HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Na stáří si splnili sen a vyměnili panelák za dřevostavbu

Máte taky už někdy plné zuby velkoměsta a sníte o tom odstěhovat se do klidné přírody? Inspirujte se dnešní redakční návštěvou u Jitky a Tomáše. Jsou ukázkovým příkladem toho, že nikdy není pozdě na to splnit si svůj sen. Na stáří se rozhodli pro velký životní krok, odešli z města na venkov a postavili si tam dům ze dřeva. V tomto článku si můžete přečíst o jejich příběhu a podívat se na fotky jejich domu.


Bungalov jako dřevostavba
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jan Homola

Vydali jsme se na redakční návštěvu do jižních Čech. Manželé Jitka a Tomáš i s jejich nejmladší dcerou nás přivítali za krásného jarního dne. Už při vystupování z auta na nás dýchl klid a pohoda. Dům se nachází v malé obci, která je obklopená lesy, rybníky a přátelskou atmosférou.

Fotogalerie:

i Foto: Jan Homola

Popis dispozice domu

Dřevěný bungalov je postavený na velkém pozemku v blízkosti lesa. Hlavním vstupem se vejde do zádveří, ze kterého je vchod do technické místnosti, prádelny a chodby. Chodba je hlavním komunikačním kanálem v domě a vedou z ní dveře do koupelny, na samostatné WC, do tří ložnic a do největší obytné místnosti v domě. Ta je orientovaná na jihovýchod, má velké prosklené plochy a spojuje se v ní kuchyně, jídelna i obývací pokoj. Vede odsud také východ na terasu a zahradu.

Kdy u vás padlo rozhodnutí postavit si nový dům?

Pocházíme ze středních Čech, manžel je bývalý voják, a tak se celá naše šestičlenná rodina (máme čtyři dcery) stěhovala často za jeho prací po celé České republice, kam bylo zrovna potřeba. Nejdelší období jsme strávili v Praze, kde jsme bydleli v panelákovém bytě. Na stáří už jsme chtěli klidné bydlení, to tempo v Praze je rychlé a my jsme cítili, že už potřebujeme zpomalit. Rozhodli jsme se tedy i s nejmladší dcerou z Prahy odejít.

Proč jste si zvolili místo v jižních Čechách?

Jižní Čechy jsme si vybrali, protože pro nás mají zvláštní atmosféru. Byli jsme zvyklí hodně cestovat a energie jižních Čech nám zkrátka učarovala. Naším snem bylo postavit si dům v přírodě a mít své soukromí. Tady vlastně nemáme přímé sousedy, jen pár rekreačních objektů. Ale zbytek jsou jen lesy a příroda. Ostatní obyvatelé vesnice bydlí kousek dál, takže jsme součástí zdejší úžasné komunity a zároveň máme svůj vytoužený klid.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Proč jste si vybrali právě tento pozemek?

Pozemek se nám líbil hned od první chvíle, kdy jsme se na něj přijeli podívat. Původně jsme ale hledali něco menšího, proto jsme na chvíli zaváhali. Když jsme se pak šli projít k blízkému rybníku, z hráze se vznesl nádherný orel, který tu hnízdí, a tak bylo rozhodnuto. Bylo to pro nás takové znamení, že tohle je to místo, které hledáme.

Mohlo by vás zajímat: Nahlížení do katastru nemovitostí (KN) + NÁVOD

Řešili jste něco nestandardního při zasíťování pozemku?

Na pozemku už byl přivedený plyn a voda. Elektrickou přípojku jsme museli vézt asi 50 metrů, což byl proces, který trval na celé stavbě snad nejdéle. Odpady máme řešené biologickou domácí čitičkou, protože v obci není kanalizace. Funguje skvěle a s jejím provozem jsme moc spokojení. Stačí dodržovat pár základních pravidel, jako je například používání ekologických čistících přípravků, aby „hodné bakterie“ přežily.

Byli jste hned od začátku rozhodnutí pro dřevostavbu?

Chtěli jsme mít stavbu postavenou rychle, i vzhledem k našemu přibývajícímu věku. Proto jsme si zvolili dřevostavbu, která se nám zdála taky ekonomicky výhodná. Vydali jsme se na veletrh dřevostaveb do Prahy a tam nás zaujala firma WOLF SYSTEM. Pár odborníků nás pak ale začalo přemlouvat, abychom ze dřeva nestavěli. Začali jsme váhat. Jeli jsme se proto ještě podívat na vzorovou dřevostavbu a tam jsme se zmíněnou firmou diskutovali o všech našich představách i obavách, které jsme měli. A nakonec jsme se tedy vrátili k původní variantě dřevostavby, za což jsme nyní velice rádi.

Čtěte také: Na stará kolena nový dům – proč se tak rozhodli a jak se jim žije?

Stavěla vám firma dům na klíč?

Ano, stavbu nám firma stavěla dům na klíč, řešili tedy kompletně celý proces včetně stavebního povolení. Žádné komplikace s úřady jsme neměli, tady na jihu jsou všichni velmi vstřícní. Firma nám řešila i základovou desku a všechny další dodavatele.

Je váš dům typový nebo podle individuálního návrhu?

Měla jsem velice jasnou představu o našem budoucím domě. Ukázala jsem firmě obrázek stavby, která se mi líbila, jestli by mi ji takto nepostavili. A oni řekli ano. Měli jsme pak několik schůzek s architekty a techniky, kteří s námi řešili detaily. Vše probíhalo velmi hladce.

Jak dlouho trvala výstavba?

Poprvé se do země koplo v březnu, měsíc zrála základová deska a koncem dubna se potom postavila za pouhé dva dny hrubá stavba. Následující asi tři měsíce probíhaly dodělávky na domě. Začátkem srpna jsme se stěhovali, v té době nebyly hotové pouze interiérové dveře a pár dalších detailů, které se dodělávaly až po našem nastěhování.

Mohlo by vás zajímat: Video: Postavte si dům v 10 minutách!

Jak vypadá vaše stavba po konstrukční stránce?

Konstrukční systém je z prefabrikovaných panelů o tloušťce 321 mm a střecha je z příhradových vazníků.

Využíváte nějak vzniklý půdní prostor?

V současné chvíli ho využíváme jen jako skladiště. Výhledově bychom tam chtěli udělat podlahy po celé ploše a vybudovat takové provizorní spaní, aby měla celá naše velká rodina kde složit hlavu, když se všichni sejdeme.

A co vytápění? Jaký jste zvolili systém?

Topíme plynovým kotlem, který je napojený na podlahové topení. Máme za sebou první topnou sezónu a jsme z toho opravdu nadšení. Po tepelné stránce to funguje perfektně, v domě bylo příjemně teplo celou zimu. Podlahové topení, které je napojené na plynový kotel, bylo zapnuto asi jen pět hodin denně. A to jsme ani nemuseli topit ve všech místnostech. Vyúčtování ještě nemáme, ale nepředpokládám žádnou pohromu, právě naopak. Máme ještě i krbová kamna v obýváku, ale tam si zatápíme spíš tak pro radost.

Vyskytly se v průběhu stavby nějaké komplikace?

Měli jsme drobné komplikace a zdržení s dodavateli, ale to všechno řešila stavební firma. Jediné, co jsme museli změnit, byly sítě proti hmyzu do oken a dveří. Máme totiž i venkovní žaluzie a sítě jsme museli z otevíracích vyměnit za posuvné. Jedinou tuto změnu jsme si zařizovali sami, jinak nebylo nikde nutné nic řešit.

Mohlo by vás zajímat: Dřevostavby jako bungalovy: Proč je to výhodné?

Jaké máte sousedy?

Sousedé jsou skvělí, všichni jsou velmi přející a laskaví. Žijí tu různé věkové kategorie lidí a děláme společné akce, například výlovy rybníků nebo vánoční besídky. Scházíme se rádi, je to opravdu skvělá komunita lidí.

Splnila dřevostavba vaše očekávání? Rozhodli byste se dnes stejně, kdybyste byli znovu na začátku?

Dřevostavba splnila naše očekávání dokonale a určitě bychom se rozhodli stejně. Kdybych znovu plánovala dispozici, možná bych dům rozšířila tak o 1 až 1,5 metru. Líbilo by se mi, kdyby vstupní a technická místnost byly o něco větší. Ale to je asi jediný drobný detail, jinak jsme se vším naprosto spokojení.

Máte ještě nějaké plány s domem a pozemkem do budoucna?

Plánů máme hromadu! Parkovací stání, venkovní kuchyně, podkrovní spaní, mým snem je i stromový dům. Věřím, že to všechno zrealizujeme. Mám ráda sny a ráda si je i plním.

Děkujeme majitelům za příjemnou návštěvu a přejeme krásné bydlení ve vysněné dřevostavbě.

Dispozice: 4+kk
Půdorys domu: 10 x 14,8 m
Konstrukční systém: prefabrikované sendvičové panely
Doba provedení hrubé stavby: 2 dny
Stavbu provedla firma:  WOLF SYSTEM, spol. s.r.o.


Plánujete stavbu rodinného domu? Navštivte ONLINE KURZ, kde se naučíte, jak správně postupovat i na co si dát pozor. více informací »


Vydáno dne:
02.06.2018

Photocredit: Jan Homola

68

5 důvodů, proč nestavíte s architektem

Zbavte se zbytečných obav. V článku poradíme, proč a jak na architekty.. Číst více →



Kořenová čistička odpadních vod: Jak funguje a jaká je cena?

Kořenová čistička odpadních vod představuje ekologickou variantu řešení odpadů v domácnosti. Jaké má kořenová čistička výhody, nevýhody a jaká je cena?.. Číst více →



Dřevostavbu na klíč nebo hrubou stavbu? Odpovídá Petr Novák

Vybíráte dřevostavbu a zvažujete, zda zvolit dřevostavbu na klíč nebo si nechat si postavit hrubou stavbu? Zajímavý názor najdete v tomto článku... Číst více →



Moderní bungalov na tradiční farmě? Posuďte sami, jak se architektům povedl

Je možné postavit moderní vzdušný bungalov na tradiční farmě v jižní Anglii? Přečtěte si náš článek a posuďte sami, jak se architektům podařilo skloubit staré s novým... Číst více →



Jak přeměnit stavbu z roku 1905 na moderní dům? Architekt to zvládl

Přečtěte si, jak architekt postavil moderní udržitelný dům, a to i na místě stoleté stavby. Dům dokonale zapadl do okolní tradiční zástavby... Číst více →



Nechtěli děti vychovávat v paneláku. Dřevostavba pro ně byla jasná volba

Přečtěte si, jak se žije v moderní dřevostavbě a jak se řeší její stavba na základě individuálního projektu. Podívejte se také na krásnou fotogalerii domu, která vás provede celým interiérem... Číst více →



3D tisk domů je stále dostupnější. Domek vyjde na 80 000 Kč a je postavený za den.

3D tisk domů je ve stavebnictví novinkou, která strhává zájemce svou rychlostí a dostupností. Co vlastně stojí za tímto fenoménem?.. Číst více →



Dvojbungalov ze dřeva – virtuální prohlídka s 360° videem

Jak řešit dvougenerační bydlení v dnešní moderní době? Nechte se inspirovat touto dřevostavbou. Pojďte ji s námi virtuálně navštívit a prohlédnout si ji z perspektivy 360 stupňů... Číst více →



Moderní dvougenerační bydlení – dvojbungalov ze dřeva

Navštívili jsme moderní bungalov s nosnou konstrukcí ze dřeva. Nabízí dvě samostatné bytové jednotky a je skvělým řešením pro dvougenerační bydlení. Proč se ho majitelé rozhodli takto postavit?.. Číst více →



Stavíte si dům na stáří? Pak jedině bezpečně, úsporně a bezbariérově!

Bydlení pro seniory: Víte, jak si na stáří postavit pohodlné, bezpečné a bezúdržbové sídlo, které navíc potěší levným provozem? Dáme vám pár rad k nezaplacení... Číst více →