HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Vakuová izolace: Drahá nebo progresivní?

Vakuovou izolaci můžete najít pod označením VIP. Zkratka VIP pochází z anglického názvu tohoto materiálu Vacuum Insolation Panel. Český název tedy jednoduše vakuový izolační panel. Na první pohled se jedná o trochu kosmický materiál, jednak pro jeho lesklý povrch, který tvoří ochranná fólie, za druhé pro jeho nesrovnatelně lepší vlastnosti v porovnání s ostatními izolačními materiály.

Je vakuová izolace pouze drahá sranda nebo progresivní materiál, jehož použití dává ve stavebnictví smysl? Jaká je cena vakuové izolace, kde ji můžeme použít a jak ji správně instalovat? Na tyto a další otázky dostanete odpověď na následujících řádcích.


Fotografie vakuové izolace
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Vakuová izolace se používá zejména v chladírenském průmyslu pro uchovávání potravin v mrazicích a chladicích boxech. Stejně jako ne každý mrazák lze izolovat 30 cm polystyrenu, ani každý dům nelze vždy a všude obalit takovou vrstvou, a proto se vakuová izolace začíná pomalu používat i ve stavebnictví.

Fotogalerie:

i Foto: Va-Q-tec AG (Wikipedia Commons CC0), Mike Xu, Urbundance - bit.ly/urbpin

Princip vakuové izolace

Myšlenka a princip vakuových izolačních panelů je velmi prostá. Vzduch je sice dobrý izolant, ale vakuum je podstatně lepší. Pokud nemáte nic (v tomto případě ani vzduch), co by přenášelo teplo vedením, bude se teplo šířit sáláním. Přenos tepla sáláním je méně efektivní než vedením, a vakuová izolace tak izoluje lépe než tradiční izolační materiály.

Minerální vata je přítel dřevostaveb

Struktura vakuového panelu

Vakuový panel je tvořen jádrem (představme si jej jako krystalickou síť tvořenou z velmi tenkých vláken nejčastěji oxidu křemičitého), které je schopno zajistit panelu stálý tvar, aniž by došlo k jeho zborcení. Z této vysoce porézní struktury jádra chráněného vnějším obalem je odčerpán vzduch, a čím méně jej v panelu zůstane, tím lépe. Vnější obal vakuového panelu musí proto být pevný a neprodyšný, a proto je z plastu (PE), který je navíc pokoven slabou vrstvou hliníku.

Vlastnosti vakuových izolačních panelů

Hlavním přínosem vakuové izolace je velmi nízký koeficient prostupu tepla λ, který se u kvalitních panelů pohybuje okolo 0,004 W/mK. Ve výpočtech se však uvažuje se stárnutím materiálu (především zhoršení kvality vakua a nárůst vlhkosti) a počítá se s hodnotou λ 0,006–0,008 W/mK.

Oproti klasickým izolacím jako je polystyren nebo minerální izolace se jedná o desetkrát lepší hodnotu. Proto se vakuové panely mohou vyrábět a používat v tloušťkách od 20–80 mm. Pro lepší názornost má 20 mm vakuového izolačního panelu srovnatelný tepelný odpor jako 200 mm minerální izolace.

Nepodceňte izolace střechy, teplo stoupá vzhůru

Cena vakuové izolace

Ve většině dostupných zdrojů se uvádí, že cena vakuových izolačních panelů je oproti standardním izolacím podstatně vyšší, jen většinou není uvedeno, kolik opravdu stojí. Po průzkumu dostupných (zejména zahraničních informačních zdrojů) jsme dopátrali ceny cca 1250–1750 Kč/m² za vakuový izolační panel tloušťky 25 mm. Na českém trhu nabízí 20mm vakuový panel za cenu okolo 2500 Kč/m². Pro srovnání si můžete zjistit aktuální cenu minerální izolace zde.

Použití vakuových izolačních panelů

Vakuové panely se používají často při řešení náročnějších detailů, především izolace ostění oken nebo parapetů. Obecně, použití vakuových izolačních panelů dává smysl v případech, kdy potřebujeme kvalitně zaizolovat plochu budovy a přitom použít co nejtenčí vrstvu izolace.


Jedná se především o:

  • zateplení podlah stávajících objektů,
  • zateplení průjezdů,
  • izolace teras nad vytápěnými místnostmi,
  • součást sendviče subtilních fasád,
  • vnitřní zateplení (pouze nouzové řešení – pokud nelze zateplovat z exteriéru, principiálně špatné řešení).

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Mamince postavil na důchod unikátní dům s posuvnými stěnami. Známe i cenu

Montáž izolačních panelů

Vakuové izolační panely se pokládají podobně jako plovoucí podlaha, tedy bez lepení, nebo se naopak lepí pomocí tmelu. Izolační panely se pokládají na suchý, rovný a čistý povrch a v případě vodorovného použití panelů je třeba použít roznášecí vrstvu (například podlahové OSB desky nebo sádrovláknité podlahové dílce).

Jako nevýhodu lze vnímat fakt, že vakuové izolační panely není možné při pokládání „zaříznout“ dle potřeby, protože každé narušení ochranné fólie panelu znamená zničení vakua a tedy jeho izolačních vlastností. Z tohoto důvodu se panely pro tyto účely vyrábí přímo na míru.

Panely se vyrábí ve standardních rozměrech jako 600/1200 mm nebo 600/600 mm, ale i v případě jejich použití na větší plochu je třeba okrajové panely vyrobit na míru. Proto je třeba počítat s přesným kladečským plánem a panely pečlivě očíslovat.

Okna a izolace vám umí ušetřit až 70 % nákladů. Návod, jak toho dosáhnout

Vakuová vize budoucnosti

V dnešní době je největší nevýhodou vakuových izolačních panelů jejich vysoká cena společně s chybějící možností rozměrových úprav při montáži. Jako logické se jeví využívání vakuové izolace například při sanacích a rekonstrukcích starších objektů, což je odvětví, které zažívá neustálý nárůst.

Pokud tedy vzroste poptávka po tomto materiálu na trhu, je pravděpodobné, že postupně klesne jeho cena, rozhodně však ne na úroveň klasických izolačních materiálů. Já osobně tedy neočekávám, že by došlo k vakuové revoluci, která by z novostaveb vytěsnila ostatní izolační materiály.

Máte již s vakuovou izolací zkušenosti? Budeme rádi, když se o ně s dalšími čtenáři v diskusi podělíte.

P.S. Plánujete stavbu rodinného domu? Navštivte online kurz, kde se naučíte, jak správně postupovat i na co si dát pozor.


Vydáno dne:
13.01.2014

22

Izolační materiály 1. díl – požadavky a vlastnosti

Jaké jsou základní vlastnosti izolačních materiálů a proč se jimi zabývat?.. Číst více →



Polystyren je dobrý izolant, ale vlhkost nepropustí

Polystyren je dobrý izolant, ale vlhkost z domu ven nepustí.. Číst více →



Minerální vata je přítel dřevostaveb

Jaké jsou možnosti a limity použití minerální vaty v dřevostavbách?.. Číst více →



Dřevovláknité desky: Izolace co hřeje i chladí

Dřevovláknité izolační desky jsou progresivní a zároveň ekologický izolační materiál. Jaké má dřevovláknitá izolace vlastnosti a výhody a nevýhody se dočtete v tomto příspěvku... Číst více →



Je to pasivní dřevostavba? 2. a 3. díl aneb použili jste dost izolace

Má váš dům dostatek izolace, aby opravdu splňoval kritéria pasivní dřevostavby?.. Číst více →



Nepodceňte izolace střechy, teplo stoupá vzhůru

Proč a jak izolovat střechu, aby vám bylo doma příjemně v létě i v zimě?.. Číst více →



Konopná izolace: Více přírody za více peněz

Alternativa k průmyslovým izolacím. Kolik stojí a jaké jsou výhody a nevýhody?.. Číst více →



Kročejová izolace: vyzrajte nad kročejovým hlukem

Kročejová izolace je nezbytnou součástí podlah dřevostaveb a působí účinně proti kročejovému hluku. Přečtěte si, jaké typy materiálů se dají použít na kročejovou izolaci... Číst více →



Zateplení střechy rodinného domu – varianty pro šikmou a plochou střechu

Zateplení střechy je specifické téma, stejně jako například zateplení obvodového pláště. Při výběru izolace máme poměrně hodně možností. Jak tedy zvolit to nejvhodnější řešení pro rekonstruovanou i úplně novou střechu?.. Číst více →



Okna a izolace vám umí ušetřit až 70 % nákladů. Návod, jak toho dosáhnout

Když se řekne zateplení, vybaví se většině z nás nová fasáda. Možností zateplení je ale mnohem více. Které z nich je to úplně nejvýnosnější?.. Číst více →