Pokud na vás dům zvenku působí standardně, uvnitř z něj budete mít přesně opačný dojem. Dispozice je totiž poměrně nestandardní. Centrální místnost s kuchyní, jídelnou a obývacím prostorem v přízemí je důmyslně spojena s pokoji v patře pomocí posuvných panelů a průhledů. V přízemí o užitné ploše 106,5 m2 se kromě zmiňované centrální místnosti nachází i pokoj pro hosty, technická místnost, koupelna a samostatné WC.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Dalším zajímavým detailem jsou světlíky ve střeše, které prosvětlují nejen chodbu v prvním patře, ale přes galerii poskytují dostatek světla také do centrální místnosti. V prvním patře s užitnou plochou 63,26 m2 je dostatek prostoru pro další tři pokoje, koupelnu a samostatné WC.

Dům není zatím moc zabydlený, přesto je jeho atmosféra velice příjemná a útulná. Díky celkové světlosti v místnostech a použití přírodních materiálů v kombinaci s šedou a bílou barvou působí interiér jednoduše a vzdušně.

 

Majitelů jsme se zeptali na pár otázek. Odpovídala nám paní Lenka:

Proč jste se rozhodli zrovna pro dřevostavbu?

Kromě standardních výhod dřevostaveb u nás hrála jednu z rozhodujících rolí také rodinná tradice. Naše rodina se totiž stavbami ze dřeva zabývá už od roku 1975. Proto bylo jasné, že i náš dům bude dřevostavba.

Máte netradiční dispozici. Co vás inspirovalo ji realizovat zrovna takto?

Líbila se mi myšlenka sociální sítě. Lidé žijí spolu, nejen vedle sebe. A jsou v neustálém kontaktu (pokud samozřejmě chtějí). Myslím si, že je to velice důležité, obzvláště v dnešní zrychlené době.

Naše dřevostavba je navržena tak, aby každý člen rodiny měl svůj prostor a klid, ale současně aby si byli všichni blízko. To zajišťují různé propojovací prvky (průhledy, okna, otevřené prostory), které obyvatele domu udržují v kontaktu. Koncept domu tak myslí i na sociální hledisko rodinného života.

Jaké bylo zadání pro architekty – co pro vás bylo při návrhu zásadní?

Naše zadání bylo jasné: dům do hor (nacházíme se v Jeseníkách) a rodina v hlavní roli (společně, a přitom maximální soukromí každého člena „smečky“).

Prohlédněte si téměř soběstačnou dřevostavbu také v našem videu:

Co je podle vás na domě nejlepší?

Prostornost, vzdušnost a hodně světla. A galerie v prvním patře, která slouží k propojení místností, je perfektní věc. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že ji ocení především ženy, které mají často problém s tím být hotové a připravené na určitý čas, například na večeři, rande, kino, a přítel na ně musí čekat. Skrze tuto vychytávku si se svou drahou polovičkou můžu alespoň povídat a umírnit tím jeho netrpělivost.

Jak se vám v domě žije?

Jedním slovem se nám tu bydlí úžasně. Více bych to nerozváděla, protože bych se jen musela opakovat.

Splnila stavba vaše očekávání?

Naprosto. Troufám si říct, že to mé očekávání dokonce předčilo. Dům Ježek si prostě získá každého.

Jaké je energetický koncept vašeho domu?

Sečteno a podtrženo, díky funkčním a smysluplným technologiím je dům z 85 % soběstačný. Akumulací získáváme 10 % tepelné energie, a co se týká samotné elektrické energie, 75 % vyrobí fotovoltaické panely a 25 % elektrické energie je použito klasicky ze sítě.

Pro úplné odpojení domu od sítě (tzv. „off grid“ – ostrovní systém) by byl zapotřebí zálohový zdroj energie (např. dieselový generátor), nebo by muselo lépe fungovat sdílení přebytků energie.

Jakou má váš dům konstrukci?

Dům je postaven v pasivním standardu (U = 0,11–0,12 W/m?K). Má difuzně otevřenou konstrukci s dřevovláknitou izolací (ve stěnách je 360mm izolace, v konstrukci střechy je 460 mm). Zvolili jsme dvouplášťovou modřínovou fasádu s větranou mezerou, jednotlivé dřevěné prvky jsou kladeny svisle.

Velice zajímavé na tomto domě je to, že 90 % všech použitých materiálů je na přírodní bázi (dřevo, dřevovláknitá izolace, sádrovláknité desky, dřevěný obklad atd.). Náš dům tak z hlediska použitých materiálů zatěžuje životní prostředí jen minimálně. Navíc, 95 % použitých materiálů je díky tomu recyklovatelných (platí pro horní stavbu dřevostavby).

Efektivní energetický koncept, který vám poskytne nezávislost

A jak je tedy dosaženo kýžené energetické soběstačnosti?

1. Akumulační mastková kamna s výměníkem

V hlavní obytné části domu jsou umístěna akumulační mastková kamna s výměníkem. Tato kamna zajišťují v zimě většinu potřebné energie na vytápění a ohřev teplé vody. 

V domech s velmi nízkou spotřebou energie je většinou problém s klasickými kamny kvůli přehřívání interiéru. Tato mastková kamna mají výkon okolo 2 kW a výkon, který jde výměníkem do akumulační nádrže, je cca 56 kW. Samotná kamna i po vyhasnutí ohřívají vodu ve výměníku ještě dalších 810 hodin a do interiéru sálají teplo ještě dalších 1520 hodin. 

2. Akumulační nádrž + solární a fotovoltaické panely 

V technické místnosti se nachází „technologické srdce domu“ – velká akumulační nádrž o objemu 1000 litrů. Tu energeticky zabezpečuje kombinace vytápěcích systémů: akumulační mastková krbová kamna s výměníkem, termické solární panely a fotovoltaická elektrárna. Celá tato soustava zajišťuje v domě nejen vytápění (formou podlahového topení), ale i ohřev teplé vody.

Logická kombinace systémů tak zajišťuje maximální využití alternativní energie v průběhu celého roku (v zimě kamna, v létě solární panely a fotovoltaika).

3. Baterie k uchování přebytků energie

Další technologickou vychytávkou v domě jsou velkokapacitní baterie. Ty jsou díky energetickému konceptu domu a jeho nízké energetické náročnosti schopny uchovat všechny přebytky elektrické energie. 

Tato dřevostavba je skvělým příkladem toho, jak může být rodinný dům postaven šetrně k přírodě i k jejím obyvatelům: důmyslný návrh interiéru, šetrné materiály, velmi efektivní provoz a nezávislost. Pokud jste příznivci tohoto způsobu života, doufáme, že pro vás bude inspirací. Prohlédněte si více detailů stavby ve fotogalerii.

Vydáno dne:
24.02.2021

Photocredit: Jan Planička

64

Pasivní domy 1. díl - Od nízkoenergetického k pasivnímu domu

Nízkoenergetické domy mají oproti obvyklým novostavbám mírně zvýšenou tepelnou ochranu... Číst více →



Pasivní domy a jejich možnosti realizace

Využívání energie, jejíž výroba uvádí do chodu celou mašinérii znečišťovacích.. Číst více →



Krutá daň za pasivní dům?

Opravdu šetří pasivní domy současně peníze i životní prostředí?.. Číst více →



Domov pro mladou rodinu: Nenápadná, ale dobře vymyšlená dřevostavba

Chtěli hezké bydlení, které by jim pomohl navrhnout architekt, i když měli ze začátku obavy, že to bude stát hodně peněz. Jak to celé dopadlo se dozvíte zde... Číst více →



Splnili si sen o vlastním domě a za energie měsíčně zaplatí 2 650 Kč

Uvažujete o stavbě rodinného domu z katalogu? Zajímají Vás zkušenosti lidí, kteří už v typové dřevostavbě bydlí? Jaké to je? Kolik protopí? Udělali jsme rozhovor s rodinou, která si vlastní dům postavila u Žamberka... Číst více →



Na stáří si splnili sen a vyměnili panelák za dřevostavbu

Jak se žije v moderní dřevostavbě na jihu Čech? A co vedlo majitele k tomu, aby se rozhodli na „stará kolena“ stavět? To vše a mnohem více se dočtete v tomto článku... Číst více →



Minimalistický dům pokrytý vzácným bílým cedrem

Jemnost, jednoduchost a kanadská divočina. To je dřevostavba Okno na jezero. Prohlédněte si ji v našem článku... Číst více →



Geometrický dům, který se nepřehřeje ani v horkém létě

Geometrický dům, který se ani v horkém létě nepřehřeje? To je Casa Dos Pieles na pobřeží Tichého oceánu... Číst více →



Jak přeměnit stavbu z roku 1905 na moderní dům? Architekt to zvládl

Přečtěte si, jak architekt postavil moderní udržitelný dům, a to i na místě stoleté stavby. Dům dokonale zapadl do okolní tradiční zástavby... Číst více →



Dvojbungalov ze dřeva – virtuální prohlídka s 360° videem

Jak řešit dvougenerační bydlení v dnešní moderní době? Nechte se inspirovat touto dřevostavbou. Pojďte ji s námi virtuálně navštívit a prohlédnout si ji z perspektivy 360 stupňů... Číst více →