HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Krutá daň za pasivní dům?

Pasivní domy jsou často skloňovaným tématem v souvislosti s moderním bydlením, ale i jako možnosti výhodné investice do budoucna. Zkusme se nyní na pasivní domy podívat z hlediska zdravého rozumu a bez tlaku výrobců pasivních domů.

Na základní otázku: „Proč bych si chtěl/a pasivní dům pořídit?“ odpoví většina lidí, že se jim líbí princip pasivního bydlení s minimálními energetickými nároky a svým životním stylem chtějí tuto myšlenku podpořit. Druhou odpovědí bývá výhled dobré investice, která se jim vrátí na ušetřených nákladech za energie. Může pasivní dům vůbec splnit tato očekávání?


Finance a pasivní dům
i Foto: Archiv redakce

Princip snižování spotřeby energií je určitě krok správným směrem. Je však otázkou, zda kritéria, která jsou nyní nastavena pro domy v pasivním standardu, nejsou již přehnaná a dosažitelná pouze na úkor svobody užívání domu nebo výhodnosti investice.

Musí tuto daň za pasivní bydlení platit všichni, kdo chtějí žít úsporně? Někteří výrobci tvrdí, že žádná taková daň neexistuje. Projdeme si jejich čtyři nejčastější argumenty.

1. Pasivní domy nemusí být výrazně dražší než domy v běžném energetickém standardu

Často je slyšet, že pasivní dům je oproti běžnému standardu dražší jen o 10%. S ohledem na nutnost využití pokročilejších materiálů, technologií a výrobních postupů, aby dům skutečně splnil kritéria pasivního standardu, není nárůst ceny pouze o 10% reálný. Ceny domů si můžete ověřit u výrobců, kteří nabízejí stejný typ domu v běžném a pasivním energetickém standardu. Ani tyto údaje však nejsou plně vypovídající, protože pasivní dům by měl být navržen nebo upraven pro konkrétní lokalitu a měl by využívat možností daného místa, což může ovlivnit katalogovou cenu domu.

Bude Vás zajímat: Cena dřevostavby: Výpočet

2. Pasivní domy nemusí být závislé na složité technice

Dosáhnout pasivního domu pouze perfektní izolací proti úniku tepla, kompaktním tvarem domu a správným umístěním a velikostí oken, bez použití jakékoli techniky, je ideální představa. Bohužel výše zmiňovaná kritéria pasivního standardu jsou natolik přísná, že jich nelze touto cestou dosáhnout. Proto se pasivní dům v dnešní době neobejde bez řízené výměny vzduchu (rekuperace), popř. tepelné čerpadlo, solárního ohřevu vody nebo fotovoltaiky. V dobře navrženém domě není potřeba využívat všechny zmíněné technologie, ke splnění limitů vám může v ideálním případě postačit i samotná rekuperace, ale bez jakékoliv technologické výpomoci však není v dnešní době možné pasivního standardu dosáhnout .

Bude vás zajímat: Nevýhody dřevostaveb

Kritéria energetického standardu totiž nezohledňují pouze energii na vytápění, ale zahrnují také chlazení, větrání, ohřev teplé vody a osvětlení domu. Pasivní dům musí zredukovat spotřebu veškeré této tzv. primární energie pod 50 kWh/m² za rok, nestačí pouze dobrou izolací snížit energii na vytápění pod 15 kWh/m² za rok.

3. Pasivní dům nevyžaduje speciální užívání

Základní princip a smysl pasivního domu je úspora energií. Do křížku s ním se však můžete dostat, pokud si „jen“ ráno otevřete okno a pustíte do pokoje čerstvý chladný vzduch. Jednáte totiž proti systému rekuperace, která vám příchozí vzduch řízeně ohřívá o ten, který z domu odchází. Otevřením okna doslova topíte „pánu bohu do oken“ a musíte spotřebovat další neplánovanou energii na udržení pokojové teploty.

Z tohoto příkladu je jasné, že Váš pasivní dům může mít vyšší energetickou spotřebu, než je uvedeno v jeho průkazu energetické náročnosti budovy a tedy ani úspory za energie nebudou dosahovat očekávané výše. Je tedy nutné se naučit dům „správně používat“, aby byl skutečně pasivní.

4. Návratnost investice do pasivního domu je 10 let

Zde se skutečně jedná o kouzlení s čísly. V případě využití financování domu hypotékou nejsou v oněch 10 letech často započítány úroky z částky, o kterou se navýší koupě pasivního domu oproti standardu. Dobu návratnosti investice do pasivního domu si můžete spočítat v naší kalkulačce, která zohledňuje úroky i zvyšující se ceny energií.

Doba návratnosti je v průměru 3x delší než výrobci uváděných 10 let. Navíc je třeba brát v úvahu životnost technologií, které jsou v domě využívány. Může se tedy stát, že v době, kdy by Vám měl pasivní standard začít skutečně šetřit, budete muset revitalizovat například tepelné čerpadlo a doba návratnosti investice se Vám opět vzdálí.

Bude Vás zajímat: Vyplatí se solární ohřev vody?



Z výše uvedených informací se nabízí titulek tohoto článku a otázka: „Není daň za pasivní dům skutečně krutá?“ Pokud je Vám princip pasivního bydlení vlastní, je součástí Vašeho běžného života a neočekáváte zázračné zhodnocení své investice, potom je vše v pořádku. V opačném případě je třeba se zamyslet nad tím, jestli pasivní dům skutečně splní očekávání, se kterými jste do něj investovali.

Jaký názor na pasivní domy máte Vy? Je to podle Vás jen nafouklá reklamní bublina nebo smysluplný způsob bydlení, který zohledňuje jak ekologické, tak ekonomické souvislosti domu? Přihlaste se a napište nám do diskuse.

Vydáno dne:
22.02.2012

55

Pasivní domy 1. díl - Od nízkoenergetického k pasivnímu domu

Nízkoenergetické domy mají oproti obvyklým novostavbám mírně zvýšenou tepelnou ochranu... Číst více →



Jaká je reálná cena dřevostavby?

Je logické, že se lidé zajímají o své výdaje na bydlení až na prvním místě... Číst více →



Cena dřevostavby – online nástroj, který vám to spočítá

Spočítejte si, kolik bude stát vaše dřevostavba i s úroky a kdy.. Číst více →



Problém: Štítek nebo Průkaz?

Který z nich vám řekne, kolik energie ve skutečnosti spotřebováváte?.. Číst více →



Šiml zvaný eurodotace 1. díl

Víte jaké jsou možnosti a úskalí eurodotací? Nový seriál poradí.. Číst více →



77 tipů a triků, jak ušetřit na energiích

Roční vyúčtování energií je stále vyšší? Zkuste dodržovat pár pravidel, díky kterým ušetříte vaše peníze. Nechte se inspirovat jednoduchými tipy na úsporu energií... Číst více →



Co je to standardní dřevostavba a kolik stojí?

Jak vypadá standardní dřevostavba a co od ní můžeme očekávat? A kolik bude stát? Dozvíte se z průzkumu českého trhu dřevostaveb... Číst více →



Rodinný dům, který je z 85 % soběstačný

Vždy jste toužili po jedinečném domě? Prohlédněte si pasivní dřevostavbu, která je jiná než všechny ostatní: efektivní, šetrná, krásná i nezávislá... Číst více →