HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Konopná izolace: Více přírody za více peněz

Konopná izolace je zajímavou alternativou průmyslově vyráběné tepelné izolace, a to nejen v dřevostavbách. Konopná izolace je atraktivní zejména pro ty investory, kteří ocení produkt, který je vyroben z obnovitelných zdrojů, má poměrně malý podíl tzv. šedé energie a je velmi snadno recyklovatelný. Jaké jsou výhody a nevýhody konopné izolace a jak si tato alternativa tepelné izolace stojí cenově v porovnání s průmyslovými izolacemi? Dočtete se v tomto příspěvku.

Konopí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Izolace vyráběné z vláken a pazdeří technického konopí nejsou ve stavebnictví žádnou novinkou. Přírodní materiály se dříve využívaly jednak proto, že průmyslové materiály ještě neexistovaly, a za druhé pak kvůli jejich nízké ceně. Dnes se přírodní materiály do staveb v podobě konopné izolace vrací, na rozdíl od minulosti si za ně však budete muset trochu připlatit.

Fotogalerie:

i Foto: April Davidson, Tiny House Talk, HempRefine Oy

Vlastnosti konopné izolace

Konopná izolace se svými vlastnostmi blíží další variantě přírodní izolace, kterou je dřevovláknitá izolace. Koeficient tepelné vodivosti λ dosahuje hodnot okolo 0,04 W/mK, což je naprosto srovnatelná hodnota s průmyslově vyráběnými izolacemi. Faktor difúzního odporu µ dosahuje hodnot 1–2. Důležitou hodnotou u konopné izolace je její objemová hmotnost, která se pohybuje v rozmezí 35–100 kg/m³. Díky velkému fázovému posunu konopná izolace zabraňuje přehřívání, a proto se používá zejména v podkrovních prostorech.

Více o problematice fázového posunu: Vlastnosti a požadavky izolačních materiálů

Výhody konopné izolace

Velkou výhodou konopné izolace je její již zmiňovaná vysoká objemová hmotnost. Faktor difúzního odporu konopné izolace je nízký a tím pádem je tento typ izolace vhodný pro difúzně otevřené dřevostavby. Další výhodou konopné izolace je její rozměrová stabilita a nesléhavost. Z environmentálního pohledu je to obnovitelná surovina s velmi snadnou recyklací.

Jakožto přírodní materiál vykazuje konopná izolace velmi dobrou vlastnost při distribuci vlhkosti. Pokud vlhkost pronikne do minerální izolace, zůstává koncentrovaná na jednom místě. Naopak v případě konopné izolace se vlhkost distribuuje po větší ploše.

Nevýhody konopné izolace

Nevýhodou konopné izolace je zejména její vyšší cena. Dalším škraloupem na kráse je její zařazení do třídy reakce na oheň E, jedná se totiž o materiál dobře hořlavý.

Bude vás zajímat: Jakou a kolik izolace do střechy

Bude Vás zajímat: Minerální vata

Cena konopné izolace

Podívejte se na aktuální cenové srovnání konopné izolace, dalších průmyslových izolačních materiálů (fasádní polystyren a minerální izolace) a dřevovláknité izolace. Uvedené ceny jsou vždy za 1m² v tloušťce materiálu 100 mm (pokud u izolací srovnáváte raději cenu za m³, uvedené ceny si vynásobte x 10).

Vydáno dne:
19.05.2014

15

Izolační materiály 1. díl – požadavky a vlastnosti

Jaké jsou základní vlastnosti izolačních materiálů a proč se jimi zabývat?.. Číst více →



Polystyren je dobrý izolant, ale vlhkost nepropustí

Polystyren je dobrý izolant, ale vlhkost z domu ven nepustí.. Číst více →



Minerální vata je přítel dřevostaveb

Jaké jsou možnosti a limity použití minerální vaty v dřevostavbách?.. Číst více →



Dřevovláknité desky: Izolace co hřeje i chladí

Dřevovláknité izolační desky jsou progresivní a zároveň ekologický izolační materiál. Jaké má dřevovláknitá izolace vlastnosti a výhody a nevýhody se dočtete v tomto příspěvku... Číst více →



Vakuová izolace: Drahá nebo progresivní?

Kde použít vakuovou izolaci, kolik stojí a jak ji instalovat? A má to smysl?.. Číst více →



Srovnejte si aktuální ceny izolací

Připravili jsme pro vás přehled aktuálních cen izolací... Číst více →



Pravda o jurtách: Jsou levnější než dům a vydrží navždy?

V článku se dozvíte pravdu o jurtách, jaké mají nevýhody, jak je lze řešit a kolik stojí?.. Číst více →



Pěnové sklo: Tepelná izolace s úžasnými vlastnostmi

Pěnové sklo má velmi široké využití a díky svým vlastnostem se řadí na špičku mezi izolačními materiály. Přečtěte si náš článek o pěnovém sklu a dozvíte se víc, třeba i kolik stojí v porovnání s ostatními izolacemi... Číst více →



Přineste si kus přírody do města. A rovnou k vám domů!

Přírodní prvky v interiéru blahodárně působí na naši pohodu i zdraví. Blízký kontakt s přírodou je pro nás v dnešní uspěchané době stále důležitější. Přinášíme proto pár jednoduchých triků, jak si kus přírody přinést do bytu a vytvořit z něj útulnou oázu klidu... Číst více →



Je dřevo opravdu uhlíkově neutrálním palivem?

Spalování dřevní biomasy nemusí být nutně ku prospěchu životnímu prostředí. Koncept uhlíkově neutrálního zdroje energie má totiž silné mezery. Co říkají světoví odborníci?.. Číst více →